Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 okt 2017 14:07 

Agroforestrykennis verbonden met Europees netwerk ‘AFINET’ (Agroforestry Innovatie Netwerken)


ILVO en Inagro nemen deel aan het ‘Europees thematisch netwerk’ AFINET en brengen zo hun expertise inzake boslandbouw (of agroforestry) binnen in een kenniscluster met 13 partners uit 9 landen of regio’s (Spanje, het Verenigd Koninkrijk, België, Portugal, Polen, Hongarije, Italië, Frankrijk en Finland). AFINET is gefinancierd via het H2020-programma van de Europese Commissie, met in totaal €2.000.000.

Elk deelnemend land kiest een regionaal belangrijke onderzoeksfocus. In Vlaanderen is gekozen om verder te werken op diverse types agroforestry met fruit- en notenteelt. ILVO en Inagro coördineren de Vlaamse RAIN en verzorgen de relaties binnen het regionale netwerk en de uitwisseling van kennis met de andere partnerlanden binnen het project.

Kennis delen
Het hoofddoel van AFINET is het bevorderen van kennisuitwisseling tussen toepassers van agroforestry en andere belanghebbenden (zoals onderzoekers, beleidsmakers, adviseurs, praktijkcentra,…) om op die manier innovatieve agroforestrypraktijken te stimuleren. AFINET zal op EU-niveau werken zodat onderzoeksresultaten grensoverschrijdend naar de praktijk vertaald geraken. Doel is ook om via innovatie tegemoet te komen aan bestaande uitdagingen die toepassers van agroforestry ondervinden. Er komt een Europees online archief met wetenschappelijke en praktische kennis omtrent agroforestry.

Regionaal en supranationaal
In elk partnerland wordt een “Regionaal Agroforestry Innovatie Netwerk” (RAIN) opgericht. RAINs zijn werkgroepen waarin landbouwers en andere sleutelfiguren met complementaire kennis (onderzoekers, KMO’s, adviseurs, praktijkcentra, beleid,…) hun kennis en ervaringen omtrent agroforestry delen. Ze zoeken ook opportuniteiten om bestaande agroforestry praktijken te optimaliseren. Elke RAIN focust op een specifiek thema, afhankelijk van de interesses van de RAIN-leden. In Vlaanderen ligt de focus dus op agroforestry met fruit- en notenteelt.

Diverse focussen
Op de eerste bijeenkomst van de RAINs, de afgelopen weken, waren meer dan 180 stakeholders aanwezig. De focus die men heeft gekozen is telkens anders: Italië gaat werken op boslandbouw met olijfboomgaarden. In Portugal kiest men voor montado, of plantages van kurkeik waaronder runderen, schapen of varkens grazen. In Finland focust men op het beheer van silvopastorale systemen (bomen in combinatie met pluim-, klein- of grootvee). In Polen en Hongarije stelt men vast dat agroforestry praktijken tot op heden eerder onbekend zijn voor landbouwers.

In Vlaanderen namen 22 stakeholders deel aan de RAIN-bijeenkomst, waarvan het merendeel landbouwers. Knelpunten die aan bod kwamen zijn onder meer hoe de boomstrook te beheren en de rendabiliteit van agroforestry systemen te verhogen (optimale boom/gewascombinaties), de nood aan meer info over de nutritionele waarde van voederbomen, meer inzicht in vermarktingsmogelijkheden van agroforestryproducten, en het optimaliseren van de wetgeving omtrent agroforestry. In januari 2018 vergadert de groep al opnieuw.

Behoeften
In verschillende RAINs werd de ontwikkeling van een kwaliteitslabel voorgesteld. Een andere gedeelde bezorgdheid is het juridisch kader rond agroforestry. Zo gaven stakeholders in Hongarije, Polen en Spanje aan dat de combinatie van land- en bosbouw nog steeds heel wat juridische knelpunten kent. Net zoals
in de Vlaamse RAIN meeting, kwam ook in verschillende andere RAINS het gebrek aan informatie aan bod over het beheer van agroforestrysystemen, zoals optimale boom/gewas-combinaties, kosten en rendabiliteit van agroforestry, en de nood aan meer demonstratiebedrijven. Gedurende de komende drie jaar komen de RAIN-leden regelmatig om de kennis horizontaal en verticaal te delen.

Agroforestry of boslandbouw is een klimaatvriendelijke landbouwpraktijk (‘Climate-smart agriculture’), waarbij de teelt van houtige gewassen (bomen of struiken) doelbewust gecombineerd met die van landbouwgewassen of vee. Op die manier worden vaak nieuwe producten en/of diensten gecreëerd, zowel op economisch, ecologisch als sociaal vlak. Mits doordachte aanpak, kan agroforestry de bedrijfsrendabiliteit verhogen (o.a. door de diversificatie van activiteiten), en helpen om natuurlijke hulpbronnen te behouden en te beschermen, zowel voor de huidige als toekomstige generaties.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer