|
22 aug 2019 |
05:39 |
|
Landbouwschade door droogte en hittegolf nog groter dan verwacht
Aardappelen, appelen, peren, maïs, erwten, ajuinen, bepaalde kolen, courgettes, boontjes, aardbeien, … De schade door de droogte en bijkomende hittegolven deze zomer is nog groter dan gevreesd, klinkt het bij landbouwdeskundingen. Zelfs het vee leed eronder. De sector vraagt daarom het als landbouwramp te erkennen.
Het Nieuwsblad.
|
Landbouwer Richard De Witte uit Turnhout zag twee van zijn koeien bezwijken aan de hitte. “De ene was ’s morgens nog kerngezond. Toen ze onwel werd, probeerden we haar af te koelen met emmers koud water, maar ’s avonds was ze dood. Drie dagen moesten we wachten voor vilbeluik Rendac de koeien kon komen ophalen, omdat ze daar verzopen in het werk. Ook door kippen- en varkenssterfte.”
Nog meer dan het vee leden de gewassen onder de extreme hitte. De Witte heeft een slechte oogst van erwten. “In heel de sector zijn zeker honderden hectare erwten afgebrand.” Paul Cerpentier, ondervoorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, zag het dan weer bij maïs: “Op sommige akkers is die verbrand tot in de pluim en de maïs stond al onder droogtestress.” En de aardbeien van Annick Strauven uit Goetsenhoven werden dan weer “gekookt terwijl ze aan de struiken hingen, in de serre van 47 graden”.
Eerst werd de schade geraamd op 50 miljoen euro, maar dat was te voorzichtig, stelt landbouwdeskundige Sofie Scherpereel. “Het seizoen begon al met watertekort, dan kwamen er weer maanden droogte en daarbovenop een hittegolf. Op veel plaatsen is de schade nog uitgesprokener geworden. Bij de aardappelen worden verliezen vastgesteld van meer dan vijftig procent. De maïs levert wellicht dertig procent minder op. Bij de appels is zestig tot negentig procent getroffen door zonnebrand (met bruine vlekken tot gevolg, nvdr.), bij de peren dertig procent. Koolgewassen zijn grotendeels verdord, de teelt van knolselder is compleet waardeloos. Qua bonen is het verlies gemiddeld vijftig procent en voor de ui is de opbrengst tot tachtig procent lager dan verwacht.”
En dat terwijl boeren nog een gat hebben van de droogte vorig jaar, zegt ze. “Daarom ijveren we ervoor dat dit als landbouwramp wordt erkend.” Maar daarvoor is het nog te vroeg, klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V).
|
|
|
|