Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 21 mrt 2018 13:37 

Vlaamse biogasinstallaties kunnen binnenkort flexibiliteit vermarkten op de R2 reservemarkt


Virtuele energiecentrales (VPP’s) kunnen op een betrouwbare manier secundaire reserve (R2) leveren aan het Belgische net. Dat blijkt uit een pilootproject dat de transmissienetbeheerder (TSO) Elia heeft uitgevoerd met zijn partners Next Kraftwerke, Actility en EDF Luminus. De deelnemers hebben alle drie aangetoond dat ze op een kwalitatieve manier R2 kunnen leveren en dat is een goede zaak voor onder meer de grote biogasinstallaties in Vlaanderen. Zij kunnen zich aansluiten bij virtuele energiecentrales om zo waarde te creëren met de flexibiliteit van hun biogasmotoren. Op basis van de resultaten van het pilootproject zal TSO Elia de R2-markt openstellen en een nieuw marktdesign voor R2 ontwerpen. Tot nu toe mogen in België enkel grote, centrale productie-eenheden (de zogenaamde CIPU-eenheden) R2 leveren.

TSO’s zoals Elia gebruiken controlereserves om het elektriciteitssysteem uit te balanceren wanneer er een onevenwicht is tussen productie en consumptie. Elia houdt het netevenwicht in balans door belanceringsdiensten, zoals de R2-reserves, te activeren. Biogasmotoren die zijn aangesloten bij virtuele energiecentrales kunnen vandaag al hun flexibiliteit vermarkten op de R1 reservemarkt. Door het ontwerpen van een nieuw marktdesign voor R2-reserves zullen biogasmotoren in de toekomst nog meer waarden kunnen creëren met hun flexibiliteit. R2-reserves moeten binnen de 7,5 minuten volledig geactiveerd zijn. Van de drie reservecontrole-producten R1 (actief binnen de 30 seconden), R2 en R3 (actief binnen de 15 minuten) is R2 het belangrijkste uitbalanceringsproduct voor Elia. R2 wordt vaak geactiveerd en stelt hoge technische eisen, waardoor dit de meest complexe vermogensreserve is van de uitbalanceringsproducten van Elia. Om na te gaan of aggregatoren R2 kunnen leveren met dezelfde kwaliteit als de huidige eenheden, moesten Next Kraftwerke en de andere deelnemers ook voldoen aan die technische eisen. Ze hadden ongeveer een jaar de tijd om zich klaar te stomen om in juli 2017 R2 te leveren.

Een van die eisen is een uitstekende compliance, wat betekent dat de signalen van de TSO uiterst snel moeten kunnen worden opgevolgd en dat de geaggregeerde eenheden in enkele seconden moeten kunnen worden verhoogd en verlaagd. Binnen het project behaalde Next Kraftwerke de beste complianceresultaten van de drie partners. Next Kraftwerke leverde R2 met meer dan 22 WKK’s op biogas en aardgas en behaalde complianceniveaus van 98 procent. Benjamin Blank, System Engineer bij Next Kraftwerke, licht toe: “Ook al leveren we in Duitsland al enkele jaren R2 met meer dan 1 000 eenheden met een complianceniveau van 100%, toch vormden de Belgische eisen een uitdaging. Het complianceniveau spreekt boekdelen. Tot 80% is het een fluitje van een cent. Vanaf 90% wordt het een uitdaging. Door te kijken wie meer dan 97% haalt, kan je het kaf van het koren scheiden. We zijn tevreden dat we dit niveau hebben bereikt, maar we willen verder gaan.”

Carlos Dierckxsens, Business and Product Developer bij Next Kraftwerke, voegt hieraan toe: “De samenwerking met Elia binnen dit project verliep vlekkeloos - vooral bij het opzetten van een methodologie voor uitgangswaarden. Dat staat voor de hoeveelheid energie die de pool aan het net zou leveren zonder levering van R2. De methodologie voor uitgangswaarden is cruciaal, omdat Elia uit het verschil tussen de werkelijke productie en de uitgangswaarden kan afleiden hoeveel flexibiliteit de VPP biedt. Het is evenwel niet vanzelfsprekend om goede uitgangswaarden te bepalen wanneer assets in real-time een pool vervoegen en verlaten. Het doet ons plezier dat we in dat verband zulke constructieve gesprekken met Elia hebben gehad.”

Om R2-reservevermogen te leveren is Next Kraftwerke in zee gegaan met WOM, een coöperatieve van tuinbouwers die warmtekrachtcentrales beheren met een totale capaciteit van zo’n 250 MW. Herman Marien van WOM is erg tevreden met de resultaten: “De technische uitvoering van het pilootproject samen met Next Kraftwerke bleek heel goed te lopen. We hebben aangetoond dat warmtekrachtcentrales complexe diensten kunnen leveren aan Elia met dezelfde kwaliteit en betrouwbaarheid als grote elektriciteitscentrales op gas. We zien interessante mogelijkheden om deze dienst te leveren en het systeem te helpen stabiliseren, en we hopen dat de markt voor R2 binnenkort zal worden opengesteld."

Lees het volledige rapport hier.

Wat is flexibele energieproductie?



  Nieuwsflash
 
Oorzaken van de triazoolvervuiling in het drinkwater Lees meer
 
 
Schaduw als hittebestrijder Lees meer
 
 
Aardbeienbedrijf Vermeiren zet toon met duurzaam waterbeheer dankzij waterpaspoort Lees meer
 
 
ABS en Jong ABS vragen aandacht voor een ambitieus en solidair GLBLees meer
 
 
Pacht landbouwgrond met een derde gestegen op 10 jaar tijdLees meer
 
 
Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose Lees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer