Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 mei 2017 12:40 

Aardappelmarkten rustig, veel veldwerk


De gesprekken van gisteren en van deze morgen met aardappeltelers laten toe te concluderen dat de spanning op de aardappelmarkten niet verder toeneemt.
De poters steken in de grond. Veel tijdig geplante aardappelen staan goed en wel boven. De opkomst was, omwille van droogte, niet altijd en overal even regelmatig.
Intussen viel 10, 20, 30, 40, …liter regenwater.

Deze morgen is het bewolkt. De kansen op phytopthora infectie zijn al groot. 

Er zijn vooral in West- en Oost-Vlaanderen spuitmachines in het veld te zien, vooral dan aan de gang tegen het onkruid. 

Sommige landbouwers geven in een verder groeistadium nog wat stikstof bij. De symptomen van tekort komen eerder van een gebrek aan bodemvocht de laatste weken dan van een stikstoftekort. 

Voorlopig mag geconcludeerd worden dat de aardappeloogst zeker niet extra vroeg zal uitvallen, maar er kan voldoende herstel op gang komen om niet te moeten spreken van een verlate oogst. 

Intussen zien we dat er meer stabiliteit komt in de marktnotities voor de resterende aardappelen anno 2016. De meeste biedingen schommelden deze week tussen € 25 en € 30. Het betreft dan wel goed bewaarde aardappelen van een behoorlijke kwaliteit. 

“Het zijn harde koppen die nu nog moeten verkopen”, zo schetste een aankoper deze morgen de situatie. 

Na de stijging bij Belgapom met 5 euro verleden week vrijdag, waren de verschillen op het bord kleiner. Het weer werd voelbaar warmer, gisteren kwam op veel plaatsen regen en onweer, de groei kwam op gang en er waren meer toeschouwers dan handelspartners. 

De termijnmarkt was in de eerste helft van de week stijgend, vanaf woensdag begon een kat- en muisspel met dalende noteringen. 

De cs-prijs sprong deze week naar € 25,90 wat neerkwam op een stijging van € 3,20. Dit geeft aan dat de prijsstijgingen over West-Europa uniform waren.

Wat de oppervlakten betreft, staat voor België de balans op + 8% ten aanzien van de oppervlakte uitgepoot in 2016. In werkelijkheid betekent dit + 15% als we rekening houden met de aardappelen die verloren gingen in de loop van het groeiseizoen. Dit is nauwelijks genoeg om de stijgende verwerkingscapaciteit in te vullen.

In de ons omringende landen is sprake van gelijkaardige evoluties. Nergens worden bokkensprongen gemaakt. Al bij al een goed uitgangspunt om volgend seizoen tot de normale vaste prijssituatie te kunnen komen. 

Het aanbod van vroege aardappelen uit het mediterrane gebied begint langzamerhand toe te nemen. De geoogste hoeveelheden liggen eerder aan de lage kant. Wel is er belangstelling van de consument voor dit product. 

De belangstelling vanuit de industrie wanneer het aanbod uit eigen regio op gang zal komen, blijft zeer groot. We zijn pas half mei, mei en juni zal niet per direct een oplossing brengen voor de aanvoer. 

Prognose: of de fysieke markt komende week zal stijgen, hangt vooral af van het weer. Wordt het opnieuw kouder, dan is een stijging in en rond de Benelux niet uitgesloten. Blijft het warmer, dan kan de groei na de neerslag vlot op gang komen. Op dat ogenblik zal de industrie minder of niet geneigd zijn om te stijgen in prijs. 
Gisteren stelde een belangrijke koper nog: “We kunnen geen aardappelen bij fabriceren, we zullen het moeten doen met wat er in de schuur ligt”.
De export daalt, vooral omwille van onze hoge prijzen en omwille van de zuiderse producties. Deze ondersteuning van de markt zal wegvallen.

Luc Busschaert - Landbouwexpert



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer