Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 jul 2017 12:04 

Kaarten bij de verwachting aardappeloogst 2017 komen in beeld


Deze morgen contacteerden Belgische aardappeltelers onophoudelijk hun collega’s. De vraag is niet hoe de prijs evolueert, maar wel hoeveel neerslag er de vorige uren werd gemeten op en rond de aardappelvelden.

Het KMI publiceerde deze ochtend een overzicht voor juni. Jammergenoeg - voor de landbouwsector - werden er geen lokale vaststellingen weergegeven.

Het droogste deel van België meldt nu opnieuw de laagste hoeveelheden neerslag te hebben vastgesteld.
Voor de wat de maand juni betreft, was de regenhoeveelheid aldaar al 3/4 minder ten aanzien van de metingen in Ukkel. 

Afgelopen nacht wordt in de kuststreek 0-13 l/m² gesproken. Over de rest van het land was de neerslag wel aanzienlijk: er is sprake van gemiddeld 15-30 l/m².
Vertaald naar de aardappelteelt betekent dit dat de knollen die op vandaag gevormd zijn, aldaar een bijkomende kans voor ontwikkeling krijgen.
Tegelijk dient gesteld dat het aantal knollen in België bij de bewaaraardappelen absoluut aan de lage kant uitvalt.

De jongste opbrengstprognose voor aardappelen in de EU28 is tov de vorige schatting (in mei) gedaald. Het MARS Bulletin, dat afgelopen maandag uitkwam, spreekt nu van een gemiddelde opbrengst van 33,4 ton/ha.
Opvallend is dat de raming van de verwachte opbrengsten duidelijk meer gedaald is in België dan over de meeste andere Europese landen.
Bovendien heeft België meer te maken met zware gelokaliseerde problemen. Het is duidelijk dat de droogteschade zich het meest manifesteert in de Westhoek en de kustpolder. 

Land- en tuinbouwers begrijpen niet waarom bij het toekennen van een landbouwramp alleen uitgegaan wordt van de regenhoeveelheden in Ukkel. 

Oudere practici stellen dat de verschijnselen aan deze kant van het land nu even ernstig uitvallen als in 1976. Dit wil meteen zeggen dat, mede rekening houdende met de normen van toepassing bij een algemene Vlaamse ramp, zeker voor bepaalde regio's, deze ernstige schade kan aanvaard worden voor de toekenning van de landbouwramp. Voor landbouwrampen wordt minder uitbetaald per ha dan voor algemene rampen.

De situatie in België blijkt zo dat Waals-Brabant meer goede percelen aardappelen noteert. Gaan we richting Ardennen dan verminderen de opbrengstvooruitzichten. 

Noord-Frankrijk gaat lokaal eveneens gebukt onder de droogte. In Nederland valt de situatie mee in het Noordelijk deel; komen we in Zeeland, dan zijn dezelfde symptomen merkbaar als in Belgische Oostkustpolder. 

Wat de markt betreft zijn de laatste verkopen van de oogst 2016 afgerond. De fysieke noteringen bleven ongewijzigd met gisteren Belgapom op € 25.
De termijnnoteringen volgden het weer. Na de regen valt te verwachten dat er meer druk komt op de termijnbeurs.

Merken we terloops op dat gebreken bij de pootgoedkwaliteit extra geaccentueerd worden door deze droogte. Het is goed de vaststellingen te maken samen met de pootgoedleverancier en daar voor de beide partijen tot een redelijke oplossing te komen.

Hoe de prijzen er voor de nieuwe oogst zullen uitzien hangt dus af van de geoogste hoeveelheden. De opbrengsten aan deze kant van Europa zullen alvast een belangrijke barometer blijven als het gaat over de publicaties van fysieke prijzen.
Verwacht kan worden dat vanaf  volgende week testen voor opbrengstbepaling in de praktijk zullen uitgevoerd worden.

Prognose: de productiesector verwacht dat de start van de prijzen voor het nieuwe seizoen op een hoger niveau zullen uitvallen dan verleden jaar. Vergeten we niet dat Duitsland, Nederland en Noord-Frankrijk lokaal gelijkaardige vaststellingen maken als België. Aanvoeren vanuit Zuid-Europa zal evenmin soelaas brengen.

Luc Busschaert - Landbouwexpert



  Nieuwsflash
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer