Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 aug 2020 19:48 

Hitte en droogte 2020: zonnebrand zorgt voor grote schade in de fruitteelt


Onze fruittelers hebben momenteel grote zorgen door de huidige hittegolf. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat hun fruit ernstig beschadigd wordt. Zonnebrand slaat hard toe en dit voornamelijk in de peren- en appelen teelt. Dit wordt ons door diverse fruittelers gemeld. De toestand is zelfs zo ernstig dat men riskeert dat men het fruit zelfs niet meer kan gebruiken voor sappen of moes. Vanuit Zuid-Limburg krijgen wij binnen het ABS diverse signalen dat het fruit (appelen en peren) stooft aan de bomen.

Zonnebrand ontstaat door de hoge temperaturen en hierdoor krijgen de vruchten het veel te warm aan de boom, waardoor men kan zeggen dat de vruchten eigenlijk beginnen te koken. Hierdoor ontstaan er grote verbrande plekken op het fruit, en dit met het uitzicht van niet-appetijtelijke bruine en rotte plekken.
Maar ‘zonnebrand op fruit’ gaat verder, niet enkel het uitzicht van het fruit wordt aangetast, ook de smaak, zelfs in die mate dat het maken van sappen (zowel voor appelen als peren) en appelmoes, niet meer mogelijk is. Fruit met zonnebrand is als dusdanig volledig verloren.

Vorig jaar was het ook ontzettend warm en ook toen hadden veel vruchten last van zonnebrand. We krijgen te horen van een aantal fruittelers dat zij vrezen dat ze verwachten dat de schade dit jaar vergelijkbaar zal zijn met die van het hittejaar 2019.
En een bijkomend probleem momenteel: we hebben nu in augustus al verschillende hittedagen achter de rug, maar ook de nachten blijven warm, heel warm zelfs. Doordat er ’s nachts geen afkoeling is, neemt de schade van de zonnebrand nog grotere proporties aan. De diverse captatieverboden spelen hier ook een rol in.

Zoals gezegd, ook vorig jaar kampten veel fruittelers met de gevolgen van zonnebrand. Het KMI bestempelde de hitte van vorige zomer toen als “uitzonderlijk” waardoor de zonnebrand en de droogte erkend werden als landbouwramp. Hierdoor trok de Vlaamse regering trok toen een bedrag van 20,7 miljoen euro uit om de ergste noden te lenigen. Vanuit het ABS zullen wij bij Vlaams minister voor Landbouw H. Crevits aandringen om de procedure voor erkenning tot ramp op te starten. Bijkomend argument hiervoor is dat zonnebrand niet gedekt wordt de Brede Weersverzekering. Een bijsturing van de gedekte risico's in brede weersverzekering, speciaal voor fruit, dringt zich dan ook op.
Ook vinden wij dat de activering van de schattingscommissies nu snel moet gebeuren, zodat de ernst van het debacle in kaart gebracht kan worden.

ABS vzw  Nieuwsflash
 
Droogte/hitte 2020 - VLM nitraatresidu: verslag onafhankelijk expert van tel voor bezwaarLees meer
 
 
Droogte en hitte 2020: in gang zetten procedure erkenning tot rampLees meer
 
 
Droogte 2020: regionale verschillen op kaartLees meer
 
 
Blue Deal: actieplan tegen watertekort Lees meer
 
 
Het opnieuw samenstellen van de SALVLees meer
 
 
Hervorming GLB: Renew Europe stelt paper voor Lees meer
 
 
Respecteer de hygiŽnische voorzorgsmaatregelen bij bezoek aan land- en tuinbouwbedrijven Lees meer
 
 
Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030: wat zal de klimaatverandering ons kosten?Lees meer
 
 
Suikercampagne start twee dagen laterLees meer
 
 
Droogte 2020: bij 8 droogste jaren sinds 1906 Lees meer
 
 
Meld nu jouw nitraatresiducontrole aan via SNapp!Lees meer
 
 
Covid 19 overbruggingsrechtLees meer
 
 
Socio-economische impact van klimaatverandering in BelgiŽLees meer
 
 
Biodiversiteitsrapport BelgiŽ 2020Lees meer
 
 
Bestrijding droogteLees meer
 
 
Proefresultaten granen 2020Lees meer