Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 jul 2017 03:57 

Droogte voorjaar 2017 uitzonderlijk: schade-aangiftes melden bij gemeentes


Op 18 juli deelde Joke Schauvliege mee dat ze de procedure opstart voor erkenning van de aanhoudende droogte in voorjaar 2017 als landbouwramp. Een recente studie van het KMI wees immers uit dat de droogte in de maanden april, mei, juni 2017, uitzonderlijk was op een tijdsspanne van 20 jaar in 150 gemeentes

Alle gemeentes in Vlaanderen worden echter gecontacteerd en krijgen alle nodige informatie over de verwerking en controle van de schade-aangiftes, ingediend door de landbouwers. 

De minister heeft de procedure opgestart voor de tussenkomst van het Vlaams Landbouwrampenfonds in de schade als gevolg van de uitzonderlijke, aanhoudende droogte in het voorjaar 2017.

Op vraag van de minister heeft het KMI een tweede onderzoek ingesteld naar de extreme droogte in het voorjaar 2017 met name de maanden april, mei en juni. De conclusie van het KMI, op basis van een terugkeerperiode van twintig jaar, luidt dat het inderdaad om een uitzonderlijke situatie gaat in 150 gemeentes.

Alle landbouwers in Vlaanderen die schade aan teelten hebben geleden, krijgen de mogelijkheid om deze schade te melden. Ze moeten daarvoor echter zelf het initiatief nemen om de gemeente(n) te contacteren waarin de getroffen teelten/percelen zich bevinden. De gemeente kan op haar beurt een schattingscommissie op pad sturen voor een voorlopige schadevaststelling.

Een eerste schadevaststelling is nodig om het oorzakelijk verband vast te stellen tussen het weersverschijnsel en de schade. Op een moment waarop een definitieve oogstraming kan gebeuren, bij voorkeur net vóór de oogst, moet de definitieve schade worden vastgesteld door de gemeentelijke schattingscommissie. Op het einde van het eerste bezoek van de commissie voor de vaststelling van schade aan teelten, maakt u best reeds afspraken om het tweede bezoek (schatting van de schade bij de oogst) in te plannen. Het tweede bezoek vindt plaats zo kort mogelijk vóór de oogst van het resterende gewas.

Enkel in het geval er geen twijfel is over het percentage van de beschadigde teelt bij de eerste schadevaststelling (bv. als de vaststelling net voor de oogst gebeurt), mag die eerste schadevaststelling ook onmiddellijk de definitieve schadevaststelling zijn.

Aan de landbouwers wordt gevraagd om zo snel mogelijk hun schade-aangifte in te dienen bij de gemeente. De gemeentes hebben immers maar tijd tot vrijdag 8 september 2017 om op basis van voorlopige vaststellingen een raming van de totale schade en het aantal schadegevallen van de gemeente door te geven aan het Departement Landbouw en Visserij.

Op basis van alle schattingsverslagen van de eerste schadevaststellingen zal een raming gemaakt worden van het totaal bedrag van de schade. De erkenning van een landbouwramp is pas mogelijk wanneer de totale schade hoger ligt dan 1,24 miljoen euro en wanneer de gemiddelde schade per dossier meer dan 5.580 euro bedraagt.

Raadpleeg de PDFlijst met 150 gemeentes waar de terugkeerperiode gelijk aan of groter dan 20 jaar werd vastgesteld door het KMI. Om een volledig overzicht te bekomen van de totale schade in Vlaanderen, wordt een oproep gedaan aan alle gemeentes om hun schaderamingen tijdig in te sturen



  Nieuwsflash
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer