Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 mrt 2020 17:03 

Toepassing voor aanvraag corona hinderpremie online


Vanaf vrijdag 27 maart 2020 staat de applicatie om de corona hinderpremie aan te vragen online. Wie zich heeft aangemeld via het webformulier van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) zal vandaag (donderdag 26 maart) een link krijgen om de premie al aan te vragen. Na de aanvraag wordt de premie binnen 14 dagen uitbetaald mits voldaan is aan alle voorwaarden. Elke onderneming die recht heeft op de premie door verplichte sluiting, zal die ook krijgen. Aanvragen kunnen ingediend worden tot en met 5 mei 2020.

Op vrijdag 20 maart heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits beslist om een corona hinderpremie uit te werken voor ondernemingen die getroffen worden door de coronamaatregelen. Alle ondernemingen en winkels die verplicht moeten sluiten naar aanleiding van de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad en de Federale Regering hebben recht op de corona hinderpremie van 4.000 euro. Dit moet ondernemingen die ernstige economische schade oplopen deels compenseren.

  • Een onderneming kan voor maximaal 5 exploitatiezetels een premie krijgen op voorwaarde dat er in de bijkomende exploitatiezetels minstens 1 voltijdse werknemer tewerkgesteld is.
  • Ook zelfstandigen in bijberoep kunnen aanspraak maken op de premie voor zover ze door de hoogte van hun inkomen dezelfde sociale bijdragen moeten betalen als een zelfstandige in hoofdberoep.
  • In de horecasector is het verplicht sluiten van de eetruimte voldoende om van de premie te kunnen genieten, ook als zij nog afhaaldiensten organiseren.

Er is geen noodzaak om de aanvraag onmiddellijk te doen. Ondernemers hebben tot uiterlijk 5 mei de tijd om hun aanvraag in te dienen bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Tot vandaag konden ondernemers een webformulier invullen om geïnformeerd te worden wanneer de applicatie om de aanvraag te doen online kwam. Ondertussen hebben al ruim 120.000 ondernemers zich via dat formulier gemeld. Zij krijgen vandaag een link om via de applicatie de aanvraag voor de premie in te vullen.

Morgen, vrijdag 27 maart, komt de applicatie dan voor iedereen online op www.vlaio.be/coronahinderpremie . Er zijn twee stappen om zo goed mogelijk te garanderen dat het systeem niet overbelast raakt door de grote toevloed. Naast het contactcenter van VLAIO zelf zal ook de Vlaamse infolijn 1700 ter beschikking staan van ondernemers met vragen. Ook op zaterdag zullen zij beschikbaar zijn. Iedereen die recht heeft op de premie zal die ook krijgen. De uitbetaling gebeurt binnen 14 dagen na de aanvraag in de applicatie mits voldaan is aan alle voorwaarden.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Steeds meer zie je wat de impact van de coronacrisis is op onze ondernemingen. Om hen (deels) te compenseren voor de economische schade is er de corona hinderpremie. Vandaag krijgt iedereen die zich vooraf heeft aangemeld de mogelijkheid om de aanvraag al in te dienen, vanaf morgen is de online applicatie voor iedereen beschikbaar.”



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer