Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel

 01 mei 2025 09:15 

Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogen


UNIZO is niet te spreken over de aanval op de zelfstandigenpensioenen en de bijdragenverplichtingen. Sinds 1 januari 2021 is de zogenaamde ‘correctiecoëfficiënt’ afgeschaft en wordt het pensioen van zelfstandigen op dezelfde manier berekend als dat van werknemers. Een aantal experts vindt dat ook de sociale bijdragen voor zelfstandigen moeten stijgen. Het debat vernauwen tot enkel de pensioenen van de zelfstandigen is voor UNIZO veel te kort door de bocht.

“Op dit moment is er geen enkele reden om de bijdragen voor de zelfstandigen te verhogen en dus de kosten de hoogte in te jagen”, zegt Bertel Cousaert, adviseur bij de UNIZO-studiedienst. “Men vergelijkt appelen met peren. Sociale zekerheid gaat over veel meer dan enkel pensioenen. Zelfstandigen hebben nog altijd een sober sociaal statuut, met strengere voorwaarden bij arbeidsongeschiktheid, bijna geen verlofstelsels (tijdskrediet, loopbaanonderbreking) en forfaitaire uitkeringen. En als we dan toch enkel naar de pensioenen kijken, is er een enorm efficiëntieverschil. Bij werknemers wordt gemiddeld een derde van het pensioen opgebouwd tijdens periodes zonder arbeid of bijdragen, bij zelfstandigen is dat amper 4%.”

De correctiecoëfficiënt in het pensioenstelsel voor zelfstandigen was achterhaald. Het proportioneel pensioen van een zelfstandige kwam een derde lager uit dan dat van een werknemer met eenzelfde inkomen. Een gemiddelde werknemersloopbaan bestaat nog altijd uit een derde gelijkgestelde periodes. Dit zijn periodes waarvoor pensioenrechten opgebouwd werden zonder dat daarvoor sociale bijdragen worden betaald. Bij zelfstandigen is het aandeel beperkt tot 3% (mannen) à 5% (vrouwen) van de loopbaan. Dat was simpelweg oneerlijk.
De OESO pleit ervoor om voor zelfstandigen ook de sociale bijdragen te verhogen. UNIZO vindt die visie te star en wil dat het debat correct en dus veel ruimer wordt gevoerd.

Het klopt dat de zelfstandigenpensioenen langzaamaan verbeteren, en dat is terecht. Het gemiddeld pensioen bedroeg in 2023 1.873 euro tegenover slechts 1.222 euro voor zelfstandigen. Het grote probleem zit niet in het stelsel van de zelfstandigen, maar meer bij werknemers en zeker bij ambtenaren. Zo gaat 34% van de pensioenuitgaven naar ambtenarenpensioenen, tegenover slechts 8% voor de zelfstandigen.
 
In 2024 waren er 66,455 miljard uitgaven voor pensioenen waarvan 8% zelfstandigen (5,5 miljard), 34% ambtenaren (22,5 miljard) en 58% werknemers (38,3 miljard).
Bertel Cousaert: “De uitgaven moeten onder controle komen. De Arizona-regering maakt hier nu werk van. De belastingruk voor ondernemers nog verder verhogen is een bijzonder slecht idee, we zijn nu al belastingkampioen. Uitgaven onder controle brengen doe je niet door de fouten uit het verleden te herhalen, door zoals bij werknemers nog hogere lasten op arbeid in te voeren. Stop met de zelfstandigen als bliksemafleider te gebruiken voor de budgettaire problemen in de andere stelsels en los de problemen op waar ze zich echt stellen.”

 


  Nieuwsflash
 
Droogte 2025: voedingsbedrijven en landbouwers slaan handen in elkaar Lees meer
 
 
“AI is geen sciencefiction meer op het veld” Lees meer
 
 
Aanstelling van een Vlaamse klimaatarts Lees meer
 
 
Impact van het verlies van handelsvoordelen voor Oekraïne op export eieren naar de EULees meer
 
 
Belemmeren van Vlaamse landbouwexport naar Frankrijk door administratieve barrièresLees meer
 
 
Normen, ondersteuning en praktijkervaringen met vrijloopkraamhokken voor zeugenLees meer
 
 
Bessenteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Nieuwe rassen Engels raaigras en rietzwenkgras op de Belgische rassenlijsten Lees meer
 
 
31 mei 2025 uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraagLees meer
 
 
Over de drempels voor de landbouwer in de community-supported agriculturecoöperatiesLees meer
 
 
Over het verlies aan landbouwareaal ten gevolge van het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
De toekomst van de appelteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer