Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 14 sep 2023 16:44 

PotatoEurope 2023 : internationaal en innovatief


Wat het bezoek betreft zijn de organisatoren bijzonder tevreden dat PotatoEurope een vaste waarde is geworden in het aardappellandschap met nu al drie Belgische edities na elkaar nagenoeg 10.000 bezoekers : In 2015 9.520, in 2019 waren het er 10.683 en dit jaar mochten we weer 10.089 vakmensen verwelkomen. En wat de sterkte maakt van dit evenement : het blijft een zeer internationale beurs, niet alleen wat betreft exposanten maar zeker ook wat betreft bezoekers. Het aantal buitenlandse bezoekers steeg naar 33% (25% in 2015, 27% in 2019) en zij vertegenwoordigden meer dan 50 verschillende landen !

De 208 exposanten (225 in 2019) uit 16 landen bleken algemeen tevreden tot zeer tevreden. Wat sprak hen vooral aan ?  Enerzijds het profiel van de bezoekers : iedere aanwezige is professioneel actief met één of ander aspect in de aardappelketen; en laat de exposanten nu net die hele keten vertegenwoordigen. Anderzijds is één van de sterkste troeven van dit evenement het feit dat de exposanten een zeer internationaal publiek kunnen bereiken. Zelfs lokale spelers krijgen hiermee de kans hun werkterrein uit te breiden.

De rooidemonstraties zijn allemaal vlot verlopen. Ondanks de droogte op de demodagen had de regen van enige dagen eerder een uitstekend werkterrein voor de rooiers voorbereid. Met zowat 20ha netto te rooien kregen de bezoekers een goed beeld van de 12 machines, wat ze kunnen en waarin ze verschillen. Ook de 5 inschuurlijnen hebben veel interesse opgewekt. Veel aandacht ging naar de steeds uitgebreidere mogelijkheden van reiniging en sortering van het product.

Tot tevredenheid van de organisatoren was er ook een ruime belangstelling voor de demo’s van alternatieve loofdoding en mechanische onkruidbestrijding. De maatschappelijke druk op onze sector om duurzamer te werken dringt steeds verder door en meer en meer boeren beseffen dat andere technieken nodig zijn. Tijdens PotatoEurope 2023 konden ze een aantal van die technieken aan het werk zien en hun resultaten vergelijken.

De opbrengst van de teelt was hoger dan de voorgaande editie, al was die minder egaal over de vier gebruikte velden. Daar speelden de slechte weersomstandigheden in het voorjaar bij het planten en de stevige droogte erna een grote rol bij. Net als in 2019 werd gebruik gemaakt van Challenger- en Fontane pootgoed. De gemiddelde opbrengst van de 24ha geoogste aardappelen steeg uit tot boven de 50 ton / ha haalde.

Aan de vooravond werd PotatoEurope 2023 officieel geopend met een “Kick Off”, in het Stadhuis van Doornik. Zowat 150 genodigden volgden enkele boeiende uiteenzettingen over de toekomst van de aardappelteelt in de regio, de innovatie in de machinesector en de aardappelsector gezien door een Amerikaanse bril. Het geheel werd afgesloten met een receptie met fijne, hoogstaande aardappelgerechtjes.

De organisatie van PotatoEurope was in handen van Fedagrim, maar het succes van deze editie steunde wederom op de bijzondere medewerking van onze partners ILVO, CRA-W, CARAH, FIWAP en PCA. Daarnaast houden wij eraan om Case IH, Dezeure, ING, Lutosa, Manitou, Mydibel, Syngenta en de stad Doornik te danken voor de uitgebreide logistieke bijstand.

De volgende editie van PotatoEurope zal doorgaan in Frankrijk, meer bepaald in Villers-Saint-Christophe en wel op 11 en 12 september 2024. Meer info daaromtrent is te vinden op www.potatoeurope.fr.

 


  Nieuwsflash
 
Nitraatresiducontrole op jouw perceel Lees meer
 
 
Een expertisecentrum voor klimaatwetenschap in BelgiŽ Lees meer
 
 
Naadloze ensemblevoorspellingen voor slimme waterputten Lees meer
 
 
Hou voor teeltplan 2024 rekening met het niet-productief areaal (NPE) Lees meer
 
 
Omwonenden Ventilus krijgen ruimere compensatie Lees meer
 
 
Uitstoot stikstof zeeschepen zeer hoogLees meer
 
 
Voorstel van decreet over de programmatische aanpak stikstofLees meer
 
 
Verkoop Belgische mengvoeractiviteiten ForFarmers aan Arvesta goedgekeurdLees meer
 
 
Onkruidbestrijding wintertarwe najaar Lees meer
 
 
Onkruidbestrijding wintergerst najaar Lees meer
 
 
Aandacht bij het gebruik van prosulfocarb Lees meer
 
 
Graanavond 2023 rassenbesprekingLees meer
 
 
Verliezen in de melkveehouderij door hittegolven becijferd Lees meer
 
 
Biologische kwaliteit oppervlaktewater op het goede spoorLees meer
 
 
Carbon Farming Lees meer
 
 
Prijsstijgingen landbouwproducten in EU zwakken af Lees meer
 
 
N-VA bereid om stikstofdecreet aan te passen Lees meer