Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 jun 2017 08:25 

Eerste update LCV waarschuwingsnetwerk: bladluizen geen probleem in de maïs


Momenteel treffen we maar weinig of geen bladluizen aan. Hier en daar treft men kleine kolonies aan. In meer dan de helft van de gevallen gaat het dan om de meest schadelijke soort Metopolophium dirhodum (herkenbaar aan zijn felgroene kleur). De meeste planten op de telplaatsen zijn echter nog bladluizenvrij.
Tellingen op 9 locaties in Vlaanderen

Wekelijks  worden een aantal maïspercelen opgevolgd: CIPF doet dit in Scherpenheuvel-Zichem, Tongerlo en Breedhout,  PVL in Bocholt, Proefhoeve van HoGent-Ugent in Bottelare, de land- en tuinbouwschool VTI in Poperinge, LTCW in Sint Niklaas, Inagro in Beitem en PIBO in Tongeren. Deze 9 locaties vormen samen het LCV waarnemingsnetwerk.
Wekelijks wordt er vanaf het 4de -  5de bladstadium een overzicht gemaakt van de bladluizendruk die men  van streek tot streek waarneemt. Op elke locatie worden op de rassen SY Karthoun, Benedictio KWS, LG30260 en PR38Y34 de bladluistellingen uitgevoerd (per ras telkens in 3 vooraf afgebakende zones van 10 planten). De tellingen worden  gestaakt rond het tiende bladstadium, wanneer het grootste gevaar geweken is voor schade door bladluizen. 

Bladstand 8st-9de blad
De zaai van de maïs startte dit jaar in koude en droge omstandigheden. De zaaiwerkzaamheden verliepen vlot. Het grootste deel van de maïs werd gezaaid voor 10 mei. De bladstand varieert momenteel van het 8ste-9de (soms zelfs 10de) blad voor de vroeg gezaaide maïs tot het 3de-4de zichtbaar bladstadium voor de erg laat gezaaide percelen. 
Droogte wel een probleem
Zoals de situatie nu is zullen de bladluizen niet de grootste kopzorg voor de landbouwers zijn. De aanhoudende droogte begint stilaan wel zorgen te baren. Momenteel staat de maïs er nog gezond bij en groeit normaal. Als er echter niet snel regen valt zal de droogtestress niet lang meer op zich laten wachten, zeker op droge percelen of percelen waar de onkruidbestrijding te laat uitgevoerd werd om de onkruiden tijdig te beheersen. 

 

 



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer