Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 22 mei 2017 20:55 

ABS blijft argwanend na de begrafenis van de “boskaart”


Minister-President Geert Bourgeois deed vrijdag ll. wat niemand verwachtte: hij schrapte de zogenaamde boskaart met daarop de “meest kwetsbare waardevolle bossen” en riep op om de kaart met “gezond verstand” aan te pakken en om het huiswerk binnen de Vlaamse Overheid over te doen. De historiek is er één van lange discussies en veel welles-nietes-spelletjes. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en haar leden kijken met grote ogen naar de gevolgde weg om tot het “gezond verstand” te komen en kijken evenzeer met belangstelling, maar ook argwanend naar de “nieuwe” boskaart die er vroeg of laat zit aan te komen.

Welke stap nu ook gezet wordt, het ABS roept de Vlaamse Regering op om met gezond boerenverstand verder te werken in dit dossier en onze sector niet eens te meer op te zadelen met bijkomende beperkingen. Binnen het Vlaamse landschap is er plaats voor veel verschillende bestemmingen, maar die keuze mag niet inhouden dat de ene sector geofferd wordt ten voordele van de andere. Er zijn keuzes mogelijk waarbij alle sectoren aan hun trekken komen en de lasten niet alleen op de zwakste schouders gelegd worden.

Wij weten uit ervaring dat voor beschermings- of compensatieverhalen steeds in dezelfde richting gekeken wordt om bepaalde doelen te realiseren, met name naar het landbouwgebied en wat de bescherming en herbestemming of beperking in gebruik van landbouwgronden door allerlei natuur- en bosregelgeving betreft,  hebben wij het als sector wel gehad.

De vaststelling van de boskaart kwam in de feiten neer op een verkapte vorm van onteigening met inperking van het eigendomsrecht zonder financiële compensatie voor het beperken van het eigendoms- of gebruiksrecht. In de recentste berichtgeving lag steevast de klemtoon op de ontwaarding van bouwgrond. Wat niet aan bod kwam, is dat 75% van de oppervlakte die geraakt wordt door de boskaart, in landbouwgebruik is (8.000 van de 12.500 ha). Het ABS had de leden opgeroepen om de kaart grondig te analyseren en bezwaar in te dienen om hun rechten maximaal te vrijwaren. Wanneer er een nieuwe kaart zou komen, dan doen we zonder verpinken hetzelfde.

Dat agrarisch gebied als restgrond aanzien wordt om alles en nog wat te kunnen waarmaken in andere sectoren, dat leren ons de recente ervaringen rond de uitbreiding van de Antwerpse haven op de linker Scheldeoever of in de achterhaven van Zeebrugge of andere natuur- of bosontwikkelingsprojecten. Met het Vlaamse bosdecreet van 1990 is een bouwheer verplicht gevelde bos-bomen in woon- of industriegebieden te compenseren in geld via het boscompensatiefonds of in natura door elders bomen nieuw aan te planten. Verschillende Limburgse gemeenten bijvoorbeeld (Genk bijv.) rooiden de voorbije jaren bomen op hun eigen te ontwikkelen industrieterreinen en lieten nieuwe bomen aanplanten in te ontwikkelen stadsrandbossen in West-Vlaanderen of andere provincies, waar de basisbestemming agrarisch gebied was.

In principe kan de overheid weliswaar eigendomsbeperkingen opleggen in het algemeen belang, als dat coherent gebeurt en de schade gecompenseerd wordt. Dan kan de eigenaar ook planschade vragen. Met alle financiële gevolgen van dien voor de Vlaamse Overheid, maar dat lijkt van ondergeschikt belang …



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer