Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 11 mei 2020 08:17 

Grondwater erg laag en nog de gevolgen van de drie voorbije droge zomers


Regen dit weekend? Heel lokaal ja, het blijft droge tranen huilen voor de boeren.
Meer en meer wordt in haspels geïnvesteerd om het noodzakelijkste kwaad tegen te gaan: vlas, bieten en ajuinen die dienen op te komen ...
Het grondwaterpeil staat op 64% van de meetlocaties in Vlaanderen op een laag tot zeer laag peil voor de tijd van het jaar.

Het grondwaterpeil staat op 64% van de meetlocaties in Vlaanderen op een laag tot zeer laag peil voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Lees

De situatie is nu vergelijkbaar met de toestand van mei vorig jaar, toen er op 68 procent van de meetplaatsen een lage tot zeer lage waterstand was. Het leidt tot een “trieste primeur”, zegt de Vlaamse overheid: het vroegste verbod ooit om water op te pompen uit tien Antwerpse stroomgebieden.

“Dat is niet goed, we hebben de achterstand door de droogte van vorig jaar niet kunnen wegwerken”, zegt Katrien Smet, woordvoerster van de VMM. Bovendien regent het normaal meer in de winter dan in de zomer, al blijft het afwachten of we opnieuw een droge en hete zomer beleven zoals in 2019. 

De VMM houdt ook de debieten bij van de onbevaarbare rivieren en die variëren van lager dan normaal tot zeer laag voor de tijd van het jaar. Dat laatste is vooral het geval in het zuidoosten van Vlaanderen en in het uiterste westen.

Boosdoener is de uitzonderlijk droge maand april, die ook warmer was dan normaal. “Ondanks de regenval aan het einde van de maand, zijn de waterstanden op 93 procent van de meetplaatsen gezakt”, zegt Smet. De VMM herhaalt haar advies om spaarzaam om te springen met drinkwater, ook al heeft de overheid nog geen bijzondere maatregelen opgelegd aan particulieren. “Maar er heerst wel verhoogde waakzaamheid bij heel wat waterbeheerders”, zegt de woordvoerster. “Er wordt frequent overleg gepleegd”. 

In de provincie Antwerpen geldt sinds vandaag door de lage waterstanden een captatieverbod in tien ecologisch kwetsbare stroomgebieden. Dat is een “trieste primeur”, zegt de provincie Antwerpen: het gaat namelijk om het vroegste captatieverbod ooit.

Minister Crevits bevestigde in de (voor)laatste landbouwcommissie bezig te zijn met de opzet van de officiële erkenning droogte&hitte zomer 2019 (van 15 juni tot 30 september). We dringen vooralsnog aan dat dit zsm gebeurt!

Vanaf dit jaar verzekeren de land- en tuinbouwers zich stilaan met de brede weersverzekering, een nieuw product vanaf 2020, grotendeels gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. Nu de boeren klaar zien in hun teeltplan, komen bij de verzekeraars meer en meer aanvragen binnen.

Sofie Scherpereel - Landbouwexpert



  Nieuwsflash
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer