Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 apr 2024 14:04 

Aardappel: wel of geen groente?


Mogen aardappelen nog steeds gezien worden als een groente? In de Verenigde Staten is dat officieel nog steeds het geval, maar daar zou binnenkort verandering in kunnen komen. Een veertiental prominente leden van de Senaat in Washington D.C. wil echter dat er niet aan de groentestatus van het gewas wordt getornd.

De senatoren schreven donderdag een brief aan de ministers Xavier Becerra van Volksgezondheid en Thomas Vilsack van Landbouw, waarin ze de regering met klem verzoeken de status van de aardappel onveranderd te laten. “Er is geen debat over de fysieke eigenschappen van de aardappel en zijn tuinbouwkundige wetenschappelijke classificatie”, waarschuwen de volksvertegenwoordigers.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten, de aardappellobby en leden van het federale Congres in Washington DC kibbelen al jaren over de classificatie van het zetmeelrijke voedsel, die onder meer bepalend is voor de toekenning van overheidssubsidies.

Volgens gegevens van het ministerie van Landbouw aten de Amerikanen in 2019 gemiddeld 22 kilogram aardappelen per jaar, waarvan ongeveer de helft in de vorm van diepvriesproducten zoals frieten. Voorstanders van het schrappen uit de categorie groenten spreken over een kwestie van volksgezondheid; volgens hen hebben immers vier op de tien volwassen Amerikanen overgewicht.

Aardappelen zijn evenwel “rijk aan kalium, calcium en vitamine C”, werpen de Amerikaanse senatoren op in de brief. Een verandering in classificatie zou “consumenten, horeca en producenten in de war brengen”, ze menen de volksvertegenwoordigers uit onder meer Idaho, Maine en Oregon. Dat zijn staten met een belangrijke aardappelproductie.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Landbouw laat tegenover de nieuwswebsite The Hill in ieder geval weten dat er geen sprake is van een overweging om de classificatie te veranderen. De soep wordt dus wellicht niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend.

Het debat doet terugdenken aan de poging van de regering van president Ronald Reagan om ketchup als groente te classificeren in Amerikaanse schoolmaaltijden. De publieke verontwaardiging zorgde er echter al snel voor dat het project in de koelkast werd gestopt.

 


  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer