Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 nov 2018 18:20 

Decreet nieuwe eindtermen krijgt definitief groen licht van de Vlaamse Regering


Op initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering de nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs definitief goedgekeurd. Na positief advies van de Vlaams Onderwijsraad, de SERV en de Raad van State kan het dossier nu naar het Vlaams Parlement. De nieuwe eindtermen zijn ambitieus en duidelijk geformuleerd.

Voor het eerst wordt kennis expliciet vermeld in elke eindterm en heeft elke eindterm een duidelijk beheersingsniveau. Zo moeten alle eindtermen voortaan door de klas bereikt worden. Daarnaast moet elke leerling op het einde van de eerste graad voor een aantal basiscompetenties ook individueel een niveau basisgeletterdheid behalen. Daarmee wordt de lat hoog gelegd voor iedereen.

Eindtermen bepalen wat leerlingen minimaal moeten kennen en kunnen, wat noodzakelijk is om stevig met beide voeten in de samenleving te staan. De huidige eindtermen zijn 20 jaar oud en dateren van de tijd waarin amper sprake was van een smartphone of internet. Daarom volgde er na een screening van het studieaanbod van het secundair onderwijs een eindtermenonderzoek waarin werd nagegaan of de eindtermen hun doel nog bereikten. Daarna volgde een breed maatschappelijk eindtermendebat om uit te maken wat leerlingen anno 2018 moeten kennen en kunnen

Op basis van dat debat werden 16 sleutelcompetenties vastgelegd. De eindtermen werden geformuleerd in functie van deze sleutelcompetenties: Nederlands, andere talen, digitale vaardigheden, wiskunde, exacte wetenschappen en technologie, financiële competenties, burgerschap, historisch bewustzijn, ruimtelijk bewustzijn, lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid, sociaal-relationele competenties, duurzaamheid, juridische competenties, onderzoekscompetenties, innovatiedenken, creativiteit, probleemoplossend en kritisch denken, zelfbewustzijn en -expressie, zelfsturing en wendbaarheid, ontwikkeling van initiatief, ambitie, ondernemingszin en loopbaancompetenties, cultureel bewustzijn en culturele expressie. Sleutelcompetenties als burgerschap, digitale vaardigheden en mediawijsheid, maar ook financiële geletterdheid geven een duidelijk antwoord op hedendaagse uitdagingen.
Na de goedkeuring van de sleutelcompetenties in januari 2018 gingen 7 ontwikkelcommissies aan de slag om de nieuwe eindtermen te maken. Daarbij werden leerkrachten, experten, vertegenwoordigers van de onderwijskoepels en -netten en de administratie samengebracht. Na 54 vergaderingen formuleerden ze een voorstel waarbij het aantal eindtermen van 688 vandaag naar 382 werd gereduceerd. De nieuwe eindtermen zijn duidelijker, coherenter en evalueerbaar. Voor het eerst wordt kennis expliciet vermeld in elke eindterm en krijgt elke eindterm een beheersingsniveau.

De nieuwe eindtermen zijn ontwikkeld in functie van sleutelcompetenties. Het leerplan maakt de verbinding met de vakken. Alle eindtermen zijn te bereiken op populatieniveau. De eindtermen basisgeletterdheid (Nederlands, wiskunde, digitale en financiële competenties) moeten door iedereen individueel bereikt worden op het einde van de eerste graad. Bv. financiële geletterdheid: “De leerling maakt budgettaire keuzes voor zichzelf rekening houdend met een eigen budget en een gezinsbudget”. Daarmee leggen we de lat hoog.
Vandaag krijgt die set na het advies van de Vlaamse Onderwijsraad, de SERV en de Raad van State definitief groen licht van de Vlaamse Regering. Daarmee wordt het dossier nu in handen van het Vlaams parlement gelegd. Vervolgens kunnen de onderwijskoepels, het GO! en de uitgeverijen van handboeken aan de slag om de eindtermen door te vertalen naar de klasvloer.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Vandaag heeft de Vlaamse Regering de nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs goedgekeurd waardoor het dossier naar het Vlaams parlement kan vertrekken.  Met de nieuwe eindtermen willen we onze jongeren de noodzakelijke rugzak meegeven om met kennis sterk, kritisch en weerbaar in de samenleving te staan. Om zich persoonlijk te ontwikkelen en om gewapend te zijn voor het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. Vandaar de expliciete aandacht voor bv. financiële geletterdheid maar ook burgerschap. De nieuwe eindtermen zijn ambitieuze doelen, concreet en duidelijk geformuleerd. Ze vormen een samenhangend geheel en zijn een houvast voor leerkrachten. Samen met de eerdere goedkeuring van de modernisering van het secundair onderwijs bereiden we ons zo voor op de uitdagingen van de toekomst.”
 



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer