Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 feb 2018 06:45 

Sterke daling agressie tegen onderwijspersoneel in 2017


In 2017 werden 59 arbeidsongevallen van onderwijspersoneel geregistreerd als gevolg van agressie. In 2016 werden nog 81 gevallen aangegeven. Dit blijkt uit recente cijfers van Agodi, het Agentschap voor Onderwijsdiensten dat de aangiftes van arbeidsongevallen jaarlijks registreert. Dit is meteen het op een na laagste cijfer sinds 2010, enkel in 2015 lag het aantal nog lager. Toen werden 47 gevallen geregistreerd. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is tevreden dat de positieve evolutie van de laatste jaren zich weer doorzet na de negatieve cijfers van vorig jaar en blijft inzetten op psychosociale begeleiding van schoolteams en vertrouwenspersonen in de leraarskamer.

Elke dag staan er meer dan 160.000 leerkrachten over heel Vlaanderen klaar om meer dan 1 miljoen schoolplichtige leerlingen op te vangen. Op die manier staan zij vaak op de eerste lijn om het wel en wee van kinderen en jongeren op te vangen en te begeleiden. Leraar is dan ook een contactberoep bij uitstek. De overgrote meerderheid van die contacten verloopt zonder al te grote spanningen maar in een aantal gevallen komen ernstigere conflicten voor, al dan niet met agressie.

In 2016 werden zo 81 arbeidsongevallen geregistreerd ten gevolge van agressie. Dat aantal daalde in 2017 sterk tot 59 gevallen of 0,037% van het onderwijspersoneel, het op één na laagste cijfer sinds 2010. Daarmee wordt terug aangeknoopt bij de positieve evolutie van de laatste jaren.

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
94 75 83 80 65 47 81 59
Scholen vallen als werkgever onder de federale welzijnswetgeving en zijn dan ook verantwoordelijk voor de uitbouw van een integraal preventie- en reactiebeleid tegen elke vorm van grensoverschrijdend gedrag. Om scholen daarbij te ondersteunen nam Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits in het verleden al een aantal initiatieven. Zo is er het beleidsplan ter bevordering van het welzijn en welbevinden in onderwijsinstellingen. Dat plan maakt een leesbare en bevattelijke vertaling van de wet op welzijn en geeft concrete voorzetten voor de praktijk in het onderwijsveld. https://onderwijs.vlaanderen.be/sites/default/files/atoms/files/beleidsplan.pdf Onderwijsinstellingen en hun personeel worden ook geregeld geïnformeerd over de preventie van psychosociale risico’s (waaronder grensoverschrijdend en andere vormen van ongewenst gedrag), onder meer via de vernieuwde website van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. http://onderwijs.vlaanderen.be/nl/psychosociale-risicos-in-je-onderwijsinstelling

Daarnaast wordt al enkele jaren geïnvesteerd in opleidingen voor vertrouwenspersonen binnen onderwijs. In 2016 en 2017 konden zo in totaal 160 vertrouwenspersonen een opleiding volgen, ook voor 2018 zullen opnieuw 80 vertrouwenspersonen worden opgeleid. Zij leren door actief te luisteren, signalen op te vangen en doeltreffend te communiceren problemen bij personeel voorkomen.

Tot slot moet ook het nieuwe decreet Leerlingenbegeleiding, waarbij een kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding een erkenningsvoorwaarde voor elke school wordt, soelaas brengen. Een goede leerlingenbegeleiding kan problemen snel detecteren en ontmijnen nog voor ze escaleren.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Dat de sterke daling van de laatste jaren zich terug voortzet na de mindere cijfers vorig jaar, is zonder twijfel goed nieuws. Toch blijft elk geval van agressie op school er één te veel. Een school moet bij uitstek een plaats zijn waar leerlingen zich in een veilige en respectvolle omgeving kunnen ontwikkelen en ontplooien. Een veilige werkomgeving voor leerkrachten en ondersteunend personeel maakt daar onlosmakelijk deel van uit.  Daarom blijven we inzetten op psychosociale begeleiding van schoolteams en vertrouwenspersonen op school.



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer