Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 sep 2017 13:43 

Conferentie Bayer in teken van besparen op chemie


De Future of Farming Dialog, de conferentie van Bayer over de toekomst van de landbouw die het bedrijf, stond dit jaar vooral in het teken van besparen van gewasbeschermingsmiddelen. Veel aandacht aan haar eigen middelen gaf Bayer niet.

Bayer introduceert vier nieuwe breed werkende middelen op de Europese markt. Dat liet het bedrijf weten tijdens de Future of Farming Dialog, die deze week in Monheim wordt gehouden. Het gaat om een nematicide, fungicide, herbicide en insecticide. Wanneer de middelen precies te koop zijn is nog niet bekend.

Nieuwe ontwikkelingen
Maar de focus lag tijdens de conferentie op andere nieuwe ontwikkelingen waar Bayer mee de markt op gaat. Zo demonstreerde het bedrijf de easyFlow, een vulsysteem voor gewasbeschermingsmiddelen waarmee morsen tijdens het vullen wordt beperkt. Ook liet het bedrijf een nieuwe versie van de FieldManager zien. Deze applicatie helpt om het gebruik van fungiciden in wintertarwe te optimaliseren en helpt om pleksgewijs de juiste dosis te geven. Gebruik van de applicatie zou volgens Bayer een forse besparing van gewasbeschermingsmiddelen en gemiddeld een 5 tot 10 procent grotere oogst opleveren.

Er komt bovendien een nieuwe versie van de Weedscout. Naast verschillende onkruiden herkent de gratis app straks ook verschillende ziekten en kan het percentages bladschade schatten voor verschillende gewassen. Bayer houdt de resultaten zelf nauwgezet bij. Allemaal bedoeld om gewasbeschermingsmiddelen alleen in te zetten wanneer het echt nodig is.

Laatste redmiddel
De boodschap tijdens de conferentie is duidelijk: Bayer vindt zichzelf een technologiebedrijf dat boeren helpt om hun gewassen gezond te houden; gewasbeschermingsmiddelen zijn daarbij een laatste redmiddel. Desalniettemin presenteerde het bedrijf ook verschillende nieuwe middelen. Vier daarvan zijn relevant voor Europa: Sivanto, een nieuwe insecticide met een actieve stof die nog niet in een eerder product op de markt was. Het middel helpt tegen bladzuigers als bladluizen en witte vlieg.

De fungicide Ascra krijgt een nieuwe versie met daarin een combinatie van een snelwerkend maar zwak en een traagwerkend maar sterk bestanddeel. De twee bestanddelen complementeren elkaar en zouden plagen als roest en meeldauw beter aanpakken. BioAct is een nieuwe nematicide op basis van de schimmel Paecilomyces lilacinus. Deze schimmel werkt tegen vrijwel alle plant-parasitaire nematoden en hun eieren. Minder nieuw is de Atlantis Star, deze opvolger van de Atlantis OD heeft een hogere concentratie van de werkzame stof, waardoor minder van het middel nodig is. Het middel werkt daarnaast beter tegen eenjarige grassen.



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer