Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 mei 2017 10:36 

Praktische gids voor de professionele gebruiker van pesticiden


Landbouwers kunnen de verontreiniging van oppervlaktewater in de nabijheid van velden en boomgaarden beduidend verminderen door het nemen van verschillende voorzorgsmaatregelen. Op deze wijze leveren ze eveneens een bijdrage tot de bescherming van het watermilieu en de kwaliteit van het water en dit zonder dat de werkzaamheid van de gewasbeschermingsmiddelen in het gedrang komt.

Bestanden beschikbaar voor download:
Brochure (576.2 Kb)

Wanneer gewasbeschermingsmiddelen in de nabijheid van oppervlaktewater worden gebruikt, is het bijna onvermijdelijk dat een deel van deze producten hierin terechtkomt. Vooral bespuitingen in open lucht brengen risico’s met zich mee. De wind kan spuitdruppeltjes meenemen, en bodemdeeltjes en vervuilde neerslag kunnen naar het oppervlaktewater wegspoelen. Dit tast de waterkwaliteit aan en is dus schadelijk voor de verschillende waterorganismen die erin leven.

Om het risico op verontreiniging van het oppervlaktewater zo klein mogelijk te maken, mogen gewasbeschermingsmiddelen enkel met de nodige voorzorgsmaatregelen worden gebruikt. Op het etiket staan alle aanwijzingen die u als professionele gebruiker moet volgen. Lees dit etiket grondig bij elk gebruik, want de gebruiksaanwijzing kan doorheen de tijd worden aangepast.

Gewasbeschermingsmiddelen op een correcte en duurzame manier toepassen, dat is niet alleen de waterkwaliteit en het watermilieu beschermen maar er ook voor zorgen dat u deze producten kunt blijven gebruiken. Als er te hoge concentraties van een product in het oppervlaktewater worden aangetroffen, dan moet de overheid immers beperkende maatregelen opleggen. In het ergste geval kan een product zelfs over de hele lijn worden verboden.
In deze gids vindt u als professionele gebruiker –en hiermee bedoelen we niet enkel de landbouwers– alle informatie over hoe u verontreiniging van oppervlaktewater moet voorkomen. Dat gaat van bufferzones en driftvermindering tot het voorzien van met gras begroeide bufferzones tegen erosie. 

Dat is het doel van deze informatiebrochure die uitgewerkt werd door de Dienst Gewasbeschermingsmiddelen en Meststoffen van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer