|
02 nov 2017 |
15:00 |
|
Nederland steunt voorstel voor nieuwe Europese toelating voor glyfosaat voor 5 jaar
De Europese Commissie wil 9 november een nieuw voorstel over de toelating van de werkzame stof glyfosaat ter stemming agenderen in het Standing Committee for Plants Animals Food and Feed (SCoPAFF). Dit behelst een hernieuwing van de goedkeuring van het gebruik van glyfosaat in onkruidbestrijdingsmiddelen voor een periode van 5 jaar.
|
|
In het licht van het bereiken van een compromis met de andere lidstaten kan Nederland instemmen met een kortere goedkeuringsperiode voor glyfosaat. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer.
De Europese Commissie heeft voor glyfosaat geen classificatie voorgesteld als vervangingsstof of een goedkeuring op basis van de Europese Verordening gewasbescherming. Daarmee is er juridisch gezien geen mogelijkheid om een afbouwstrategie voor glyfosaat op te nemen in het goedkeuringsbesluit zelf, stelt Schouten. Zij is er wel voorstander van dat er wordt gewerkt aan alternatieven voor glyfosaat, samen met andere lidstaten en de landbouwsector. Hier wil de minister zich inzetten.
Nieuwe onderzoeksinformatie leidt niet tot ander inzicht
Op 15 oktober heeft een internationale groep wetenschappers onder leiding van de Wageningen Universiteit een nieuw onderzoek gepubliceerd. Hierin wordt geconcludeerd dat glyfosaat en het afbraakproduct AMPA in dermate hoge gehaltes voorkomen in landbouwgronden, dat het onverstandig is de goedkeuring van glyfosaat te verlengen. Schouten heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gevraagd het onderzoek te beoordelen met het oog op de aangekondigde stemming over glyfosaat in het SCoPAFF. Het Ctgb stelt dat de nieuwe studie geen nieuwe inzichten biedt die aanleiding geven om Nederlandse toelatingen van glyfosaathoudende middelen te herzien en om het eerder door het Ctgb gegeven advies betreffende de verlenging van de goedkeuring van de werkzame stof glyfosaat met 10 jaar aan te passen.
Europese beoordelingssystematiek is toereikend
Het Ctgb stelt dat de in de nieuwe studie gerapporteerde gehalten van glyfosaat en de afbraakstof AMPA in de bodem ruim binnen de concentraties vallen waarmee is gerekend in de Europese beoordeling en waarvoor geldt dat ze veilig zijn voor mens, dier en milieu. De nieuwe studie biedt volgens het college inzichten over potentiële verspreiding van met gewasbeschermingsmiddel verontreinigde bodemdeeltjes naar de omgeving via wind of water. Dat mogelijke risico door deze emissieroutes wordt echter in de huidige Europees geregelde beoordelingssystematiek van stof en middel al op verschillende wijzen afgedekt, meent het Ctgb.
bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
|
|
|
|