Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 okt 2019 13:16 

Succesvol seminarie branche- en producentenorganisaties in de landbouw


Op initiatief van Hilde Vautmans vond gisteren in het Europees Parlement een seminarie plaats over brancheorganisaties in de landbouw. In een divers samengesteld sprekerspanel met vertegenwoordigers van onder meer de Europese Commissie en het Departement Landbouw en Visserij werd dieper ingegaan op problemen en uitdagingen van brancheorganisaties.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Brancheorganisaties in de landbouwsector zijn in België veel minder bekend dan producentenorganisaties, zoals de veilingen. Zo werd in Vlaanderen pas in 2017 de eerste BO voor vlas en hennep erkend, een jaar later volgde de rundvleessector. Beide brancheorganisaties vertonen dezelfde moeilijkheden, zoals het gebrek aan financiële opstartsteun, veel grijze zones in de wetgeving en een gebrek aan kennis en expertise over de diverse mogelijkheden van BOs. Brancheorganisaties tonen nochtans veel potentieel om via samenwerking de uitdagingen van de landbouwsector aan te pakken. ”
 
Brancheorganisaties zijn samengesteld uit zowel producenten als vertegenwoordigers van de voedselketen en hebben tot doel om de positie van de producenten in de voedselvoorzieningsketen te versterken. Ze worden geregeld via de Europese Gemeenschappelijke Marktordening, maar lidstaten zijn niet verplicht brancheorganisaties op te richten.
 
“Een belangrijke conclusie van het seminarie is dat er in Europa veel diversiteit bestaat rond brancheorganisaties, zowel wat betreft de lidstaten als sectoren waarin ze actief zijn. Die diversiteit moeten we net gebruiken om ervaringen en kennis uit te wisselen over de werking en structuur van brancheorganisaties, om ze op die manier bij ons op een hoger niveau te brengen en te optimaliseren. Zo vertelde André Hoogendijk, directeur van de Nederlandse BO Akkerbouw, over de werking van de brancheorganisatie, die bijna 100% van de Nederlandse akkerbouw vertegenwoordigt en een groot succes is. Ik ben ervan overtuigd dat dit seminarie dan ook de brug vormde tussen de vele aanwezige vertegenwoordigers uit de Vlaamse en Belgische landbouwsector én experten van op verschillende niveaus, waaronder de Europese Commissie. Ik hoop dan ook dat er door het seminarie snel gevolg wordt gegeven aan een degelijk kader en de nodige middelen voor brancheorganisaties.”, aldus Vautmans.
 
Naast André Hoogendijk namen tijdens het seminarie ook een Annette Kliemann van de Europese Commissie, Michiel van Galen van de Universiteit Wageningen en Guy Lambrechts van het Vlaamse Departement Landbouw en Visserij het woord.

De presentaties zullen op een later tijdstip gepubliceerd worden.
  
 
   Nieuwsflash
 
Herbevolkingsvergoeding voor getroffen pluimveehouders: SNEL indienen!Lees meer
 
 
Doorbraak in EU toelating kunstmestvervangers Lees meer
 
 
pluimveebedrijven vergoed na de uitbraak van aviaire influenza van het type H3Lees meer
 
 
Controles op biologische wassers blijven nodig Lees meer
 
 
Belgen openen frituur in ChinaLees meer
 
 
Vrijwillige intrekking van de toelating van SEPIRET 9290 FR ROUGE Lees meer
 
 
Agrovoedingsbedrijven tijdens Prinselijke Missie China Lees meer
 
 
10de Editie van de Phytofar Instituut PrijzenLees meer
 
 
Dikketruiendag 2020Lees meer
 
 
Brede weersverzekering toegelicht op Agribex Lees meer
 
 
Agribex 2019 - Landbouwparlement: landbouwers en natuurbelangengroepenLees meer
 
 
Boer ruimt veldLees meer
 
 
Bestrijding van voor planten/plantaardige producten schadelijke organismenLees meer
 
 
Het waait harder dan vroegerLees meer
 
 
Pormotie campagne Belgische friet in AziŽLees meer
 
 
Intrekking van de toelatingen van producten op basis van methiocarb Lees meer
 
 
Nieuw tweesterrenrestaurant in de MICHELIN Gids BelgiŽ en Luxemburg 2020 Lees meer
 
 
Agribex 2019: VLIF verhoogt steun voor klimaatslimme landbouw Lees meer