Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 sep 2023 22:54 

Erkenning droogte 2022: schadedossier indienen


Tot eind september 2023 kunnen de aanvragen tot tegemoetkoming ingediend worden bij het Vlaams Rampenfonds.
Alle info:
Sofie Scherpereel
0475/26.58.69

Besluit van de Vlaamse Regering waarbij de droogte die zich voordeed van 1 maart 2022 tot en met 31 augustus 2022 als een ramp wordt beschouwd en waarbij de geografische uitgestrektheid van die ramp wordt afgebakend

Rechtsgrond
Dit besluit is gebaseerd op:
- het decreet van 5 april 2019 houdende de tegemoetkoming in de schade die aangericht is door rampen in het Vlaamse Gewest, artikel 4, tweede lid.
Vormvereisten
De volgende vormvereisten zijn vervuld:
- Het KMI heeft advies gegeven op 30 maart 2023.
- De Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, heeft zijn akkoord gegeven op 25/05/2023.
- Er is geen advies gevraagd aan de Raad van State, met toepassing van artikel 3, § 1, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973.
Er is een dringende noodzakelijkheid omdat uit de schademeldingen en uit het advies van de wetenschappelijke instantie blijkt dat de droogte in de gemelde gemeenten belangrijke schade heeft veroorzaakt aan ondernemingen. Een snelle erkenning, correcte behandeling en uitbetaling van de vergoedingsaanvragen zijn noodzakelijk om de continuïteit van de getroffen ondernemingen te verzekeren.
Motivering
Dit besluit is gebaseerd op de volgende motieven:
- Van 1 maart 2022 tot en met 31 augustus 2022 deed zich ernstige droogte voor op het grondgebied van het Vlaamse Gewest.
- De belanghebbenden hebben informatie gegeven over de omvang van de schade die is veroorzaakt door dit natuurverschijnsel.
- Het KMI bevestigt in haar advies dat aan het wetenschappelijke erkenningscriterium van een terugkeerperiode van minstens 30 jaar is voldaan.
- De geografische uitgestrektheid van deze ramp is afgebakend.
Juridisch kader
Dit besluit sluit aan bij de volgende regelgeving:
- het besluit van de Vlaamse Regering van 30 oktober 2020 tot uitvoering van het decreet van 5 april 2019 houdende de tegemoetkoming in de schade die aangericht is door rampen in het Vlaamse Gewest.
Initiatiefnemer
Dit besluit wordt voorgesteld door de minister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management.
Na beraadslaging,

DE VLAAMSE REGERING BESLUIT:

Artikel 1. De droogte die heeft plaatsgevonden van 1 maart 2022 tot en met 31 augustus 2022 op het grondgebied van het Vlaamse Gewest wordt erkend als een ramp conform het decreet van 5 april 2019 houdende de tegemoetkoming in de schade die aangericht is door rampen in het Vlaamse Gewest.

Art. 2. De geografische uitgestrektheid van de ramp is beperkt tot de volgende 251 steden en gemeenten:
Aalter, Aarschot, Affligem, Alken, Alveringem, Antwerpen, Anzegem, Ardooie, Arendonk, As, Assenede, Avelgem, Baarle-Hertog, Balen, Beernem, Beerse, Begijnendijk, Bekkevoort, Beringen, Berlaar, Berlare, Beveren, Bierbeek, Blankenberge, Bocholt, Boechout, Bonheiden, Boom, Borgloon, Bornem, Borsbeek, Boutersem, Brakel, Brasschaat, Brecht, Bredene, Bree, Brugge, Damme, De Haan, De Panne, De Pinte, Deerlijk, Deinze, Denderleeuw, Dendermonde, Dentergem, Dessel, Destelbergen, Diest, Diksmuide, Dilbeek, Dilsen-Stokkem, Duffel, Eeklo, Erpe-Mere, Essen, Evergem, Galmaarden, Gavere, Geel, Geetbets, Gent, Geraardsbergen, Gingelom, Gistel, Glabbeek, Gooik, Grobbendonk, Haacht, Halen, Halle, Ham, Hamme, Hamont-Achel, Harelbeke, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heers, Heist-op-den-Berg, Hemiksem, Herent, Herentals, Herenthout, Herk-de-Stad, Herne, Herselt, Herzele, Heusden-Zolder, Heuvelland, Hoegaarden, Holsbeek, Hooglede, Hoogstraten, Horebeke, Houthalen-Helchteren, Houthulst, Hulshout, Ichtegem, Ieper, Ingelmunster, Izegem, Jabbeke, Kalmthout, Kapellen, Kaprijke, Kasterlee, Kinrooi, Kluisbergen, Knokke-Heist, Koekelare, Koksijde, Kontich, Kortemark, Kortenaken, Kortenberg, Kortessem, Kortrijk, Kruibeke, Kruisem, Kuurne, Laakdal, Laarne, Lanaken, Landen, Langemark-Poelkapelle, Lebbeke, Ledegem, Lendelede, Lennik, Leopoldsburg, Leuven, Lichtervelde, Lier, Lierde, Lievegem, Lille, Linter, Lo-Reninge, Lochristi, Lokeren, Lubbeek, Maarkedal, Maaseik, Maasmechelen, Machelen, Maldegem, Malle, Mechelen, Meerhout, Meise, Menen, Merchtem, Merelbeke, Merksplas, Meulebeke, Middelkerke, Moerbeke, Mol, Moorslede, Mortsel, Nazareth, Nieuwerkerken, Nieuwpoort, Nijlen, Ninove, Olen, Oostende, Oosterzele, Oostkamp, Oostrozebeke, Oud-Turnhout, Oudenaarde, Oudenburg, Oudsbergen, Overijse, Peer, Pepingen, Pittem, Poperinge, Putte, Puurs-Sint-Amands, Ranst, Ravels, Retie, Riemst, Rijkevorsel, Roeselare, Ronse, Rotselaar, Ruiselede, Rumst, Schelle, Scherpenheuvel-Zichem, Schilde, Schoten, Sint-Gillis-Waas, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Laureins, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Martens-Latem, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Spiere-Helkijn, Stabroek, Staden, Stekene, Temse, Tervuren, Tessenderlo, Tielt, Tielt-Winge, Tienen, Tongeren, Torhout, Tremelo, Turnhout, Veurne, Vleteren, Voeren, Vorselaar, Vosselaar, Waasmunster, Wachtebeke, Waregem, Wellen, Wervik, Westerlo, Wetteren, Wevelgem, Wichelen, Wielsbeke, Willebroek, Wingene, Wommelgem, Wortegem-Petegem, Wuustwezel, Zandhoven, Zaventem, Zedelgem, Zele, Zelzate, Zoersel, Zonnebeke, Zottegem, Zoutleeuw, Zuienkerke, Zulte, Zwalm, Zwevegem en Zwijndrecht.

Art. 3. Voor schade aan de landbouwproductie kan alleen een tegemoetkoming worden verleend als het productieverlies per landbouwer en per teelt meer dan 30% bedraagt. Het productieverlies per teelt wordt berekend op basis van de totale oppervlakte van de teelt.

Art. 4. De tegemoetkoming wordt toegekend en berekend conform artikel 25 van Verordening (EU) nr. 2022/2472 van de Commissie van 14 december 2022 waarbij bepaalde categorieën steun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie met de interne markt verenigbaar worden verklaard, gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie L327 van 21 december 2022.

Art. 5. De Vlaamse minister, bevoegd voor de rampenschade, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 2 juni 2023
De minister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management,
J. JAMBON

 


  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer