Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 08 aug 2020 13:38 

Neonics-dossier bieten moet terug op tafel


Nu de Franse minister van Landbouw bekend heeft gemaakt bietentelers derogatie te verlenen voor het gebruik van gecoat zaaizaad met neonicotinoïden, moet landbouwminister Carola Schouten het neonics-dossier in Nederland opnieuw bekijken. "Een oneerlijk speelveld ligt op de loer", zo meldt Dirk de Lugt, de voorzitter van Royal Cosun.

Het landbouwministerie in Frankrijk heeft donderdag 6 augustus in een brief bekendgemaakt dat het vanaf 2021 voor maximaal 3 seizoenen derogatie verleend voor het gebruik van gecoat bietenzaaizaad met neonicotinoïden. "Voor ons kwam dit nieuws als een grote verrassing, voornamelijk omdat Frankrijk eerder fel tegen het gebruik van neonics was", zo licht De Lugt toe.

"We hebben 2 weken terug een online vergadering gehad met alle lidstaten, bietenorganisaties en suikerfabrieken in Europa. Daar werd wel geroepen om derogatie voor maximaal 3 jaar, maar Nederland, Frankrijk en Duitsland zagen hier niets in", aldus De Lugt. België, Denemarken en Polen kozen ervoor wel gebruik te maken van derogatie voor gecoat zaaizaad met neonics, aangevuld met landsafhankelijke voorwaarden. "In Nederland bleken de voorwaarden echter niet haalbaar. Zo werd gesteld dat er geen bloeiende gewassen verbouwd mochten worden op dat stuk grond als nateelt. Dat is niet werkbaar."

Dat Frankrijk nu toch overstag gaat, komt vooral door een oproep vanuit Franse boerenbelangenbehartigers en suikerproducten. Zij geven aan dat de productie 600.000 tot 800.000 ton lager ligt door het neonics-verbod dat in 2018 in werking trad. Daarnaast ligt de suikeropbrengst per hectare door insectenschade al gauw 30% tot 50% lager. "Hoewel de schade in bieten in Frankrijk groter is dan in Nederland, is ook zeker hier sprake van schade. In het Unitip-registratiesysteem kunnen we zien dat boeren 1 tot 2 keer meer spuiten. Dat is geen milieuwinst. Ook ligt de CO2-voetafdruk van de teelt hoger nu minder geoogst wordt. Daarmee zijn we terug in de tijd gegaan."

Voor De Lugt is het een goede aanleiding om het neonics-dossier weer bij minister Schouten onder de aandacht te brengen. "Een termijn daarvoor is nog niet bekend, omdat Schouten nu met vakantie is. Maar, dat we in gesprek willen is duidelijk." De noodzaak voor een gesprek hangt samen met het feit dat Frankrijk de grootste suikerproducten van Europa is. "Schouten heeft altijd gezegd geen oneerlijk speelveld te willen creëren in de Europese Unie. Dat ligt nu wel op de loer."

De Lugt wil ook meedenken over een praktische oplossing waarbij een middenweg wordt gevonden. "Het probleem zit met name op de zwaardere kleigrond (waar circa 60% van de bietenteelt in Nederland plaatsvindt). Het is voor ons dus vooral belangrijk dat derogatie op die gronden verleend kan worden. We hebben een gesloten registratiesysteem, dus ook daar zien wij geen problemen."

"Eerder hebben we goede gesprekken gevoerd over alternatieven, maar Schouten geeft ook aan in een lastig parket te zitten", aldus De Lugt. Hij doelt hiermee op het feit dat twee derde van de politiek in Nederland voor een verbod op neonicotinoïden is. "We moeten in Nederland dan ook óf een meerderheid krijgen óf een alternatief vinden. En hoewel Schouten ervoor gezorgd heeft dat andere middelen versneld zijn toegelaten, is de doos inmiddels redelijk leeg."

Daarbij speelt ook mee dat minister Schouten haar mening baseert op de mening van haar Duitse collega Julia Klöckner. "Zij houdt stevig vast aan haar eerdere mening, ondanks dat er ook genoeg problemen zijn in de Duitse bietenteelt." De Lugt beweert dan ook dat Nederland deels afhankelijk is van Duitsland. "Als ze in Duitsland toch kiezen voor derogatie, dan ziet het er rooskleuriger uit voor Nederland."

Overigens is de Franse derogatie nog niet verleend. Het Franse parlement moet namelijk nog goedkeuring geven op het voorstel. "Naar verwachting gebeurt dat medio oktober. "Ik ben benieuwd wat daar het resultaat van gaat zijn, vooral met het oog op het relatief groene parlement", aldus De Lugt. Er wordt gekeken naar een derogatie van 120 dagen voor neonics (zoals wij hier hebben voor de middelen Closer en Batavia) en naar een aanpassing van de Franse biodiversiteitswet. Daarbij wordt waarschijnlijk de voorwaarde gesteld dat er geen bloeiende gewassen in het bouwplan mogen zitten zoals aardappelen of maïs, maar ook groenbemesters. In Nederland is dat onhaalbaar.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer