Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 02 aug 2022 14:23 

Stevige groeicijfers voor de Vlaamse agrohandel in 2021


Vlaanderen blijft een netto-exporteur van agrarische producten. De invoer bedraagt in 2021 37,6 miljard euro en de uitvoer 43,1 miljard euro. Het handelssaldo ligt daarmee op een positief bedrag van 5,5 miljard euro. De uitvoer groeide tegenover 2020 met 10%, de invoer zelfs met 15%. 2021 werd gekenmerkt door een herleving van de economie na het eerste coronajaar 2020, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de EU en de toenemende inflatie. Uit voorlopige cijfers voor het eerste kwartaal van 2022 blijkt dat de agrohandel stevig blijft groeien. Dat blijkt uit het nieuwe agrohandelsrapport van het het Departement Landbouw en Visserij.

Bestanden beschikbaar voor download:
Agrohandelsrapport (611.8 Kb)

In 2021 was er in België een toename van de prijzen voor goederen en diensten van 3,2%, aangewakkerd door fors stijgende energieprijzen. De groei van de agrohandel is vooral te verklaren door prijsbewegingen, want het totale volume van de handel bleef nagenoeg constant. Ook de totale Vlaamse in- en uitvoer van goederen nam in waarde toe, en zelf een pak sterker dan bij de agrohandel. Voedingsproducten zijn net iets minder conjunctuur- en crisisgevoelig. De Brexit was vooral nadelig voor het VK, want Vlaanderen kon voor 16% meer agrarische producten uitvoeren naar Groot-Brittannië, terwijl de invoer met hetzelfde percentage zakte.

Zuivelproducten zijn in 2021 ons belangrijkste handelsproduct binnen de totale agrohandel. Ze laten de hoogste invoer- en uitvoerwaarde optekenen. Cacaoproducten en vers vlees staan op de tweede en derde plaats bij de exportproducten en noteren een handelsoverschot van meer dan een miljard euro. Dat laatste geldt ook voor aardappelbereidingen, banketbakkerswerk en bier. Andere sterke exportproducten zijn diepvriesgroenten, bestrijdingsmiddelen, veevoeders, meststoffen en landbouwmaterieel. Vlaanderen importeert veel vers fruit, voornamelijk bananen en kiwi’s. Een aanzienlijk handelstekort is er bij oliën, granen, koolzaad, koffie, cacao, wijn, vis en schaal- en weekdieren.

Nederland en Frankrijk zijn onze voornaamste afzetmarkten. Ze zijn allebei goed voor 8,1 miljard euro. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk prijken op de derde en vierde plaats. De twee voornaamste niet-Europese klanten zijn de Verenigde Staten en China. Nederland exporteert voor 10,9 miljard euro aan agrohandelsproducten naar Vlaanderen en is daarmee veruit onze belangrijkste leverancier. Daarna volgen Frankrijk en Duitsland. 28% van de geïmporteerde producten komt van buiten de EU. Vlaanderen boekt het grootste agrohandelsoverschot met het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. Met Nederland, Brazilië en Ivoorkust is er een stevig handelstekort.

Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische in- en uitvoer van agrarische producten ligt tussen 85 en 86%. Het aandeel van Vlaanderen in de EU-handel van agrarische producten zit rond de 6,5%. België is in de EU de zesde grootste uitvoerder van agrarische producten, na Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië, en heeft het vierde grootste agrohandelsoverschot, na Nederland, Spanje en Polen. Vlaanderen wordt gekenmerkt door een open economie en een exportgerichte agrovoedingsindustrie. Het positieve saldo wijst erop dat de Vlaamse agrovoedingssector meerwaarde creëert. We voeren veelal onbewerkte bulkproducten in en voeren in meer of mindere mate verwerkte producten uit.

Uit voorlopige cijfers voor het eerste kwartaal van 2022 blijkt dat de agrohandel stevig blijft groeien in waarde, maar niet in volume. Dat kan niet los gezien worden van de inflatie en de geopolitieke situatie. In de totale Vlaamse handel is de stijging opnieuw een pak groter. Belangrijke exportproducten zoals aardappelbereidingen, zuivelproducten, banketbakkerswerk, cacaoproducten, diepvriesgroenten en agro-industriële producten doen het goed. Ook de invoer van oliehoudende zaden, oliën en granen stijgt.
De Vlaamse agrohandelscijfers zijn een weergave van de rechtstreekse in- en uitvoerbewegingen van goederen tussen twee landen op basis van gegevens van de Nationale Bank van België (NBB) en de Comext-databank van Eurostat. Een deel van de ingevoerde producten wordt heruitgevoerd. De havens van Antwerpen en Zeebrugge spelen een belangrijke rol bij de doorvoer van bijvoorbeeld exotisch fruit, tabak of rijst. De handel tussen de gewesten binnen België is niet meegenomen.

 


  Nieuwsflash
 
Stikstofoverleg in Nederland mislukt Lees meer
 
 
Droogte 2022: Frankrijk richt crisiscel opLees meer
 
 
Aanhoudende droogte 2022: West-Vlaamse boeren lijden zware verliezenLees meer
 
 
Europees kader voor hergebruik afvalwater voor landbouwirrigatie Lees meer
 
 
Brandpreventie op land- en tuinbouwbedrijfLees meer
 
 
Wetenschappers wekken varkensorganen deels terug tot leven na dood van het dier Lees meer
 
 
Droogte/hitte 2022: een uitdaging voor fruitteelt 2023Lees meer
 
 
Demonamiddag mechanische loofdoding Lees meer
 
 
Hoge geleidbaarheid water vraagt nodige aandacht Lees meer
 
 
Droogte 2022: grondwaterstanden verder gedaald Lees meer
 
 
Wereldvoedselprijzen dalen fors Lees meer
 
 
Kerncijfers landbouw 2022Lees meer
 
 
Droogte 2022: zomer houdt aan tot in septemberLees meer
 
 
Landbouwbarometer: prijs landbouwgrond stijgt minder snel dan in de afgelopen jaren Lees meer
 
 
Zaai groenbedekkers voor vergroening tijdig in Lees meer
 
 
Stevige groeicijfers voor de Vlaamse agrohandel in 2021 Lees meer
 
 
Droogte 2022: let op de kwaliteit van het water voor beregenenLees meer
 
 
Groei van de biologische sector vertraagt in 2021 Lees meer
 
 
Saneringsovereenkomst met 3M Lees meer