Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 09 jun 2017 14:56 

De bever zet zijn opmars verder


De opmars van de bever in Vlaanderen lijkt niet te stuiten. Begin 2015 werd de totale beverpopulatie in Vlaanderen al geschat op 240 tot 260 exemplaren. Eind 2016 was het aantal bevers toegenomen tot 330 tot 340. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van Vlaams Volksvertegenwoordigers Herman De Croo en Gwenny De Vroe. “Een goede zaak,” zeggen ze. “Maar het zorgt ook voor schade. In 2016 werd 55.619 euro schade uitbetaald aan landbouwers en boomkwekers.”

Vlaanderen sprak eerder de ambitie uit om 500 beverfamilies op zijn grondgebied te willen. De verwachting was om die tegen 2019 te halen. “We zijn dus op de goede weg,” zegt Gwenny De Vroe. “Ook de toename van het aantal territoria waarin bevers voorkomen met 22% is veelbelovend”, voegt minister van Staat Herman De Croo toe.
Sterke aangroei in Dijle-Zenne en Maasvallei

De aangroei van de beverpopulatie is Vlaanderen is het sterkst in het Dijle-Zenne en Maasbekken. “Als Kampenhoutse stel ik dat uiteraard met plezier vast”, zegt Gwenny De Vroe. “In het Netebekken is de toename beperkter. Vanuit Brakel moet ik met gemengde gevoelens vaststellen dat uitgerekend het Denderbekken het enige gebied is waar een achteruitgang van het aantal territoria vastgesteld. Ik dring dus aan op een goede monitoring daar,” aldus De Croo.

Geen rozen zonder doornen, maar ook geen bevers zonder schade. Bevers zijn knaagdieren en bouwen nu eenmaal dammen. Dat kan tot enig ongemak wegens knaagschade en het opstuwen van water leiden bij landbouwers en boomkwekers. “Het goede nieuws is dat de schade doorgaans niet verder reikt dan 20 meter van de oever waar bevers leven. Bovendien stabiliseert het aantal schadedossiers en is de schade door bevers bij particulieren vrijwel onbestaand,” zegt Herman De Croo. “Hiertegenover staat echter een duidelijke toename van de inspanningen die de waterbeheerders moeten leveren om deze schade onder controle te houden,” stipt Gwenny De Vroe aan.

Schadevergoeding
De Vroe en De Croo vroegen ook de bedragen op die werden uitbetaald als schadevergoeding op. “In 2016 ging het om 55.619 euro voor in totaal drie dossiers. Dat is en kleine 5.000 euro meer dan de 50.984 euro in 2015, toen er vijf ontvankelijke schadedossiers werden geregistreerd. Maar in vergelijking met 2012 gaat het om een verdrievoudiging van het bedrag. Toen werd 17.290 euro uitbetaald aan twee ontvankelijke dossiers.”

Klik hieronder voor de vragen en antwoorden (met detailcijfers):

- Vragen Herman De Croo met antwoorden
- Vraag Gwenny De Vroe, met antwoord en bijlage.



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer