Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 jul 2017 12:00 

Aardappelseizoen 2016/2017 afgerond, vanaf volgende week definitieve opstart 2017/18


De laatste partijen uit de vorige oogst vonden hun weg tegen 25 à 27 euro vertrek productiebedrijf.

Wel dienen we te vermelden dat de Belgische industrie voor Nederlandse partijen nog belangstelling toonde tegen € 28,50 franco levering.

Het ziet ernaar uit dat de oude oogst vanaf nu terdege beconcurreerd zal worden door de primeuroogst 2017.
Het Engels aanbod is competitief en valt iets goedkoper uit dan de jongste prijzen voor de oude oogst. 

Ook in West-Duitsland zijn vroege aardappelen te vinden van de rassen Zorba en Première. De meeste partijen liggen vast in een contract, maar toch was er gisteren en vandaag aanbod van vrije partijen tegen ca. € 25. 

Veel akkerbouwers kijken uit naar de erkenning van de droogteschade anno 2017 als landbouwramp in Vlaanderen. Het betreft vooral West-Vlaanderen en in tweede rang ook Oost-Vlaanderen. Zowel de landbouwsyndicaten als verschillende politieke partijen duwen aan de kar, die maar traag op gang komt.

De schattingscommissie komt momenteel langs. Hun doelstelling is na te gaan welke teelten in eigen gemeente schade ondervonden. De grootste aandacht gaat naar vlas en erwten. De schade bij vroege aardappelen is eveneens aanzienlijk, maar wordt maar al te gemakkelijk vergeten. 

De eerste rooiresultaten wijzen op een opbrengstdrukking van 20 tot 40%. De hoogste cijfers komen uit de Westhoek en de kuststreek. 

In Wallonië zijn de opbrengstdrukkingen kleiner, hetzelfde geldt in de provincie Limburg. Het definitieve verslag van de schade zal kunnen opgemaakt worden op basis van de exacte opbrengstgegevens. Toch is het belangrijk dat de schattingscommissie de tijd neemt om nu al even in de grond te kijken. Er zijn niet alleen minder knollen per plant, maar ook meer kleine knollen.

Wat de late rassen betreft, zijn er de doorwas-verschijnselen. Bintje is het meest getroffen, gevold door Agria en Markies.  Er zijn ook signalen bij Fontane, Innovator en Challenger, maar in minder erge mate.

Wat de droogteschade betreft, gaven praktijkbezoeken de mogelijkheid om vast te stellen dat in verschillende gebieden de neerslag voorlopig onvoldoende bleef om deze verschijnselen voor de rest van het groeiseizoen op te heffen. België telt de meeste en grootste nadelen hieromtrent. 

Dit viel ook af te lezen uit de jongste NEPG analyse. De oppervlakte aardappelen werd ingeschat op 578.800 ha, zijnde 8,3% meer dan het jongste vijfjarig gemiddelde.
België is de grootste groeier in oppervlakte. Waarschijnlijk zal de gemiddelde hectare-opbrengst een negatief effect ondervinden door de abnormale weersomstandigheden.

Vooral voor West- en Oost-Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Zuid-West-Nederland is een flinke plets regen absoluut nodig om bij de halflate en late nog enig effect te ondervinden.
 
De termijnmarkt toonde een effect na de neerslag in Noord-West-Europa. Er was een jo-jo-effect waarneembaar in functie van de hoeveelheid regen. 

Voor de komende dagen is sprake van regen, her en der van stevige buien zonder dat bijvoorbeeld gemeld wordt '15 liter/m²'. Die zijn er in de droogste gebieden nog altijd nodig om niet alleen de aardappelteelt, maar ook suikerbieten, cichorei, groenten, … nog een gegarandeerde kans te geven. Afwachten is de boodschap. 

Prognose: de komende week zullen diverse prijzen voor de nieuwe oogst ter sprake komen. Zoals hoger vermeld zullen Duitsland en Engeland de onderkant van de prijszetting vormen. Het is evenwel zo dat in onze buurlanden veel primeurs vastliggen via contracten. Voor vrije aardappelen zal duidelijk meer betaald worden.

De behoefte van de Belgische industrie zal vanaf het begin van het seizoen zeer groot worden. Tussentijdse verlofperiodes en/of draaien op half rendement zal geschrapt worden op het programma. De contracten voor afgewerkte producten moeten ingevuld worden.
Het zal nog tien dagen duren vooraleer het complete voorlopig beeld over Noord-West-Europa kan opgesteld worden. 
Een regelmatige controle van de productievelden is geen overbodige luxe.

Luc Busschaert - Landbouwexpert



  Nieuwsflash
 
PAS-referentietool Lees meer
 
 
Gezondheidsimpact van stikstofbemestingLees meer
 
 
Grote populaties Aziatische hoornaars Lees meer
 
 
Compensatie bij weigering van ontheffing op het ontbossingsverbodLees meer
 
 
Onderzoek van het Waalse beleid voor het duurzaam gebruik van pesticidenLees meer
 
 
Progression des surfaces PDT plantées Lees meer
 
 
April 2025 was zeer zonnig, zeer zacht en droog Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer