|
20 mrt 2021 |
09:19 |
|
Wijnbouw in België: goede kwaliteit, maar moet ook renderen
Het gaat hard voor de Vlaamse wijnbouw. Vorig jaar werden voor het eerst één miljoen flessen gebotteld – met een beetje dank aan de klimaatverandering, en veel dank aan de wijnbouwers. Landbouwminister Crevits wil dat de sector zich professioneel organiseert.
|
Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Landbouw, pakt er graag mee uit: op haar initiatief kwamen vandaag wijnboeren, sommeliers en onderzoekers – digitaal – samen voor het eerste Vlaamse wijnsymposium. ‘Wijnbouw was bij ons tot voor een paar jaar vooral liefhebberij’, zegt ze. ‘Maar nu is het business. We zien dat de sector boomt. Ik wil wijnbouwers steunen om zich verder te professionaliseren.’ Ze trekt 60.000 euro uit om een sectororganisatie uit te bouwen.
In 2012 was er 153 hectare aan wijngaarden in België, vandaag is dat 575 hectare. In 2012 werd 300.000 liter wijn geproduceerd, vorig jaar was dat 1.850.000 liter. Eén miljoen flessen daarvan komen van de ruim honderd Vlaamse wijnboeren. En al blijven die klein – ruim de helft werkt op minder dan een hectare, slechts een kwart heeft meer dan drie hectare –, ze gaan wel de professionele toer op.
‘Die evolutie is geboren uit noodzaak’, zegt Paul Vleminckx van wijndomein Meerdael in Oud-Heverlee, dat bekendstaat voor zijn schuimwijn. ‘Er komen steeds meer spelers en wijnen op de markt. Dan wil je boven de rest uitsteken. Vroeger staken we wat wijnstokken in de grond om te zien wat het gaf. Nu is het gedaan met wijnboertje spelen. Het moet renderen. Ikzelf ben in 1993 begonnen met 20.000 stokken op twee hectare, nu heb ik 60.000 stokken op bijna acht hectare. Vroeger werd er lacherig gedaan over Vlaamse wijn. Op beurzen haalden de mensen hun neus op, maar die tijd is veranderd. Het publiek weet dat het geen vodden zijn die wij maken.’
Alain Bloeykens, wijnexpert van Het Nieuwsblad, bevestigt dat de kwaliteit erop vooruitgaat. ‘Met rasse schreden zelfs. Onze wijnbouwers scholen zich bij in binnen- en buitenland, en ze investeren in goede apparatuur. De toenemende kwaliteit is ook te danken aan de klimaatverandering: met warmer weer kun je betere wijn maken. We waren al goed in schuimwijn en in wit, de laatste jaren zie je dat een aantal domeinen er ook in slaagt goede rode wijn te maken.’
Er zit nog rek op die kwaliteit, zegt Bloeykens. ‘Er zijn de afgelopen jaren heel wat hectaren aan wijnranken bijgekomen. Dat zijn dus jonge wijnstokken. Maar hoe ouder de stokken, hoe beter de wijn. Het enige probleem met Belgische wijn is dat hij nooit goedkoop zal worden. Ga dus niet zitten wachten op flessen van vier of vijf euro. Dat komt doordat de oppervlakte van onze wijndomeinen relatief klein is, terwijl de kosten wel hoog blijven.’
|
|
|
|