Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 21 feb 2023 17:17 

Nieuwe Europese uitstootregels: trekkers blijven buiten schot


De Europese Commissie presenteerde deze week een voorstel dat de verkoop van vrachtwagens en bussen met een klassieke verbrandingsmotor bijna moet verbieden. Landbouwvoertuigen krijgen een vrijstelling.

“Momenteel zijn vrachtwagens en bussen verantwoordelijk voor zo’n 6 procent van alle broeikasgassen die de Europese Unie uitstoot.” Aan het woord is Green Deal-baas Frans Timmermans. Met trots presenteert hij in Straatsburg een nieuw Commissievoorstel dat de uitstoot van zware voertuigen flink aan banden moet leggen.

Concreet wil de Commissie dat er vanaf 2030 binnen de EU alleen nog zware voertuigen verkocht worden die 45 procent minder uitstoten dan in 2019. Tegen 2040 moet dit 90 procent zijn. Nieuw verkochte stadsbussen moeten tegen 2030 zelfs volledig uitstootvrij zijn.

“Ik ben erg tevreden met dit voorstel. Hiermee tonen we aan burgers dat de transitie naar een schonere en gezondere toekomst snel kan gebeuren”, aldus Timmermans. De PvdA’er benadrukt dat het er bovendien voor gaat zorgen dat we voor bandstofimport minder afhankelijk zijn van het buitenland. 99 procent van de zware voertuigen rijdt immers nog op diesel. Ook zou het de luchtvervuiling in Europese steden fors terugdringen. “Jaarlijks sterven daar nog 300.000 Europeanen voortijdig aan”, aldus Timmermans.

Vrijstelling voor trekkers met verbrandingsmotor

In het voorstel van de Commissie krijgen landbouwvoertuigen, zoals trekkers, wel een vrijstelling. Ook een hele reeks voertuigen die dienen voor de openbare veiligheid, denk aan ambulances, legervoertuigen of brandweerwagens, hoeven niet aan de uitstootregels te voldoen.

Let op, het gaat hier slechts om een voorstel van de Commissie. Pas wanneer de lidstaten en het Europees Parlement een akkoord over het voorstel sluiten, dan zal het ook echt een Europese wet worden. Theoretisch kan er bij die onderhandelingen dus nog aan de vrijstellingen gesleuteld worden.

Europarlementariër Jan Huitema (VVD) denkt echter niet dat er uitstootregels voor trekkers komen: “Het grote probleem bij zware landbouwvoertuigen is dat zij veel kracht moeten overbrengen. De grote batterijen die daarvoor nodig zijn, kosten nog te veel geld.”

Voordelen van elektrisch boeren

Toch ziet Huitema ook de voordelen van elektrisch boeren: “Omdat er minder onderdelen nodig zijn voor een elektrisch voertuig, is het vaak betrouwbaarder. Je hebt daardoor minder onderhoud.” Volgens hem is één van de grote ergernissen dat tijdens de oogst de machines stukgaan.

Bij een gelijksoortige wet voor auto’s en bestelbusjes ging deze week het licht wel al definitief op groen. Een meerderheid van het Europees Parlement keurde een wet goed die de verkoop van auto’s met een klassieke verbrandingsmotor vanaf 2035 moet verbieden. In combinatie met het voorstel voor zware voertuigen lijkt het einde van de ronkende verbrandingsmotor zo definitief in zicht.Deel dit artik

 


  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer