Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 jul 2018 06:11 

Vlinders in overvloed


Heeft u de voorbije weken in uw tuin, of tijdens een wandeling in het park ook een vlinder gezien waarvan u dacht: “Die zag ik nog niet vaak?” Wel, u had het bij het rechte eind. Volgens Natuurpunt beleven we dankzij de uitzonderlijke weersomstandigheden een “ongeziene vlinderzomer”.
Het Nieuwsblad.

“De meeste vlindersoorten vliegen nu talrijker dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Van verschillende worden momenteel zelfs de hoogste aantallen opgetekend.” Voor Wouter Vanreusel, vlinder­expert van Natuurpunt, was het eind mei al duidelijk dat het een bijzonder vlinderjaar zou worden. Een maand later, na een analyse van de meest recente waarnemingen, mag dat “bijzonder” gerust worden vervangen door “ongezien”.
 
“Alles heeft te maken met het aanhoudende zonnige en warme weer”, zegt hij. “Het is in april begonnen, en sindsdien zijn de temperaturen eigenlijk voortdurend gunstig gebleven voor vlinders. Bij warm weer kunnen ze veel rondvliegen en zich verspreiden, en ontwikkelen de rupsen en poppen zich snel. De vlinders komen dan ook met meer tegelijk uit hun poppen.”
 
Vooral van soorten als de ­eikenpage, het groot koolwitje en de grote weerschijnvlinder, die zich doorgaans niet zo gemakkelijk tonen, worden momenteel opvallend hoge aantallen gezien. “Daarnaast valt ook op dat verschillende soorten, zoals het boomblauwtje en het landkaartje, er dit jaar zo’n twee weken vroeger bij zijn dan normaal.”
 
Maar hoe onbezorgd de talrijke vlinders ook rondfladderen: toch kan het tij snel keren. “De aanhoudende droogte kan problematisch worden”, zegt Vanreusel. “Meer vliegen betekent namelijk ook: korter leven. Daardoor zal de huidige generatie vlinders sneller verdwijnen. Bloemen maken bij hoge temperaturen ook minder nectar, waardoor vlinders moeilijker voedsel vinden. En de planten waarop vlinders hun eitjes afzetten, gaan ook verdrogen. Een stevige regenbui is momenteel dus wel degelijk meer dan welkom.”



  Nieuwsflash
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer