Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 dec 2017 13:11 

Agribex 2017: ABS lanceert ‘BOER (M/V) ZKT RESPECT’


Op de nationale landbouwbeurs Agribex in Brussels lanceert het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) een actie rond het thema ‘BOER (M/V) ZKT RESPECT’. Op de beurs zal het ABS (zelf aanwezig in hal 5, stand 5309) de bezoekers wijzen op de vaak verkeerde beeldvorming rond de hedendaagse boerenstiel.

Hierbij zal het ABS ook een ‘BOER (M/V) ZKT RESPECT’-pin opspelden bij diverse beleidsmakers. Zo zal de pin opgespeld worden bij Geert Bourgeois en Joke Schauvliege (respectievelijk op dinsdag- en donderdagmiddag).

Directe aanleiding voor het ABS om uit te pakken met deze actie is het gegeven dat de voorbije maanden onze boerenstiel terug sterk onder druk stond naar aanleiding van diverse zaken zoals dierenwelzijn, het glyfosaat-debat, de vele debatten rond klimaatverandering, … Deze thema’s worden veelal breed uitgesmeerd in de media en al te dikwijls wordt daarbij met een belerende vinger naar onze sector gewezen. Te vaak worden er door beleidsmakers uitspraken gedaan of beslissingen genomen, boven de hoofden van onze boeren, zonder kennis van de grond van de zaak. ABS-voorzitter Hendrik Vandamme hierover: "Als het gaat over landbouw heb ik de indruk dat men alles op één hoopje gooit op aangeven van drukkingsgroepen die zelf weinig of geen kaas gegeten hebben van onze hedendaagse landbouw. Wij werken nochtans dagelijks keihard, en dit tegen dikwijls een te laag inkomen, maar wel met heel veel respect voor onze dieren, onze grond en onze omgeving."

Onze Vlaamse land- en tuinbouwers zijn de eerste schakel in onze voedselketen, en voedsel is van levensbelang voor een maatschappij. Het is onze overtuiging dat onze vroeger gelanceerde ABS-slogan ‘no farmers, no food, no future’ altijd blijft gelden. Gisteren, vandaag en morgen! Het ABS vindt dan ook dat het hoog tijd is dat wij, als land- en tuinbouwer, RESPECT krijgen voor hetgeen wij dagelijks realiseren: namelijk zorgen dat er ‘eten’ op de tafel komt! Niet zomaar eten, maar lokaal en duurzaam geproduceerd en bovenal gezonde voeding.

Wij vragen respect voor onze stiel en kennis, respect voor onze producten, respect voor onze arbeid. Heel dikwijls arbeid die niet fair verloond wordt. Wij begrijpen de roep naar ‘fair trade’ heel goed. Maar in een maatschappij die de wereld steeds meer als een dorp ervaart, mag deze ‘fair trade’ gerust ook gelden binnen een straal van 200 km rond ons werkgebied Vlaanderen. De neerwaartse prijsdruk vanuit de retailsector en daardoor ook vanuit de verwerkende industrie is constant voelbaar in de primaire sector en de prijs die de boer ontvangt staat vaak niet in verhouding tot de prijs die de consument betaalt. Wij geven u hierbij het actuele verhaal van groenteboeren die vorige week zelf een klein marktonderzoek deden in diverse warenhuizen. We laten de namen van de supermarkten achterwege, maar iedereen kent ze. De informatie die we hierover ontvingen was zo sprekend … eigenlijk schrijnend.



  Nieuwsflash
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer