Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel

 20 jun 2025 16:04 

Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBB


Na vier jaar voorzitterschap geeft Jef Cleiren op 20 juni de fakkel door aan Hendrik Vandamme als voorzitter van de Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB). De voorzitterswissel markeert een belangrijk moment voor de sector van de suikerbietenteelt in België.

Een voorzitter van het veld en het overleg

Hendrik Vandamme (°1964, Oostende) is landbouwer in hart en nieren. Op zijn bedrijf nabij de luchthaven van Oostende combineert hij akkerbouw met een doorgedreven syndicaal engagement. Hij zette zijn eerste stappen in de belangenbehartiging in 1992, als lid van het uitgebreid fabriekscomité in de Suikerfabriek van Veurne. Daar maakte hij de overgang van de suikerfabriek van Veurne uit de Tiense Suikerraffinaderij naar de groep Couplet mee. Nadien volgde de overname door de Suikergroep, gevolgd door de sluiting van Veurne. Via een tussenstop in de suikerfabriek van Moerbeke-Waas levert hij op vandaag zijn bieten bij Iscal Sugar in Fontenoy. Intussen doorliep hij alle échelons van de Vlaamse en nationale bietenplantersorganisatie, de laatste 12 jaar als ondervoorzitter van de CBB, namens de Vlaamse bietplanters bij Iscal Sugar. Sinds 2019 is hij namens de Belgische bietentelers ondervoorzitter van het onderzoekscentrum voor de bietenteelt (KBIVB),  lid van het Economisch Comité en het Technisch en Receptiecomité bij de Europese bietplantersorganisatie CIBE en lid van de internationale onderzoeksinstelling IIRB.

Als voormalig voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), waar hij zestien jaar lang (2009-2025) het gezicht van de organisatie was, brengt hij een schat aan ervaring mee in belangenbehartiging en overlegstructuren. Hij is op vandaag nog voorzitter van het opleidingscentrum van de ABS-groep, het Nationaal Agrarisch Centrum (NAC). Hij was ook voorzitter van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) van 2015 tot eind 2024. Hij was ook 17 jaar lang ondervoorzitter van het Vlaams Centrum voor Agro- en Vissserijmarketing (VLAM).

“Hendrik kent de weg, zowel op het veld als aan de onderhandelingstafel,” zegt Vincent Demanet, voorzitter van Fédé-RT (de vereniging die de belangen van de Franstalige planters die leveren aan de Tiense Suikerraffinaderij verdedigt). “Zijn directe stijl, zijn dossierkennis en zijn jarenlange inzet voor de land- en tuinbouw maken hem tot een sterke opvolger.”

Hendrik Vandamme: “Ik start dit mandaat vanuit de overtuiging dat de Belgische suikerbietplanters meer dan ooit recht hebben op een goede belangenbehartiging. De uitdagingen zijn legio: het Europees vrijhandelsbeleid, de onophoudelijke druk op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, de klimaatverandering met zijn nieuw opkomende plagen als gevolg, de verdere verduurzaming van de teelt, de decarbonisatie van de landbouw en de bietenteelt. Ik ambieer een deelname van de CBB aan het brede debat over duurzame landbouw, waar de suikerbietteelt zonder twijfel een voorbeeld van is, met onder meer de steeds lagere input van fytoproducten, de trend naar meer mechanische onkruidbestrijding tot robotisering toe, de zeer lage nitraatresidus in de bodem na de teelt, het volledig circulair zijn van de biet zelf en de plaats van de teelt in een gezonde teeltrotatie bij akkerbouwers. Verder wil ik alle actoren in de belangenbehartiging, over alle fabrieken heen, op één lijn krijgen om het maximale uit de teelt én uit onze eigen syndicale werking te kunnen halen. Mijn bestuurservaring bij het ABS en andere organisaties, zoals de maatschappelijk zeer breed samengestelde SALV, waar zeer vaak tot een compromis moest gekomen worden, zullen me daarbij ongetwijfeld van pas komen.”

Afscheid van Jef Cleiren: een man van verbinding

De CBB neemt met waardering afscheid van Jef Cleiren, die vier jaar lang het voorzitterschap waarnam. Cleiren, landbouwer uit Petit-Hallet, loodste de organisatie door een woelige periode van interne hervorming, geopolitieke spanningen en prijsdruk. Hij wist bruggen te bouwen tussen regio’s, generaties en organisaties, mede dankzij zijn tweetaligheid en ervaring als voorzitter van het fabriekscomité in Tienen.
Onder zijn voorzitterschap stond de CBB pal voor de belangen van de bietenplanters in dossiers zoals het behoud van gewasbeschermingsmiddelen, de suikerprijs en de toekomst van bietenteelt in België.

 


  Nieuwsflash
 
Aardbeienbedrijf Vermeiren zet toon met duurzaam waterbeheer dankzij waterpaspoort Lees meer
 
 
ABS en Jong ABS vragen aandacht voor een ambitieus en solidair GLBLees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer