Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 jun 2018 10:57 

Lerarenplatforms basisonderwijs zijn een succes: werkzekerheid voor 2500 leraren


Er is grote interesse voor de lerarenplatforms in het basisonderwijs: zo goed als alle basisscholen doen mee aan het nieuwe initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

329 lerarenplatforms zijn bekend. Het grootste platform bestaat uit 6 scholengemeenschappen van het stedelijk basisonderwijs in Antwerpen. Dit nieuwe project start op 1 oktober 2018 en zal 2500 startende en tijdelijke leraren in het basisonderwijs een volledig schooljaar werkzekerheid bieden. De leraren die via deze platforms worden tewerkgesteld, moeten samen voor minstens 85% ingezet worden voor vervangingen. Ze kunnen afwezige leerkrachten vervangen, maar kunnen ook de plaats innemen van een ervaren leerkracht die zelf kiest voor een andere opdracht zoals bijvoorbeeld co-teaching. Voor deze platforms in het basisonderwijs wordt in 15 miljoen euro voorzien.
De realisatie van het lerarenplatform is één van de maatregelen uit de recent goedgekeurde nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst tussen alle onderwijspartners en de Vlaamse Regering. In die CAO is een breed pakket aan loopbaanmaatregelen opgenomen, waaronder meer werkzekerheid voor startende en tijdelijke leraren en betere vervangingsmogelijkheden voor scholen. Startende leraren krijgen tijdens hun eerste jaren vaak kleinere opdrachten, verspreid over verschillende scholen. 7 op de 10 startende leraren hebben een opdracht die kleiner is dan twee derde van een voltijdse opdracht een kwart van de starters verlaten het onderwijs na 2 jaar. Het lerarenplatform dat voor het basisonderwijs op 1 oktober 2018 start biedt daar een antwoord op.  

Scholengemeenschappen hadden tot vorige week de tijd om zich kandidaat te stellen voor de lerarenplatforms. Voor het basisonderwijs zijn 329 lerarenplatforms bekend. De interesse is een succes. Ruim 300 platforms worden gepland binnen de eigen scholengemeenschap. De scholengemeenschappen die nog geen melding hebben gemaakt worden nog gecontacteerd om na te gaan of ze alsnog interesse tonen. De lestijden voor het lerarenplatform worden samengeteld op het niveau van dat samenwerkingsplatform zodat er voldoende schaalgrootte is om het project te laten slagen Voor deze platforms wordt vanaf volgend schooljaar in 15 miljoen euro voorzien.
Via de lerarenplatforms zullen bijkomend maximaal 2.500 voltijdse leerkrachten aangesteld worden in het basisonderwijs. Dat zijn er gemiddeld 6 à 7 per scholengemeenschap. Het grootste platform bestaat uit 6 scholengemeenschappen van het stedelijk basisonderwijs in Antwerpen, goed voor meer dan 90 voltijdse leraren die op die manier werkzekerheid krijgen.

Van de leraren in een lerarenplatform wordt verwacht dat ze samen gemiddeld 85% van de tijd opnemen voor vervangingen.  Deze leraren kunnen afwezige leraren vervangen, maar kunnen ook de plaats innemen van een ervaren leraar die zelf ingezet wordt in de verschillende vervangingsopdrachten.  Daarnaast is er ruimte voor zinvolle pedagogische taken zoals bijvoorbeeld co-teaching. Vervangingen buiten het lerarenplatform blijven mogelijk. 
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Het is van belang dat startende leraren voldoende werkzekerheid hebben.  7 op de 10 startende leraren hebben een opdracht die kleiner is dan twee derde van een voltijdse opdracht en een kwart van de starters verlaten het onderwijs na 2 jaar. Scholen hebben het ook vaak moeilijk om kandidaten te vinden voor korte vervangingen. Met de lerarenplatforms bieden we daar een antwoord op en zowat alle scholengemeenschappen stappen mee in dit initiatief.  Door op het niveau van een scholengemeenschap vervangingen te bundelen, bieden we meer werkzekerheid aan 2500 leraren. De interesse is dan ook zeer groot. Het lerarenplatform start op 1 oktober 2018. We investeren 15 miljoen euro in dit project.”



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer