Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 dec 2017 11:45 

JPS, het eigen merk van Jorion-Philip-Seeds


4 jaar samenwerking tussen twee zaadbedrijven in Hacquegnies en Kerkhove bleef niet zonder resultaat.
Door de directie werd eind dit jaar het merk JPS voorgesteld.
Op de persvoorstelling kregen we onderstaande toelichting als vertrekpunt.

Bestanden beschikbaar voor download:
Foto (176.4 Kb) Foto 2 (196 Kb)

Door het behoud van de beide bedrijfsnamen is de herkenbaarheid nooit in het gedrang geweest. Ondanks een nieuwe huisstijl; logo, verpakking, … bleven de vertrouwde namen zichtbaar. Vooral de nieuwe verpakkingen zijn zeer goed onthaald. 1 basiskleur per productgroep (rood voor zaaigraan, groen voor grasmengsels en bruin voor groenbedekkers) in combinatie met het nieuwe logo zorgt voor duidelijkheid en herkenbaarheid. Voor gazon en Hippo-Green kozen we voor een full-color zak gezien we hiermee eerder de particulier moeten aanspreken.

Alleen in maïs ontbraken we deze herkenbaarheid, gezien we tot vorig jaar mais bijna uitsluitend verkochten in de zakken van onze leveranciers. Het is namelijk zo dat we sinds jaar en dag maïsrassen op de markt brengen van verschillende kwekers o.a. RAGT, Saaten-Union, Momont enz. . Dit heeft het grote voordeel dat we niet onderhevig zijn aan de ups en downs van het selectieprogramma van één bedrijf. Door in meerdere vijvers te vissen kunnen we jaar na jaar een topgamma van rassen aanbieden. Van onze verschillende partners screenen we elk jaar tientallen kandidaten en dit zowel voor silo als korrel, waarvan we enkel de toppers uiteindelijk commercialiseren. Tot en met 2016 waren we voor die uitverkoren rassen enkel mandataris en verdeler, wat ons zoals reeds gezegd niet echt herkenbaar maakt op de maïsmarkt.

Vandaar het idee om een eigen merk nl. JPS op de markt te brengen. JPS staat niet enkel voor Jorion Philip-Seeds maar ook voor rassen van kweekbedrijven die we vertegenwoordigen voor België of Benelux onder licentie. Dit wil zeggen dat we een stap verder gaan en zelf het zaad produceren (in het buitenland), ontsmetten en opzakken in onze fabriek in Hacquegnies. Dit laat ons bovendien ook toe onze eigen installatie beter te benutten gedurende de winterperiode en last but not least meer competitieve kostprijzen te bekomen.
Deze rassen in eigen productie worden dan onder het merk JPS en in een aangepaste full-color verpakking op de markt gebracht.

Ons eerste paradepaardje is JPS AVICII, een half-vroege opbrengsttopper, reeds 2 jaar bij de koplopers bij het CIPF (2017: 103,3 % – 2016: 102,9 %) alsook bij de Nederlandse tegenhanger Delphy (2017: 108 % - 2016: 104 %).  Verder hebben we met JPS AGNAN en JPS INSTILLA 2 zeer vroege hoog kwalitatieve rassen in de rangen.  En dit zijn nog maar de eerste. Onder dit merk JPS willen we een volledig eigen gamma variëteiten uitbouwen.

Eveneens onder het JPS logo hebben we 3 maïsmengsels op de markt gebracht. Het mengen van maïsrassen heeft verschillende voordelen: Het voornaamste voordeel is dat de bloeiperiode verlengd wordt doordat er een paar dagen langer stuifmeelproductie is. De kans op een goede bevruchting en een volledige kolf vulling vergroot dus. Voor korrelmaïs sowieso positief dus. Dit speelt echter ook voor silomaïs. Door deze betere graanopbrengst verhoogt de kwaliteit van het mengsel zowel in zetmeel als in VEM. Meer nog, door flint en dent-variëteiten te mengen heeft men gelijkmatiger opname van zetmeel in de maag en in de darm. Dent geeft meer opneembaar zetmeel in de pens en flint geeft bestendig zetmeel dat pas in de darm opgenomen wordt. Dit vermindert de kans op pensverzuring!

Tenslotte door mengsels te zaaien heeft de landbouwer zijn risico gespreid over 3 rassen die nadien samen in de silo gaan en zorgen voor een constante silo gedurende het ganse jaar.

We hebben 3 mengsels beschikbaar die alle behoeftes van de landbouwer kunnen invullen nl.
JPS CORN voor maximale korrelopbrengst en oogstzekerheid
JPS QUALITY voor een maximale kwaliteit (VEM)
JPS MAX voor een maximale opbrengst

 



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer