Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 mrt 2019 19:29 

Boeren beter beschermd tegen oneerlijke handelspraktijken


Vandaag wordt in het Europees Parlement gedebatteerd over de richtlijn oneerlijke handelspraktijken in de voedselvoorzieningsketen. Het bereikte akkoord tussen het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie zal de positie van de boer in de voedselvoorzieningsketen versterken en hen beter beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken. Morgen, dinsdag wordt hierover finaal gestemd.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE), lid van de parlementaire landbouwcommissie: “Morgen stemmen we over één van de belangrijkste verwezenlijkingen van deze legislatuur voor onze boeren. Deze richtlijn brengt een einde aan 16 oneerlijke handelspraktijken*, zoals het laattijdig afzeggen van bestellingen, late betalingen, vergeldingen of het dreigen met vergeldingen, het weigeren van schriftelijke overeenkomsten of het misbruiken van vertrouwelijke informatie. Onze boeren kunnen niet opboksen tegen de macht van grote afnemers, zoals supermarkten, maar het zijn wel onze boeren die de rekening betalen van de strijd om de laagste prijs tussen die grote afnemers. Land- en tuinbouwers spraken me hier in het verleden al meermaals over aan, maar ook uit een Eurobarometer-enquête uit 2017 bleek dat maar liefst 88% van de ondervraagden antwoordde dat één van de prioriteiten van het Europese landbouwbeleid moet zijn om de rol van boeren in de voedselvoorzieningsketen te versterken. De nieuwe Europese regels zijn hierin dan ook een erg belangrijke stap vooruit.”

De richtlijn is van toepassing op alle landbouw- en voedingsproducten en ondersteunende diensten die verband houden met de verkoop van landbouw- en voedingsproducten. Beschermde afnemers zijn micro-ondernemingen, kmo’s en middelgrote ondernemingen in de voedselvoorzieningsketen met een jaaromzet van minder dan 350 miljoen euro. De lidstaten hebben na de inwerkingtreding 24 maanden de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

Deze richtlijn voorziet minimumwetgeving voor de bescherming van onze boeren en andere actoren in de keten. Lidstaten die verder willen gaan, kunnen dat. Daarnaast zullen er in de lidstaten ook autoriteiten verantwoordelijk worden gesteld om toe te zien op de handhaving ervan. Dat is belangrijk om ook effectief een gelijk speelveld te creëren.” ,aldus Vautmans

* Het gaat om 10 handelspraktijken die compleet verboden zullen zijn (‘zwarte lijst’) en 6 handelspraktijken die enkel worden toegelaten indien hierover een akkoord werd bereikt tussen de partijen van de overeenkomst (‘grijze lijst’).



  Nieuwsflash
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer