Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 28 apr 2017 08:36 

Bijna 1000 bijkomende plaatsen voor leerlingen dankzij 10 projecten huursubsidies


Nog eens 10 scholen krijgen huursubsidies van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. De scholen kunnen dankzij de subsidies hun capaciteit uitbreiden of hun gebouwen vernieuwen. De projecten zullen ruim 3000 leerlingen ten goede komen en zorgen voor bijna 1000 bijkomende plaatsen in de klas.

De scholen werden geselecteerd op basis van objectieve criteria zoals duurzaamheid, multifunctionaliteit en de dwingende behoefte aan onderwijshuisvesting. Alle scholen samen krijgen jaarlijks 920.000 euro huursubsidie.

Vorige maand kregen 24 scholen huursubsidies van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Vandaag worden daar nog eens 10 scholen aan toegevoegd. Daarmee worden nog eens 1000 bijkomende plaatsen voor leerlingen in de klas gecreëerd. Dit komt op termijn overeen met een jaarlijkse huursubsidie van 920.000 euro. In deze tweede ronde gaat het om nog nieuw te bouwen infrastructuur waarbij het schoolbestuur geen eigenaar is, maar de gebouwen zal huren. Concreet gaat het om scholen in Aalst, Antwerpen, Beveren (2), Gooik, Grimbergen, Loppem, Schaarbeek, Sint-Maria-Aalter en Sint-Truiden. De projecten zullen ruim 3000 leerlingen ten goede komen. Zo versnelt minister Crevits de modernisering van het bestaande schoolpatrimonium én creëert ze  extra schoolcapaciteit.

Met deze tweede ronde erbij zullen in totaal 34 scholen gebruik kunnen maken van de huursubsidies. Alles samen omvatten de huurdossiers ruim 50.000m² waarvan bijna 44.000m² nieuw te realiseren gebouwen en sporthallen. Dit komt overeen met een investeringsvolume van bijna 84 miljoen euro.

Huur is een flexibele gebruiksvorm. De huur van een gebouw zorgt voor een vlotte en snelle realisatie van bijkomende plaatsen de scholen. Een gebouw huren kan nuttig zijn in een nieuwe woonwijk waar veel jonge gezinnen komen wonen. Ook in stadsvernieuwingsprojecten waarbij verschillende maatschappelijke functies gecombineerd worden (bv. welzijnsvoorzieningen, commerciële activiteiten, vrijetijdsaanbod, kinderopvang, onderwijsbehoeften, enz.) en waarbij dikwijls diverse projectpartners betrokken zijn, is het vaak efficiënter om een deel van de infrastructuur te huren dan in eigendom te verwerven.
9  huurprojecten hebben betrekking op basisscholen. In 1 geval gaat het om het secundair onderwijs. Voor 8 projecten gaat het om nog nieuw te realiseren infrastructuur die gehuurd zal worden. Bij 2 scholen gaat het om het huren van containerunits. Concreet gaat het bijvoorbeeld in Sint-Truiden om een nieuwbouw die geïntegreerd zal worden in een totaalconcept van de Gazometersite. Een stadsvernieuwingsproject waarbij de stationsbuurt gerenoveerd wordt en de school ook onderdak zal krijgen. Het wordt een multifunctioneel gebouw dat ook door andere partners gebruikt zal worden (bv. Muziekacademie), waar aanpalend ook de Welzijnscampus ingericht zal worden.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: ”In het kader van het Masterplan Scholenbouw voert Vlaanderen een inhaalbeweging uit om schoolgebouwen te vernieuwen, te moderniseren en uit te breiden. Met deze extra 920.000 euro aan jaarlijkse huursubsidie kunnen 3.000 leerlingen terecht in nieuwe moderne onderwijsinfrastructuur, goed voor bijna 15.000 m². We creëren tegelijk 1000 bijkomende plaatsen in de klas.  Naast de capaciteitsuitbreiding spelen we hiermee ook in op een veranderend onderwijslandschap en ruimtelijke ontwikkelingen in steden en gemeenten. Dankzij het verruimde toepassingsgebied van de huursubsidies kunnen scholen hier gepast en flexibel op in spelen..”



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer