Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 nov 2018 07:37 

2017 goed jaar voor de Belgische bedrijven


Het jaar 2017 was een goed jaar voor de Belgische bedrijven. De totale omzet van de 5.000 grootste ondernemingen nam met 10 procent toe, hun winst met 5 procent. De grootste winstmachines waren de banken, zo blijkt uit een nieuwe editie van Trends Top.

De 5.000 grootste bedrijven in ons land boekten samengeteld een omzet van 675 miljard euro, 9,8 procent meer dan in 2016. De totale nettowinst steeg met 5 procent tot 24,2 miljard euro. Dat de winsten het groeitempo van de omzet niet volgden, heeft te maken met toegenomen concurrentie, zegt Tony Coenjaerts van Trends Top. Daardoor worden de marges kleiner. Maar al bij al was het een goed jaar, meent Coenjaerts. “De Belgische economie surfte mee op de goede conjunctuur in Europa en in de hele wereld”, zegt hij.
 
De economische groei in België werd vorig jaar in mindere mate getrokken door de consument: die gaf wat minder uit en spaarde wat meer. De groei is vooral te danken aan de diensten en de verwerkende nijverheid. “De fabrieksindustrie bereikte haar hoogste niveau sinds 2008”, luidt het. Dat is vooral te danken aan de farmasector en de voedingsindustrie, die dankzij de uitvoer (van vaccins, bier, chocolade, aardappelproducten ...) de wind in de zeilen hadden.
 
Toch bleef de Belgische groei wat achter op het Europese gemiddelde. Vooral een gevolg van onze schuldenlast, zegt Coenjaerts: “We moeten elk jaar miljarden terugbetalen, geld dat niet naar investeringen kan gaan.” Al weegt ook de overreglementering in België volgens Coenjaerts op de groei.
 
De gunstige conjunctuur leverde daarnaast wel een recordaantal jobs op, maar ze legde ook enkele pijnpunten bloot. Met als voornaamste de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, waardoor bedrijven het steeds moeilijker krijgen om geschikt personeel te vinden. Coenjaerts pleit ervoor nog meer in te zetten op duaal leren in het onderwijs, en wijst ook op de mogelijkheden van economische migratie.
 
De Trends Top levert traditioneel ook heel wat ranglijstjes op. Zo was de absolute winstkampioen vorig jaar KBC Bank. De bankentiteit van KBC (het gaat dus niet om de geconsolideerde cijfers, voor alle duidelijkheid) boekte een nettowinst van ruim 2,6 miljard euro, dubbel zoveel als in 2016. BNP Paribas Fortis, de tweede in dit lijstje, moest het stellen met een miljard minder nettowinst. Op de derde plaats staat KBC Groep, de holding-entiteit van KBC, met ruim 1 miljard euro nettowinst. Ook Belfius Bank staat nog in de top 10, ING België valt er net buiten.
 
Naar omzet gerangschikt was Toyota Motor Europe vorig jaar de grootste onderneming in België, met een omzet van meer dan 25 miljard euro. ExxonMobil en Pfizer Innovative Supply Point International vervolledigen de top 3 met respectievelijk 23,8 en 20,6 miljard euro omzet. De eerste écht Belgische speler is Colruyt op de 8ste plaats, met een omzet van 6,6 miljard euro.
 
De grootste werkgever bleef HR Rail. De juridische werkgever van het spoorpersoneel (NMBS en Infrabel) telde 30.763 medewerkers, toch bijna 1.000 minder dan in 2016. Dan volgen Bpost (23.393 werknemers) en Colruyt (16.929). De retailer uit Halle was in 2017 ook de grootste groeier in de top 20: het personeelsbestand nam met 441 eenheden toe.  Nieuwsflash
 
EU vecht Colombiaanse antidumpingheffingen op diepvriesfriet aanLees meer
 
 
Terugbetaling van de inhouding voor financiële disciplineLees meer
 
 
14% van voedselproductie geraakt niet in de winkel Lees meer
 
 
EU trade agreementsLees meer
 
 
Landbouwer (26) overleden nadat hij bedolven raakte Lees meer
 
 
Directieraad van het KMILees meer
 
 
Hein Deprez verkoopt Greenyard Flowers UK Lees meer
 
 
Week van de Steak-Friet: 10 - 17 oktoberLees meer
 
 
Megastallen zetten traditionele boeren uit de markt Lees meer
 
 
International Fair Milk ConferenceLees meer
 
 
Vlaamse Regering legt de inhoud van 23 opleidingen vast Lees meer
 
 
Succesvol seminarie branche- en producentenorganisaties in de landbouw Lees meer
 
 
De Vlaamse biogassector in 2018 Lees meer
 
 
VLAIO: stel je vragen via WhatsAppLees meer
 
 
Basismaatregel vanggewasen in gebiedstypes 1, 2, 3Lees meer
 
 
ADAMA, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm en Syngenta promoten CSTLees meer
 
 
Vrijwillige intrekking van de vergunning van BIXAZOR Lees meer
 
 
No-dealbrexit raakt groente- en fruittoevoer Lees meer
 
 
Commissies in Vlaams Parlement opgericht Lees meer
 
 
Brexit: strategie FIT voor het aantrekken van buitenlandse investeringenLees meer
 
 
Veetournee: ‘Langleefbaarheid bij jongvee’ en ‘Generatiewissel’ Lees meer
 
 
Brede weersverzekering komt vanaf 2020 in de plaats van rampenfonds Lees meer
 
 
'BoerVriendelijk'Lees meer
 
 
Publicatie van de Harmonised Risk Indicators (HRI’s) voor BelgiëLees meer
 
 
PCA/Fiwap noteringLees meer
 
 
Vraag naar recuperatie van meststoffen in elke regioLees meer