Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 feb 2019 16:56 

Landbouwcommissie geeft advies over omschakeling winter- en zomertijd


De landbouwcommissie van het Europees Parlement stemde deze middag over haar advies aan de transportcommissie betreffende het einde van de omschakeling tussen winter- en zomertijd. De landbouwcommissie adviseert om de toepassing van de richtlijn uit te stellen tot 2020 en onderstreept het belang van een gecoördineerde aanpak.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE), lid van de parlementaire commissie landbouw: “De landbouwcommissie geeft net als vijf andere commissies een opinie over dit dossier. De omschakeling tussen winter- en zomertijd is immers ook van belang voor de landbouwsector. De landbouwcommissie benadrukt dat de afschaffing van de omschakeling gecoördineerd moet verlopen, iets waar ik eerder al voor pleitte. Ik kan me niet inbeelden dat we bijvoorbeeld in de Benelux drie verschillende tijdsregelingen zouden hanteren. De negatieve gevolgen van een onvoorbereide en niet-geharmoniseerde tijdsregeling zijn immers niet te overzien en kunnen de werking van de interne markt in gevaar brengen. We moeten te allen tijde een lappendeken aan tijdsregelingen vermijden! De landbouwcommissie adviseerde om de toepassing van de nieuwe richtlijn uit te stellen tot 2020; op die manier kunnen lidstaten zich beter voorbereiden en hun beslissingen coördineren.”

“Alhoewel zowel winter-als zomertijd allebei hun voor- en nadelen hebben, ben ik zelf een voorstander van de zomertijd en dus dat uurtje langer licht in de zomermaanden. Bovendien bleek ook uit de openbare raadpleging van afgelopen zomer dat zomertijd voor velen de voorkeur draagt.”, vervolgt Vautmans.

Het rapport wordt later gestemd in de transportcommissie. Daarna gaat het naar de plenaire vergadering ter stemming. Ook de lidstaten moeten hierover nog beslissen. 



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Het versterken van de productiviteitsgroei Lees meer
 
 
Pesticiden vanaf 2025 in Brusselse privétuinen verbodenLees meer
 
 
Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw 2024 Lees meer
 
 
Half mei start veldkeuringen vermeerderingspercelen zaaizaden van landbouwgewassen Lees meer
 
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer