Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 jul 2019 09:10 

Kerncijfers landbouw 2019: 62% van de banen ging verloren tussen 1980 en 2016


Met deze ‘Kerncijfers landbouw 2019’ biedt Statbel, het Belgische statistiekbureau, een overzicht van de huidige situatie en de recentste evoluties in de landbouw in ruime zin, inclusief visserij, met al de fysische, demografische en economische aspecten ervan.
Verschillende andere aspecten die te maken hebben met landbouw komen eveneens aan bod, zoals uitgaven voor voeding, indicatoren betreffende winstgevendheid of de economische betekenis van de landbouw en de voedselindustrie.

 Kenmerkend voor de Belgische landbouwsector is de structurele afname van het aantal landbouwbedrijven en de daarmee gepaard gaande concentratie van gronden en productiemethodes. Tussen 1980 en 2018 verdween 68% van de landbouwbedrijven in ons land. In het Vlaams en het Waals Gewest verdwenen ze nagenoeg aan hetzelfde tempo (gemiddeld -2,5% per jaar). Tijdens diezelfde periode is de gemiddelde bedrijfsoppervlakte dan weer bijna verdriedubbeld.
 
Ook de werkgelegenheid in de landbouw gaat achteruit: in de sector is 62% van de banen verloren gegaan tussen 1980 en 2016. Die daling van het aantal arbeidskrachten is het gevolg van de daling van het aantal landbouwbedrijven, maar ook van de intensivering van de mechanisering.
 
Hoewel het economisch belang van de landbouwsector in de Belgische economie stelselmatig gedaald is van 1,13% in 1980 tot nog slechts 0,63% in 2018, is dat helemaal niet het geval op vlak van uitvoer. De uitvoer van de landbouwsector is immers goed voor 5,3% in de totale Belgische uitvoer. Bovendien neemt de agro-voedingssector de 2de plaats in de Belgische industrie met een aandeel van 14,6%.

KERNCIJFERS 2019  Nieuwsflash
 
PCA notering: nog gezakt voor vroegeLees meer
 
 
Kans op derde hittegolf vanaf eind deze week Lees meer
 
 
Landbouwschade door droogte en hittegolf nog groter dan verwachtLees meer
 
 
Melkveehouder Pieter D’Hooghe is ‘Schoonste Boer van Vlaanderen’Lees meer
 
 
Wat in orde brengen voor geboorte van een kindLees meer
 
 
Bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen Lees meer
 
 
NeonicotinoïdenLees meer
 
 
Voedselschaarste en maandenlange chaos bij no deal-brexitLees meer