Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 dec 2023 09:07 

Onuitvoerbaar arrest in zaak Gent - Huts


De stad Gent gaat in cassatieberoep tegen het arrest in de zaak Huts. Een rechter oordeelde eerder dat het OCMW van Gent landbouwgronden verkocht had aan een prijs onder de marktwaarde.

Katoen Natie, het bedrijf van Huts, betaalde er bijna 18 miljoen voor. De gronden waren eerder hoger geschat. De verkoop werd nietig verklaard, maar daar gaat Gent nu dus tegen in. Door het arrest zou de stad de gronden moeten terugvorderen en onder nieuwe voorwaarden aanbieden. "Dat is praktisch onmogelijk, sommige gronden zijn al verkocht of omgeruild."

De stad Gent gaat in cassatieberoep tegen een uitspraak in de zaak Huts. Het dispuut gaat over landbouwgronden van het OCMW Gent die in 2016 verkocht zijn aan Katoen Natie, het bedrijf van Fernand Huts. Het OCWM bood 79 percelen in Zeeuws-Vlaanderen samen te koop aan. Huts betaalde 17,5 miljoen euro. Een eerdere schatting sprak van minstens 20 miljoen euro. Actievoerders en landbouwers vonden dat niet kunnen. Ze stelden dat dit bedrag onder de marktprijs lag. Boeren vonden ook dat ze geen eerlijke kans hadden gekregen om de gronden te verwerven, omdat ze niet apart werden aangeboden. Het Hof van Beroep gaf hen gelijk.

"We hebben het arrest uitgebreid bestudeerd en kunnen niet akkoord gaan met het eindoordeel van de beroepsrechter die geen rekening heeft gehouden met enkele belangrijke argumenten die we tijdens de procedure hebben opgeworpen. Het arrest is praktisch onuitvoerbaar omdat sommige gronden al zijn omgeruild of doorverkocht waardoor deze niet meer beschikbaar zijn", laat de stad kort weten. Gent stelt dat de gronden niet teruggevorderd of -gekocht kunnen worden.

De actiegroepen achter de volksraadpleging van oktober, over betaalbaar wonen, vinden dat de stad moet terugkomen op de beslissing. "In de nasleep van de bevraging heeft de stad gezegd dat ze enkel in heel uitzonderlijke gevallen nog publieke gronden zou verkopen", stellen ze. "Als ze de uitslag van de volksraadpleging écht respecteren, moeten ze dat nu concreet maken."

De actiegroepen willen dat de stad meer uitleg geeft en laken ook dat er geen communicatie kwam over de beslissing op de gemeenteraad, gisteravond. "We willen dat burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) hier toelichting over geeft én in overleg gaat met Fernand Huts." De stad geeft enkel een korte schriftelijke reactie, omdat er een juridische procedure loopt. "We hebben een positief cassatie-advies ontvangen van onze advocaat en er zijn volgens ons genoeg argumenten om in beroep te gaan."

 


  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer