Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 nov 2018 07:37 

2017 goed jaar voor de Belgische bedrijven


Het jaar 2017 was een goed jaar voor de Belgische bedrijven. De totale omzet van de 5.000 grootste ondernemingen nam met 10 procent toe, hun winst met 5 procent. De grootste winstmachines waren de banken, zo blijkt uit een nieuwe editie van Trends Top.

De 5.000 grootste bedrijven in ons land boekten samengeteld een omzet van 675 miljard euro, 9,8 procent meer dan in 2016. De totale nettowinst steeg met 5 procent tot 24,2 miljard euro. Dat de winsten het groeitempo van de omzet niet volgden, heeft te maken met toegenomen concurrentie, zegt Tony Coenjaerts van Trends Top. Daardoor worden de marges kleiner. Maar al bij al was het een goed jaar, meent Coenjaerts. “De Belgische economie surfte mee op de goede conjunctuur in Europa en in de hele wereld”, zegt hij.
 
De economische groei in België werd vorig jaar in mindere mate getrokken door de consument: die gaf wat minder uit en spaarde wat meer. De groei is vooral te danken aan de diensten en de verwerkende nijverheid. “De fabrieksindustrie bereikte haar hoogste niveau sinds 2008”, luidt het. Dat is vooral te danken aan de farmasector en de voedingsindustrie, die dankzij de uitvoer (van vaccins, bier, chocolade, aardappelproducten ...) de wind in de zeilen hadden.
 
Toch bleef de Belgische groei wat achter op het Europese gemiddelde. Vooral een gevolg van onze schuldenlast, zegt Coenjaerts: “We moeten elk jaar miljarden terugbetalen, geld dat niet naar investeringen kan gaan.” Al weegt ook de overreglementering in België volgens Coenjaerts op de groei.
 
De gunstige conjunctuur leverde daarnaast wel een recordaantal jobs op, maar ze legde ook enkele pijnpunten bloot. Met als voornaamste de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, waardoor bedrijven het steeds moeilijker krijgen om geschikt personeel te vinden. Coenjaerts pleit ervoor nog meer in te zetten op duaal leren in het onderwijs, en wijst ook op de mogelijkheden van economische migratie.
 
De Trends Top levert traditioneel ook heel wat ranglijstjes op. Zo was de absolute winstkampioen vorig jaar KBC Bank. De bankentiteit van KBC (het gaat dus niet om de geconsolideerde cijfers, voor alle duidelijkheid) boekte een nettowinst van ruim 2,6 miljard euro, dubbel zoveel als in 2016. BNP Paribas Fortis, de tweede in dit lijstje, moest het stellen met een miljard minder nettowinst. Op de derde plaats staat KBC Groep, de holding-entiteit van KBC, met ruim 1 miljard euro nettowinst. Ook Belfius Bank staat nog in de top 10, ING België valt er net buiten.
 
Naar omzet gerangschikt was Toyota Motor Europe vorig jaar de grootste onderneming in België, met een omzet van meer dan 25 miljard euro. ExxonMobil en Pfizer Innovative Supply Point International vervolledigen de top 3 met respectievelijk 23,8 en 20,6 miljard euro omzet. De eerste écht Belgische speler is Colruyt op de 8ste plaats, met een omzet van 6,6 miljard euro.
 
De grootste werkgever bleef HR Rail. De juridische werkgever van het spoorpersoneel (NMBS en Infrabel) telde 30.763 medewerkers, toch bijna 1.000 minder dan in 2016. Dan volgen Bpost (23.393 werknemers) en Colruyt (16.929). De retailer uit Halle was in 2017 ook de grootste groeier in de top 20: het personeelsbestand nam met 441 eenheden toe.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer