Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 dec 2019 11:18 

Biodiesel en varkenspest doen palmolie boomen


Analisten verzinnen het ene superlatief na het andere om de huidige toestand op de palmoliemarkt te omschrijven. Een ‘palmolie-bonanza’, noemt KBC Securities het. Bloomberg omschrijft de prijsstijging als ‘verschroeiend’. De Financial Times spreekt over een ‘wit-hete’ markt.

De koersontwikkeling van de palmoliefutures oogt inderdaad indrukwekkend. Sinds juni is de prijs ervan met exact 50 procent gestegen. Alleen al de laatste paar weken is er een derde bij gekomen. Dat is goed nieuws voor de beursgenoteerde Schotense palmolieproducent Sipef. Die beschikt over grote plantages op Sumatra, en is gespecialiseerd in palmolie met een duurzaamheidslabel. Dat laatste betekent dat er zo weinig mogelijk oerwoud opgeofferd wordt voor de plantages.
 
Vorige week trok Bank Degroof Petercam haar koersdoel voor het aandeel op, gisteren deed KBC Securities hetzelfde. Het aandeel steeg de afgelopen vier handelsdagen met 17,3 procent, gisteren alleen al kwam er 6,9 procent bij. ‘Als een goed geleide producent van duurzame palmolie is Sipef ideaal gepositioneerd om van de stijgende palmolieprijs te profiteren’, meent analist Alan Vandenberghe van KBC Securities.
 
De grote vraag naar palmolie heeft een aantal oorzaken. Eén ervan is de Indonesische campagne om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Vanaf januari zal het percentage palmolie in de lokaal verkochte biodiesel worden opgetrokken van 20 naar 30 procent. Dat zou het land volgens president Joko Widodo zo’n 5,5 miljard dollar aan olie-import schelen. Bovendien mikte Widodo erop dat de hogere vraag de prijs van palmolie zou ondersteunen, waardoor de export ervan meer geld in het laatje brengt. Al maandenlang bereidt oliemaatschappij Pertamina de introductie van de ‘B30’-diesel voor. Widodo droomt er zelfs al van om in 2021 B50-diesel te introduceren, meldde CNBC Indonesia.
 
Biodiesel op basis van Indonesische palmolie wordt ook in Europa op grote schaal gebruikt om verbrandingsmotoren aan te drijven. Maar terwijl Europa het gebruik van voedselgewassen als brandstof wil terugdringen, streven Indonesië en Maleisië juist het tegendeel na. Deze landen zien palmolie als een duurzaam alternatief voor de fossiele brandstoffen, en geven zelf alvast het voorbeeld.
 
Maar de B30-campagne is niet de enige factor die de palmolieprijs in de kaart speelt. Ook de varkenspest, die de Chinese landbouwsector al maandenlang teistert, speelt een rol. De Chinese varkensstapel is ongeveer gehalveerd, en daarmee ook de vraag naar soja, het voornaamste ingrediënt van varkensvoer. Doordat China minder soja importeert, worden er ook minder sojabonen tot plantaardige olie verwerkt. Fabrikanten van voedingsmiddelen nemen noodgedwongen hun toevlucht tot palmolie. Door die toegenomen vraag is palmolie sinds vorige week voor het eerst sinds 2011 niet langer goedkoper dan soja-olie. Dat gegeven vinden veel analisten belangrijker dan de prijsstijging op zich.
 
‘De vraag naar palmolie blijft groot, zoals blijkt uit de dalende voorraden’, stelt Vandenberghe vast. ‘China is een actieve koper sinds de uitbraak van de varkenspest. De lokale productie van ­soja-olie is ingestort. Daarom moeten er andere plantaardige oliën worden ingevoerd.’
 
De vraag is zo groot dat China in oktober zelfs noodgedwongen de handelsoorlog met de Verenigde Staten op een lager pitje moest zetten. Heffingen op geïmporteerde Amerikaanse sojabonen zijn het belangrijkste wapen van de Chinezen, maar eind oktober werden die heffingen voor 10 miljoen ton ingevoerde sojabonen opgeschort, uit vrees voor tekorten.  Nieuwsflash
 
Nitraatresiducampagne 2019 Lees meer
 
 
Studiedag PCA OudenaardeLees meer
 
 
Intrekking RIPELOCK VP, RIPELOCK TABS, FASTAC en CYMCOLees meer
 
 
Instandhoudingsdoelstellingen (IHD’s) - Europese doelstellingen Lees meer
 
 
Steunmaatregelen crisis fruitsectorLees meer
 
 
Jachtexamen 2020 Lees meer
 
 
Al 99,2 miljoen euro aan schadevergoedingen voor erkende landbouwramp 2018 Lees meer
 
 
Analyse van het klimaatbeleid door onderzoekers van de KU LeuvenLees meer
 
 
Grootschalige irrigatie kan extreme hitte door klimaatopwarming lokaal temperen Lees meer
 
 
Toegang tot de samenstelling van formuleringen van gewasbeschermingsmiddelen Lees meer
 
 
Het 2019 voor Coöperatie HoogstratenLees meer
 
 
SESVanderHave (nieuwe) variëteiten 2020Lees meer
 
 
Diepvriesfriet - Handelsbelemmeringen Lees meer
 
 
Beheer natuurgebieden - Bestrijding akkerdistel Lees meer
 
 
Resultaten Eurobarometer en vertrouwen in en de steun voor de EULees meer
 
 
Vraag om uitleg over dierenwelzijn in kalkoenkwekerijen Lees meer
 
 
Innovatieve projecten in land- en tuinbouw - Investeringssteun Lees meer
 
 
Innovatieve projecten in agrovoedingssector - Investeringssteun Lees meer
 
 
Landbouwrampen: behandeling schadedossiersLees meer
 
 
Belgapom : standpunt werkwijze aardappelbewaring oogst 2020 Lees meer
 
 
Actiegrenzen voor chemische contaminantenLees meer
 
 
Landbouwramp droogte 2018: 100 miljoen euro uitbetaald voor 60% van de dossiersLees meer
 
 
Maatregelen mbt bruinrot Antwerpen en LimburgLees meer
 
 
4 miljoen euro om waterschaarste bij langdurige droogte aan te pakkenLees meer
 
 
Meeste grondwaterstanden blijven laag Lees meer
 
 
NAV terug- en vooruitblikLees meer
 
 
Aanpassing van het gebruik van prochloraz na herziening van de MRLs Lees meer
 
 
Natuurindicatoren 2019Lees meer