Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 18 nov 2021 10:09 

Vorstenpaar bezoekt de enige Belgische suikerbietzadenproducent SESVanderHave


Op woensdag 17 november bezochten de koning en koningin de provincie Vlaams-Brabant. Daarbij streken ze ook neer in de suikerstad, Tienen waar ze een bezoekje brachten aan suikerbietzadenproducent, SESVanderHave.
Het vorstenpaar steekt hiermee onze landbouw - met een bedrijf als SESVanderHave 100% Belge - een hart onder de riem. Het is belangrijk dat de basis van ons voedsel, grondstoffen, dé landbouwer, de nodige waardering en ondersteuning krijgen om onze voedselbevoorrading ook in de toekomst evengoed te kunnen verzekeren.

De koning en koningin werden ontvangen door CEO, Rob van Tetering en Director Breeding, Hendrik Tschoep. Zij gaven het vorstenpaar een korte introductie over SESVanderHave en haar internationale rol op de suikermarkt. Overal waar er suikerbieten geteeld worden, is SESVanderHave als enige Belgische suikerbietzadenproducent aanwezig en dit met maar liefst 360 suikerbietvariëteiten in meer dan 50 landen. Woensdag konden de koning en de koningin een glimp opvangen van hoe een nieuwe suikerbietvariëteit precies tot stand komt. Daarvoor brachten ze een bezoek aan het SESVanderHave Innovation Center of het SVIC.

Met 600 werknemers en vestigingen verspreid over de hele wereld behoort SESVanderHave tot de grootste suikerbietveredelaars van de wereld. Op dit moment zijn er 360 suikerbietvariëteiten in meer dan 50 landen op de markt en jaarlijks komen er tientallen nieuwe variëteiten bij. De ontwikkeling van deze nieuwe variëteiten vindt in Tienen plaats in het SESVanderHave Innovation Center (SVIC).

Het gaat om een hoogtechnologische site onder glas. Hierdoor kunnen de teeltomstandigheden gecontroleerd worden en is men niet afhankelijk van de seizoenen. Door middel van belichting en de temperatuur worden de seizoenen nagebootst. Het onderzoekscentrum omvat meer dan 13.000 m2 serres en 2000 m2 laboratoria. “Het productieproces van een nieuwe variëteit duurt normaal gezien zo’n 10 jaar, maar dankzij de technologie in het SVIC kunnen we dit terugbrengen naar 8 jaar”, vertelt Van Tetering.

Eerste onderdeel waar het koninklijk echtpaar stilstond, was de automatisatielijn die in 2019 in gebruik werd genomen. Via die automatisatielijn worden gezaaide trays en gekiemde planten verplaatst en dienen ze zichzelf aan in de centrale werkplaats waar de SESVanderHave-werknemers onder andere bladstalen nemen en een robot het verplantingswerk uitvoert. “De automatisatie is onze nieuwste investering, waarmee we nog sneller en nóg meer jonge plantjes kunnen onderzoeken”, klinkt het. Onderdeel van het vroege veredelingsproces is ook DNA-onderzoek in het laboratorium.

In de verdelingsdoelen van het Tiense bedrijf staat de suikeropbrengst per hectare centraal. Belangrijk is daarbij ook de weerbaarheid tegen ziektes die productieverlies tot gevolg hebben. Doordat veel gewasbeschermingsmiddelen van de markt verdwijnen, wordt het belang van veredeling om tot intolerante rassen te komen, steeds groter.  Momenteel is de vergelingsziekte een hot topic. SESVanderHave startte enkele jaren geleden met veredeling om tot resistente variëteiten te komen. Vanaf 2024 moeten die beschikbaar zijn, verwacht het bedrijf.

Een suikerbietras dat recent geïntroduceerd werd, REDUKTO, biedt dan weer een oplossingen aan boeren die aardappelen in een rotatiesysteem met suikerbieten telen. De variëteit zorgt ervoor dat de aaltjespopulatie zeer sterk gereduceerd wordt. Wortelknobbelaaltjes vormen een probleem in de aardappelteelt, maar zijn in principe niet schadelijk voor de bietenteelt. De nieuwe variëteit kan als een soort van medicijnteelt ingezet worden waarbij naast de suikerbiet ook andere gevoelige teelten die in hetzelfde rotatieplan staan, beschermd kunnen worden.

 

 


  Nieuwsflash
 
Land­bouw­rap­port 2020 (LARA) Lees meer
 
 
Fevia lanceert nieuwe duurzaamheidsroadmap van de Belgische voedingsindustrieLees meer
 
 
VLIf steunmaatregelen voor landbouwers getroffen door PFOS-vervuiling 3M ZwijndrechtLees meer
 
 
ANB en VLM - aangekochte grondenLees meer
 
 
Voldoet jouw teeltplan aan de pre-ecoregeling voor verhogen v/h effectieve organisch koolstofgehalteLees meer
 
 
Bedrijfseconomische resultaten per landbouwsectorLees meer
 
 
liquiditeitsbescherming aan varkenshoudersLees meer
 
 
Verlening eenmalige korting varkenshouders voor ophaling krengenLees meer
 
 
Wetgeving driftreductie en bufferzones op een rijtje Lees meer
 
 
Algemene Vergadering Phytofar 2021: de plantaardige voedselketen en klimaatveranderingLees meer
 
 
Overstromingen Wallonië op 24 juli 2021 erkend als algemene rampLees meer
 
 
Overstromingen 14-16 juli 2021 in Wallonië erkend als ramp: schadedossier indienenLees meer