Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 jan 2020 08:29 

Het 2019 voor Coöperatie Hoogstraten


Coöperatie Hoogstraten sluit 2019 af met een omzet van nagenoeg € 242 miljoen. Dit is 9,5% (€ 21 miljoen) hoger dan vorig jaar en 2,5% (€ 6 miljoen) hoger dan het vorige recordjaar 2017. Ook wat volume betreft werd een nieuw record geboekt. Met 153,5 miljoen kg werd het vorige record van 2017 met ongeveer 2,5 miljoen kg verbeterd. Ten opzichte van 2018 werd zelfs een stijging van 16,6 miljoen kg (+ 12%) genoteerd. Aardbeien lieten met 32,5 miljoen kg de tweede hoogste aanvoer ooit optekenen en de special tomaten rondden voor het eerst de kaap van 40 miljoen kg.

De weg naar dit nieuwe record had wel een merkwaardig verloop. Een aanvankelijke lichte omzetvoorsprong - einde april - was een maand later volledig verdwenen en het voorjaar werd afgesloten met een omzetachterstand van 8 % tov 2018 en van 10% tov 2017. Aardbeien kenden een moeilijk voorjaar, mede door het late Spaanse seizoen. Vooral de maand april - waar toch wel hoop op gevestigd was, doordat Pasen laat viel – liet het afweten: kleinere aanvoeren gingen gepaard met heel matige prijzen. Tomaten kenden een lauwe start en komkommer was in het voorjaar ronduit slecht. Het enige product dat constant op een redelijk niveau presteerde was paprika. Ook de areaaltoename zorgde voor een omzettoename in dit product.
 
De aanvang van de zomer was fors: torenhoge prijzen in de aardbeien en ook de groenten liftten mee. Komkommer krijgt een vermelding van het product met de meest uitgesproken remonte: het slechte voorjaar werd grotendeels goed gemaakt tijdens de zomerperiode. Het paprikaseizoen kwam vrij vroeg tot een einde. De 2e helft van september en oktober kenden een zeer moeilijke prijsvorming voor dit product waardoor een redelijk paprikaseizoen toch afgesloten werd met een slecht gevoel.
 
Het jaareinde kende matige prijzen in de tomaten; de toegenomen volumes hielden de omzet op coöperatieniveau echter op peil. In de aardbeien waren oktober en de eerste drie weken van november erg sterk. De maandovergang november-december was traditioneel minder goed om dan terug te hernemen met sterke ‘kerstprijzen’ en te eindigen met uitzonderlijke “nieuwjaarsprijzen”.
 
De volatiliteit van de prijzen in nagenoeg alle producten maakt echter dat de rendementen tussen de bedrijven sterk verschillen. Dit is het meest uitgesproken bij de aardbeien.
 
De minder volumineuze producten kenden een redelijk jaar: courgette en aubergine beginnen stilaan het pallet vruchtgroenten te vervolledigen; asperge had een normaal jaar, houtig kleinfruit groeit, kiwibes had – met een kleiner volume – een goed jaar; de kersenproductie was kwalitatief en inzake volume een stuk beter dan in 2018.
 
De bovengenoemde nuanceringen niet te na gesproken, kan Coöperatie Hoogstraten als afzetorganisatie en als bedrijf met tevredenheid terugkijken op het voorbije jaar. Een jaar waar wederom zo optimaal ingespeeld werd op de verwachtingen van de markt. Nieuwe initiatieven zoals de blokkavelverkoop van aardbeien ontgroeiden de kinderschoenen en resulteerden in toegevoegde waarde voor zowel teler als klant. Coöperatie Hoogstraten zet de ingeslagen weg naar verdere professionalisering ijverig verder en focust daarbij op de opbouw van kennis en expertise die moet leiden tot een wendbare organisatie die een maximale afstemming realiseert tussen de verwachtingen van zijn telers en zijn klanten.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer