Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 jun 2019 12:07 

Beheer van de letterzetter


De letterzetter (Ips typographus) is wettelijk onderworpen aan een verplichte bestrijding wanneer hij in uitzonderlijke hoeveelheden aanwezig is in bossen en beboste gedeelten van parken die in hoofdzaak voor houtproductie zijn bestemd (artikelen 60 tot 64 van het KB van 19/11/1987 betreffende de bestrijding van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen).

Aangezien dit schadelijk insect nu op het hele Belgische grondgebied en daarbuiten aanwezig is, is het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van elke eigenaar om een bestrijdingsstrategie toe te passen die is aangepast aan zijn specifieke omstandigheden.Wij moedigen de betrokken eigenaars aan om heel snel preventiemaatregelen te nemen die het mogelijk maken om de verspreiding van de epidemie te vertragen.

De voorjaarsvluchten van de volwassen insecten zijn immers al begonnen; die insecten zullen de gezonde bomen in de buurt besmetten. Aangezien er 2 tot 3 generaties per jaar zijn (afhankelijk van de temperatuur en de neerslagomstandigheden), heeft het insect de neiging zich snel te vermenigvuldigen en wordt de schade snel exponentieel: hoe vroeger we ingrijpen, hoe beter we de schade dan ook zullen kunnen beperken.

Om de gevolgen van deze plaag te beperken, schrijft de wetgeving voor dat reeds aangetaste bomen snel moeten worden gekapt en onmiddellijk moeten worden verwijderd of ontschorst. Ook zouden stormhout en gezonde, vers gekapte bomen snel uithet bosmoeten worden verwijderd, zodat ze niet langer dienen als reservoirs voor de ontwikkeling van opeenvolgende generaties insecten. Door de ontschorsing van de stammen kan het broedsel worden vernietigd en zo kan verdere verspreiding worden voorkomen.

Voor meer details over de mogelijkheden van kappingen voordeletterzetter in het Vlaamse Gewest, kunt u de website van het Agentschap voor Natuur en Bosraadplegen: https://www.natuurenbos.be/beleid-wetgeving/overlast-schade/door-andere-soorten/letterzetter.



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer