Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 nov 2018 07:37 

2017 goed jaar voor de Belgische bedrijven


Het jaar 2017 was een goed jaar voor de Belgische bedrijven. De totale omzet van de 5.000 grootste ondernemingen nam met 10 procent toe, hun winst met 5 procent. De grootste winstmachines waren de banken, zo blijkt uit een nieuwe editie van Trends Top.

De 5.000 grootste bedrijven in ons land boekten samengeteld een omzet van 675 miljard euro, 9,8 procent meer dan in 2016. De totale nettowinst steeg met 5 procent tot 24,2 miljard euro. Dat de winsten het groeitempo van de omzet niet volgden, heeft te maken met toegenomen concurrentie, zegt Tony Coenjaerts van Trends Top. Daardoor worden de marges kleiner. Maar al bij al was het een goed jaar, meent Coenjaerts. “De Belgische economie surfte mee op de goede conjunctuur in Europa en in de hele wereld”, zegt hij.
 
De economische groei in België werd vorig jaar in mindere mate getrokken door de consument: die gaf wat minder uit en spaarde wat meer. De groei is vooral te danken aan de diensten en de verwerkende nijverheid. “De fabrieksindustrie bereikte haar hoogste niveau sinds 2008”, luidt het. Dat is vooral te danken aan de farmasector en de voedingsindustrie, die dankzij de uitvoer (van vaccins, bier, chocolade, aardappelproducten ...) de wind in de zeilen hadden.
 
Toch bleef de Belgische groei wat achter op het Europese gemiddelde. Vooral een gevolg van onze schuldenlast, zegt Coenjaerts: “We moeten elk jaar miljarden terugbetalen, geld dat niet naar investeringen kan gaan.” Al weegt ook de overreglementering in België volgens Coenjaerts op de groei.
 
De gunstige conjunctuur leverde daarnaast wel een recordaantal jobs op, maar ze legde ook enkele pijnpunten bloot. Met als voornaamste de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, waardoor bedrijven het steeds moeilijker krijgen om geschikt personeel te vinden. Coenjaerts pleit ervoor nog meer in te zetten op duaal leren in het onderwijs, en wijst ook op de mogelijkheden van economische migratie.
 
De Trends Top levert traditioneel ook heel wat ranglijstjes op. Zo was de absolute winstkampioen vorig jaar KBC Bank. De bankentiteit van KBC (het gaat dus niet om de geconsolideerde cijfers, voor alle duidelijkheid) boekte een nettowinst van ruim 2,6 miljard euro, dubbel zoveel als in 2016. BNP Paribas Fortis, de tweede in dit lijstje, moest het stellen met een miljard minder nettowinst. Op de derde plaats staat KBC Groep, de holding-entiteit van KBC, met ruim 1 miljard euro nettowinst. Ook Belfius Bank staat nog in de top 10, ING België valt er net buiten.
 
Naar omzet gerangschikt was Toyota Motor Europe vorig jaar de grootste onderneming in België, met een omzet van meer dan 25 miljard euro. ExxonMobil en Pfizer Innovative Supply Point International vervolledigen de top 3 met respectievelijk 23,8 en 20,6 miljard euro omzet. De eerste écht Belgische speler is Colruyt op de 8ste plaats, met een omzet van 6,6 miljard euro.
 
De grootste werkgever bleef HR Rail. De juridische werkgever van het spoorpersoneel (NMBS en Infrabel) telde 30.763 medewerkers, toch bijna 1.000 minder dan in 2016. Dan volgen Bpost (23.393 werknemers) en Colruyt (16.929). De retailer uit Halle was in 2017 ook de grootste groeier in de top 20: het personeelsbestand nam met 441 eenheden toe.  Nieuwsflash
 
Daling van het aantal slachtingen in 2019 Lees meer
 
 
Mestdecreet: Equivalente maatregel voor inzaaien vanggewassen Lees meer
 
 
GLB post-2020: “De begroting goedkeuren zoals zij nu voorligt, zou een ramp zijn voor onze landbouw"Lees meer
 
 
Gunstig erfbelastingsregime door inbreng 'familiebedrijfLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2020 op e-loket vanaf 21/2Lees meer
 
 
Het Europese landbouwbeleid en biodiversiteitLees meer
 
 
Afbouw landfbouwfinanciering via het GLBLees meer
 
 
“Aardappelseizoen 2020/2021 wordt uitdaging”Lees meer
 
 
PCA: "Uur in de schuur" Lees meer
 
 
'Groentenprecies'Lees meer
 
 
Proposed EU budget unacceptable Lees meer
 
 
Erosie voorkomen in groenten en maïsLees meer
 
 
Sojaproductie in VlaanderenLees meer
 
 
Buffelhouderij in Vlaanderen Lees meer
 
 
Innovatieve teeltenLees meer
 
 
Ministerieel besluit betreffende de landinrichtingLees meer
 
 
AB Register vzw stelt Renaat Debergh aan als nieuwe voorzitter Lees meer
 
 
Beheerovereenkomsten voor soortenbescherming in de liftLees meer
 
 
Omzetting van de erkenningen Fokkerijbesluit Lees meer
 
 
Impact van het zesde mestactieplan (MAP 6) op de Pachtwet Lees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen Lees meer
 
 
Subsidie brede weersverzekering - hoe vraag je de premiesubsidie aan via je verzamelaanvraag? Lees meer
 
 
Nieuwe bewoners van boerderijen die geen landbouwactiviteiten uitoefenenLees meer