Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 mrt 2023 12:32 

Rusland stemt in met verlenging graanakkoord voor 2 maanden


Na een vergadering in Genève heeft Rusland aanvaard om het graanakkoord over de export van Oekraïens graan te hernieuwen. Het akkoord dat vorige zomer werd afgesloten loopt deze maand af. Rusland is bereid het te verlengen, maar slechts voor 60 dagen. Half november werd het akkoord een eerste keer verlengd, maar dan voor 120 dagen.

De graandeal, officieel de Black Sea Grain Initiative, werd op 22 juli vorig jaar gesloten tussen Rusland en Oekraïne, een van de belangrijkste graanexporteurs ter wereld. Het akkoord kwam tot stand na bemiddeling van de Verenigde Naties en Turkije. Het moest de impact van de Russische invasie in Oekraïne op de wereldwijde graanmarkt verlichten. Miljoenen ton Oekraïens graan werd in de havens aan de Zwarte Zee geblokkeerd door Rusland.

Vooral landen in het mondiale zuiden kwamen door de blokkade in moeilijkheden. De graandeal moest de tekorten op de wereldmarkt wegwerken, de voedselprijzen doen dalen, en de hongercrisis in de wereld verlichten.  

Half november werd het akkoord een eerste keer verlengd, voor 120 dagen of vier maanden. Op 18 maart zou het aflopen, maar Rusland heeft zich bereid verklaard het opnieuw te verlengen. Weliswaar niet met 120, maar slechts met 60 dagen. Dat heeft de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Vershinin gezegd. Hij was in Genève, Zwitserland, om met vertegenwoordigers van de Verenigde Naties te onderhandelen over de verlenging van het graanakkoord.

Aanvankelijk leken Rusland en Oekraïne het akkoord zonder meer te verlengen, maar Rusland stribbelt nu tegen omdat het misnoegd is over een andere bilaterale overeenkomst met de VN, over de uitvoer van Russisch kunstmest. Ook dat akkoord werd ondertekend in juli 2022, maar dan met een looptijd van drie jaar.

Moskou klaagt dat zijn export van kunstmest, een hoofdbestanddeel van de wereldwijde landbouw, wordt belemmerd door de westerse sancties. Landbouwgoederen zelf vallen niet onder de sancties, maar de export wordt volgens Rusland de facto gehinderd door onder meer sancties op logistiek en het betalingsverkeer.

Volgens Oekraïne is het voorstel van Rusland om het graanakkoord met twee maanden te verlengen in strijd met de oorspronkelijke overeenkomst. "De overeenkomst over de graandeal impliceert minstens 120 dagen verlenging, dus het standpunt van Rusland om het met slechts 60 dagen te verlengen is in tegenspraak met het document dat Turkije en de VN hebben ondertekend", schrijft minister van Infrastructuur Oleksandr Koebrakov op Twitter.

Hij heeft het aanbod van Moskou echter niet formeel afgewezen, maar zegt dat Oekraïne wacht op het officiële standpunt van de Verenigde Naties en Turkije, die het akkoord ondersteunen.

 


  Nieuwsflash
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nitraatresiducontrole op jouw perceel Lees meer
 
 
De groei van biologische landbouw hapert in 2023 Lees meer
 
 
Inzaaidatum vanggewassen: groenten+uien tot 15/10, mais+late aardappelen 31/10Lees meer
 
 
Grondwaterpeil blijft hoger dan normaal, debieten normaliserenLees meer
 
 
Groen licht voor 25 projecten VLIF innovatieLees meer
 
 
Bent u mestverwerkingsplichtig? Kijk uw certificatenrekening na voor 30/9Lees meer
 
 
Publiek grondbezit in Vlaanderen en Brussel voor het eerst in kaartLees meer
 
 
Produceer kwaliteitsvolle wijn Lees meer
 
 
Gemiddelde prijs per hectare van een Vlaamse landbouwgrond in de lift: +2,8% Lees meer
 
 
Erkenning hevige regenval 11 en 12 mei 2023 en 12 september 2023 als rampLees meer
 
 
Demo cijferwebsite Agentschap Landbouw en ZeevisserijLees meer
 
 
Graanvergaderingen najaar 2024 Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer
 
 
Lunchwebinar op 10 september over de wijzigingen van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)Lees meer
 
 
Hoe kijken landbouwers naar de uitdagingen van de toekomst? Lees meer