Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 jul 2019 18:11 

Slimme gewasbescherming in aardappel- en fruitteelt dankzij Vlaamse technologie


Slimme camera’s op drones of tractoren kunnen plantenziektes in landbouwgewassen detecteren. Zo zullen landbouwers lokale ziektehaarden op hun percelen kunnen opsporen en behandelen volgens het principe van de precisielandbouw, wat tot betere gewasbescherming leidt. De nieuwe industrie 4.0-proeftuin ‘Smart Farming 4.0’, die de Vlaamse overheid via VLAIO organiseert, ontwikkelt en demonstreert de komende drie jaar gebruiksvriendelijke en bedrijfszekere toepassingen voor de aardappel- en fruitteelt. Hiervoor slaan zeven onderzoekscentra, onder leiding van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), de handen in elkaar.

De landbouwsector staat voor flinke uitdagingen. Van de landbouwers wordt verwacht dat ze in de toekomst meer voedsel produceren, maar tegelijkertijd de impact op het milieu verkleinen. Volgens de onderzoekers is er een belangrijke rol weggelegd voor precisielandbouw. Daarin wordt een landbouwperceel opgedeeld in kleinere blokken, en wordt aan ieder blok precies de juiste hoeveelheid bestrijdingsmiddelen of meststof gegeven. Zo wint niet alleen het milieu, maar ook de boer, die profiteert van meer opbrengst aan een lagere kost.

Vlaamse technologie

Een domein waar precisielandbouw een veelbelovende meerwaarde kan bieden is ziektebestrijding. Om zware oogstverliezen te vermijden mikken boeren vandaag nog vaak op het toedienen van een gelijkmatige bedrijfszekere dosis pesticide over heel het veld. Als de landbouwer echter weet waar de infectiehaarden zich precies bevinden – en waar niet - , dan kan hij gericht ingrijpen. De technologie hiervoor bestaat al en ze komt uit Vlaanderen. Onderzoekscentrum imec ontwikkelde hyperspectrale camera’s om vanop drones of tractoren infectiehaarden in kaart te brengen.

Focus op aardappelen…

De industrie 4.0-proeftuin ‘Smart Farming 4.0’ zal de komende drie jaar twee concrete toepassingen optimaliseren en demonstreren aan landbouwbedrijven. De eerste toepassing is het opsporen van Alternaria bij aardappelen. Deze schimmelziekte is aan een opmars bezig en zorgt jaarlijks voor grote productieverliezen. De slimme camera’s moeten in wisselende omstandigheden aangetaste en niet-aangetaste planten van elkaar onderscheiden, en zo infecties in het hele perceel nauwkeurig in kaart brengen. Deze digitale infectiekaart kan dan gebruikt worden om intelligente spuitmachines aan te sturen voor een doelgerichte behandeling.   

… en fruit

De tweede toepassing richt zich op het behandelen van bacterievuur in de fruitteelt. Deze voor peer- en appelbomen dodelijke bacterieziekte slaat elk jaar toe in Vlaanderen en zorgt voor forse economische verliezen en risico’s voor de exportmogelijkheden van de fruitsector. Het is cruciaal om de infectie zo vroeg mogelijk op te sporen. Momenteel gebeurt dat nog op basis van arbeidsintensieve visuele inspecties. Maar dankzij automatische herkenning vanop tractoren, zoals ontwikkeld in de proeftuin, kunnen fruittelers de ziekte sneller en goedkoper opsporen, waarna aangetaste takken of bomen snel kunnen worden verwijderd en de besmetting beperkt blijft.

Partners

Voor de proeftuin ‘Smart Farming 4.0’ werken zeven onderzoekscentra samen, die elk een waaier aan expertises aanbrengen. Naast ILVO en imec zijn ook Proefcentrum Fruitteelt vzw, VITO, KU Leuven, Flanders Make en de door VLAIO gesteunde innovatiecluster Smart Digital Farming betrokken.



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer