Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel

 21 mei 2020 09:18 

Pesticidengebruik in EU moet halveren tegen 2030


Pandemie of niet, Frans Timmermans – de man van de Green Deal binnen de Europese Commissie – presenteert vandaag in dat kader een nieuwe strategie om de biodiversiteit in de EU tegen 2030 te verbeteren en ons voedselsysteem duurzamer en gezonder te maken. De ontwerptekst over biodiversiteit legt zelfs expliciet een verband met de uitbraak van covid-19: ‘Het risico op uitbraken van ziektes, waaronder pandemieën, neemt toe naarmate de natuur vernield wordt.’

Volgens de ontwerptekst, die nog altijd gewijzigd kan worden tijdens de vergadering van het college vanmorgen, moet het gebruik van pesticiden in de Europese landbouw tegen 2030 gehalveerd en dat van meststoffen met minstens 20% verminderd worden. Biologische landbouw moet tegen 2030 minstens een kwart van het Europese landbouwareaal beslaan en minimum 30% van het Europese landoppervlak moet beschermd zijn – nu is dat 26 procent. Er komt een plan om de komende tien jaar drie miljard bomen te planten. Steden met meer dan 20.000 inwoners worden opgeroepen tegen eind 2021 een plan op te stellen om de openbare ruimte te vergroenen.

De landbouw in de EU is verantwoordelijk voor 11 procent van de broeikasgassen, en bijna 60 procent daarvan heeft volgens de Commissie te maken met de intensieve veeteelt. ‘Minder vleesverbruik zal het risico op ziektes zoals kanker verlagen, maar ook de impact van het voedsel­systeem op het milieu verminderen’, staat in de ontwerptekst over de ‘boer-tot-bord’-strategie.

Maar tot opluchting van de landbouwsector en tot ongenoegen van Greenpeace vermeldt de strategie niets over het terugdringen van de vleesproductie in de EU. Om de klimaatimpact van de veeteelt te verkleinen, verkiest de Commissie ‘het op de markt brengen van duurzame en innovatieve voedseladditieven’ en legt ze verder de verantwoordelijkheid bij de consument.

‘Burgers sturen in grote mate welk voedsel geproduceerd wordt, hoe dat gebeurt en waar het vandaan komt’, aldus de tekst. Daarom moet de productinformatie verder verduidelijkt worden, bijvoorbeeld over voedingswaarde en oorsprong, via verplichte labels op de voorkant van verpakkingen.

Het is nu aan de lidstaten en het Europees Parlement om die strategieën te steunen en in beleid om te zetten. Dat belooft nog stevige debatten op te leveren, gezien de grote belangen. De producenten van pesticiden zijn gekant tegen de invoering van bindende normen en pleiten voor innovatie. Milieuorganisaties vinden een ­reductie met 50 procent niet ver genoeg gaan en de landbouworganisaties drongen nu al aan op uitstel van de strategie wegens de pandemie.

‘De kracht van deze strategieën is dat ze naar alle aspecten kijken: landbouw, gebruik van antibiotica en pesticiden, onze voedselpatronen’, zegt Kathleen Van Brempt (SP.A), Europese partijgenote van Timmermans. ‘Maar wat mij betreft, moeten we in het Europees Parlement dit voorstel aanscherpen en het gebruik van pesticiden al tegen 2025 halveren met het oog op een uitfasering tegen 2050.’

‘Ik mis ook de afdwingbaarheid in de rest van de wereld via ons handelsbeleid: hoeveel van het eten op ons bord komt niet van buiten de EU? Het is positief dat de Commissie inzet op het creëren van een draagvlak om het vleesverbruik te verminderen. Als we de vleesproductie verminderen in de EU, maar meer vlees gaan importeren van buiten de EU, heeft dit niet veel zin. Dan verkies ik een koe van bij ons waarvan het vlees aan de Europese normen beantwoordt.’



  Nieuwsflash
 
Droogste meimaand sinds 1833 Lees meer
 
 
Droogte index België: een ramp vooral aan de kustpoldersLees meer
 
 
INTERPOM 2020Lees meer
 
 
Vlaams herstelplan: vierluik voor het herstel van onze economieLees meer
 
 
Vlaams Parlement geeft input voor het werkprogramma 2021 van de ECLees meer
 
 
Wereldmelkdag 2020 Lees meer
 
 
Bemesting en ziektebestrijding via bodembacteriën? Lees meer
 
 
Jaarverslag VCMLees meer
 
 
Boeren in de bres voor bijen Lees meer
 
 
Droogste maand mei in 187 jaarLees meer
 
 
België koploper voor duurzaam gebruik van gewasbeschermingLees meer
 
 
Landbouwers lijden onder de corona crisisLees meer
 
 
ABS benadrukt belang van voedselproductie dichtbij huis bij bezoek minister Crevits Lees meer
 
 
Wijziging uitvoeringsbesluit Mestdecreet (VLAREME)Lees meer
 
 
Groei gras valt stil door droogte Lees meer
 
 
Droogte stimuleert bladluizen op bietenakkers Lees meer
 
 
De extra ondersteuning van 23,4 miljoen euro aan de landbouwers Lees meer
 
 
Vorstschade bij Haspengouwse wijnboeren Lees meer
 
 
Impact van de Farm-to-Forkstrategie en de Europese biodiversiteitsstrategie op de landbouwLees meer
 
 
Over de winderosieLees meer
 
 
De evaluatie van het mestbeleid Lees meer
 
 
Parlementaire vragen over de precaire droogteproblematiekLees meer
 
 
Lente van 2020 is officieel zonnigste ooit sinds 1887 Lees meer
 
 
Handelshuurlening tot maximaal €35.000 voor ondernemers in problemen door coronamaatregelen Lees meer
 
 
Biologische landbouw in Vlaanderen zit in de lift Lees meer
 
 
Voorjaarsdroogte breekt alle records Lees meer
 
 
Winkelkar blijft duurder dan voor coronacrisisLees meer
 
 
Staalname-applicatie (SNapp) breidt uit met extra aanvraag- en opvolgingsmogelijkhedenLees meer
 
 
‘SD Worx Employment Tracker’: welke bedrijven houden stand tijdens de coronacrisis? Lees meer
 
 
Vrijdag 12 juni is uiterste wijzigingsdatum van de verzamelaanvraag Lees meer
 
 
L’AFSCA et Corona: le redémarrage de votre activité Lees meer
 
 
Corona - FAVV herstart activiteitLees meer
 
 
Hoe aardappelen telen binnen MAP VI? Lees meer
 
 
Boeren mogen water halen bij TienseLees meer
 
 
ILVO en UGENT werken aan effectief en haalbaar hitteplan voor varkens Lees meer