|
31 mrt 2020 |
12:45 |
|
Corona crisis: vrij verkeer in Europa van seizoenarbeiders (update)
De coronacrisis test de flexibiliteit van land- en tuinbouwers. Zij hebben te maken met 2 grote problemen. Allereerst zitten hun seizoensarbeiders nog in verre, veelal Oost-Europese en Noord-Afrikaanse buitenlanden, maar er moet toch geoogst worden. Daarnaast moet die oogst nog een bestemming krijgen omdat heel wat logistieke kanalen verstopt raken door de maatregelen om de verspreiding van SARS-CoV-2 tegen te gaan.
|
De coronamaatregelen leiden tot een chaos in voedselketens. Door gesloten horeca, wegvallende export en geannuleerde beurzen en evenementen zien boeren hun afzetkanalen verdampen. Mits ze iets om af te zetten hebben natuurlijk. Een groot aantal ondernemers heeft problemen met hun (veelal Oost-Europese) mankrachten.
Door de crisis blijven seizoensarbeiders in hun thuisland en ontstaat een tekort aan handen op agrarische bedrijven. Oogsten kunnen niet geplukt worden. Nederland heeft daardoor een tekort van meer dan 200.000 seizoensarbeidsplaatsen. Ook in Spanje, Engeland en Duitsland komen agrarische bedrijven in de problemen, schrijft Bloomberg.
Seizoensarbeiders
Seizoenarbeiders die wel willen komen werken, lopen tegen gesloten landsgrenzen aan, hoewel dat probleem zich in de EU lijkt op te lossen. Vanmiddag kwam de Europese Commissie met een persbericht met praktische adviezen om vrij verkeer van cruciale werknemers te waarborgen. Seizoenarbeiders in de agrarische sector worden gezien als werknemers met een cruciaal beroep.
In het bericht valt te lezen: 'wat seizoenarbeiders betreft, met name in de landbouwsector, worden de lidstaten verzocht informatie uit te wisselen over hun verschillende behoeften op technisch niveau en specifieke procedures vast te stellen om een vlotte doorgang te waarborgen voor dergelijke werknemers. Zo moet het tekort aan arbeidskrachten als gevolg van de crisis worden opgelost. Seizoenarbeiders in de landbouw vervullen in bepaalde omstandigheden cruciale functies met betrekking tot het oogsten, planten en verzorgen van het gewas. In dergelijke situaties moeten de lidstaten deze werkgevers als cruciale werknemers behandelen en de werkgevers inlichten over de noodzaak om te voorzien in een adequate bescherming van de gezondheid en de veiligheid.'
|
|
|
|