Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 mrt 2019 18:28 

Buxusmot bestrijden met feromonen


Door de zeer zachte winter verwacht Brussel een invasie van buxusmotten. En die wil de hoofdstad bestrijden met ‘sekslokkers’.

Sinds dit jaar is het gebruik van alle pesticiden, ook biologische, verboden in Brusselse parken. Goed voor het milieu, maar het maakt de bestrijding van de invasieve buxusmot (cydalima perspectalis) er niet makkelijker op. En dat is nochtans nodig, want de van oorsprong Aziatische nachtvlinder, die vanuit Antwerpen als plaag is verspreid tot in het Brusselse Gewest, berokkent almaar meer schade aan de buxusplanten. De rupsen van het insect vreten de planten namelijk helemaal kaal.
 
Gelukkig kwam Brussel Leefmilieu met een oplossing. ‘We proberen nu de buxusmot te bestrijden met lokvallen met feromonen. Die worden in de buurt van de planten bevestigd’, zegt Pauline Lorbat, woordvoerster van Brussel Leefmilieu, aan Bruzz.
 
Die vallen bevatten stoffen die geassocieerd worden met de ovulatie van de wijfjesvlinder van de buxusmut. Het mannetje wordt door de feromonen seksueel gelokt, en vervolgens gevangen genomen in de val. Het is enkel zaak om de vallen verspreid op te hangen. ‘Om de efficiëntie van de feromonenvallen in te schatten voert Brussel Leefmilieu vanaf 1 april tot november een monitoring uit. Wekelijks zullen we het aantal vlinders in de vallen tellen’, besluit Lorbat.
 
Buxussen die al te erg aangetast zijn door de mot, zullen verwijderd en vervangen worden. In de zaad- en boomkwekerijen van Brussel Leefmilieu in Anderlecht wordt getest welke plantensoorten de buxus kunnen vervangen.



  Nieuwsflash
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer