Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 sep 2023 16:44 

PotatoEurope 2023 : internationaal en innovatief


Wat het bezoek betreft zijn de organisatoren bijzonder tevreden dat PotatoEurope een vaste waarde is geworden in het aardappellandschap met nu al drie Belgische edities na elkaar nagenoeg 10.000 bezoekers : In 2015 9.520, in 2019 waren het er 10.683 en dit jaar mochten we weer 10.089 vakmensen verwelkomen. En wat de sterkte maakt van dit evenement : het blijft een zeer internationale beurs, niet alleen wat betreft exposanten maar zeker ook wat betreft bezoekers. Het aantal buitenlandse bezoekers steeg naar 33% (25% in 2015, 27% in 2019) en zij vertegenwoordigden meer dan 50 verschillende landen !

De 208 exposanten (225 in 2019) uit 16 landen bleken algemeen tevreden tot zeer tevreden. Wat sprak hen vooral aan ?  Enerzijds het profiel van de bezoekers : iedere aanwezige is professioneel actief met één of ander aspect in de aardappelketen; en laat de exposanten nu net die hele keten vertegenwoordigen. Anderzijds is één van de sterkste troeven van dit evenement het feit dat de exposanten een zeer internationaal publiek kunnen bereiken. Zelfs lokale spelers krijgen hiermee de kans hun werkterrein uit te breiden.

De rooidemonstraties zijn allemaal vlot verlopen. Ondanks de droogte op de demodagen had de regen van enige dagen eerder een uitstekend werkterrein voor de rooiers voorbereid. Met zowat 20ha netto te rooien kregen de bezoekers een goed beeld van de 12 machines, wat ze kunnen en waarin ze verschillen. Ook de 5 inschuurlijnen hebben veel interesse opgewekt. Veel aandacht ging naar de steeds uitgebreidere mogelijkheden van reiniging en sortering van het product.

Tot tevredenheid van de organisatoren was er ook een ruime belangstelling voor de demo’s van alternatieve loofdoding en mechanische onkruidbestrijding. De maatschappelijke druk op onze sector om duurzamer te werken dringt steeds verder door en meer en meer boeren beseffen dat andere technieken nodig zijn. Tijdens PotatoEurope 2023 konden ze een aantal van die technieken aan het werk zien en hun resultaten vergelijken.

De opbrengst van de teelt was hoger dan de voorgaande editie, al was die minder egaal over de vier gebruikte velden. Daar speelden de slechte weersomstandigheden in het voorjaar bij het planten en de stevige droogte erna een grote rol bij. Net als in 2019 werd gebruik gemaakt van Challenger- en Fontane pootgoed. De gemiddelde opbrengst van de 24ha geoogste aardappelen steeg uit tot boven de 50 ton / ha haalde.

Aan de vooravond werd PotatoEurope 2023 officieel geopend met een “Kick Off”, in het Stadhuis van Doornik. Zowat 150 genodigden volgden enkele boeiende uiteenzettingen over de toekomst van de aardappelteelt in de regio, de innovatie in de machinesector en de aardappelsector gezien door een Amerikaanse bril. Het geheel werd afgesloten met een receptie met fijne, hoogstaande aardappelgerechtjes.

De organisatie van PotatoEurope was in handen van Fedagrim, maar het succes van deze editie steunde wederom op de bijzondere medewerking van onze partners ILVO, CRA-W, CARAH, FIWAP en PCA. Daarnaast houden wij eraan om Case IH, Dezeure, ING, Lutosa, Manitou, Mydibel, Syngenta en de stad Doornik te danken voor de uitgebreide logistieke bijstand.

De volgende editie van PotatoEurope zal doorgaan in Frankrijk, meer bepaald in Villers-Saint-Christophe en wel op 11 en 12 september 2024. Meer info daaromtrent is te vinden op www.potatoeurope.fr.

 


  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer