Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 okt 2017 11:57 

Mooi weer vandaag


Mooi weer vandaag,
ik doe alles vandaag liever traag.
Mooi weer vandaag,
nee geen files, geen stress in mijn maag.
Laat de zon nu vrolijk schijnen,
want dat heb ik toch zo graag vandaag.
Mooi weer vandaag,
nee vandaag geen gezeur geen geklaag.

De Vlaamse meezinger van de onverbeterlijke schlagerzanger Bart Kaëll zat de voorbije dagen verschillende keren in mijn hoofd en deed me dromen van meer “mooi weer vandaag”. De voorbije weken zijn bij heel veel van ons heel druk geweest. Niet gehinderd door files, zoals in het liedje, maar misschien toch wel met een gezonde stress in de maag om het vele veldwerk gedaan te krijgen vóór er opnieuw een regenperiode aanbreekt.

Maar we zeuren niet en we klagen niet vandaag! Het werk schuift en de oogst geraakt van het land.

De voedermais is ingekuild, korrelmais zie je nog amper staan, aardappelen en suikerbieten worden nu volop gerooid, een laatste (onverhoopte) kwaliteitsvolle grassnede wordt binnengehaald en het vee loopt nog op de weiden. De wintergranen worden in snel tempo ingezaaid onder ideale omstandigheden en op de zwaardere gronden wordt het winterlabeur aangevat.

Aan het weer kunnen we niets veranderen, aan onze teelttechniek en mechanisatie kunnen we hier en daar nog bijschaven. De komende winterperiode zal voor velen een periode zijn om nieuwe kennis bij te tanken, om beurzen zoals Agribex en Agridagen te bezoeken, nieuwe technieken te gaan ontdekken, persoonlijke contacten te hernieuwen en om naar voorlichtingsvergaderingen te gaan.

Verschillende afdelingen en gewesten van het Algemeen Boerensyndicaat en van de Vrouwen van het ABS (VABS) zullen, in nauwe samenwerking met onze vormingspoot Nationaal Agrarisch Centrum (NAC), informatievergaderingen organiseren rond verschillende thema’s. In een snel wijzigende maatschappij moet je vandaag de dag immers ook als land- en tuinbouwer klaar staan om mee te gaanmet en in die snel wijzigende omgeving. 

De digitalisering zet zich ook steeds meer door in onze sector, de verbredingsactiviteiten worden met de dag belangrijker op veel bedrijven en nopen ons tot een ruimere blik op wat rond ons gebeurt en mogelijk is. De economische kengetallen van je eigen bedrijf van A tot Z kennen, kunnen meepraten met je boekhouder en adviseur, kritisch omgaan met je eigen bedrijfstechnische resultaten en er op de juiste manier mee aan de slag gaan om investeringen al dan niet te doen: het zijn belangrijke elementen om te slagen, vandaag en morgen. Wij zetten er op in vanuit de organisatie, jullie als lid kunnen snel én gratis info uit de eerste hand oppikken als je deelneemt aan de infovergaderingen. Verdere dossiermatige opvolging en begeleiding op maat gebeurt door onze adviseurs van ons adviesbureau AABS.

Wij zullen met het ABS deze winter (en erna) ook verder jullie belangen blijven verdedigen op alle mogelijke fora, wij hebben jullie nodig om te kunnen op terugvallen en eventuele voorstellen te kunnen aftoetsen in onze diverse sectorale commissies.

Met het bestuur doen we elke dag onze duit in het zakje. Deze periode van het jaar vragen we ook om onze werking vanuit het terrein mee te willen ondersteunen door een kleine lidmaatschapsbijdrage te vragen voor volgend jaar. Voor de prijs moet je het niet laten, daarmee drink je vandaag de dag op café nog niet één goede koffie of straffe pint per week…
Het verleden hebben we, de toekomst maken we samen en samen kunnen we ongetwijfeld nog veel mooie dagen beleven.

Hendrik Vandamme - Voorzitter ABS



  Nieuwsflash
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer