Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 13 jun 2023 15:37 

Droogte 2023: Oppompverbod in delen van West-Vlaanderen


Op 12 juni werd door West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé besloten om omwille van de aanhoudende droogte en de lage waterstanden in een aantal ecologisch kwetsbare waterlopen het oppompen van oppervlaktewater in een aantal gebieden te verbieden.

Op basis van het besluit van de gouverneur is het vanaf 13 juni verboden om water te onttrekken uit de volgende afstroomgebieden:

  • Grote Kemmelbeek (gedeeltelijk – zie kaart in het politiebesluit)
  • Heulebeek
  • Rivierbeek
  • Bornebeek (in deze beek is er een permanent captatieverbod van kracht)
  • Bovenloop van de Hertsbergebeek (in de bovenloop van deze beek is er een permanent captatieverbod van kracht)

Uitzondering

De meeste provinciale spaarbekkens met een captatiepunt liggen off-line. Dit wil zeggen dat de waterloop niet door het spaarbekken stroomt. Zolang er water kan gecapteerd worden via het captatiepunt kan er water opgehaald worden. Ook wanneer deze spaarbekkens in de getroffen afstroomgebieden liggen.

Het provinciaal bekken in de Kleine Izegemstraat in Ledegem is een on-line bekken. Dit wil zeggen dat de waterloop door het spaarbekken stroomt. De gouverneur heeft beslist dat captaties uit dit bekken dit jaar nog worden toegestaan maar dat hiervoor een onttrekkingsticket moet aangevraagd worden. De onttrekking in dit bekken zal toegestaan worden zolang het waterniveau in het bekken het minimumpeil op de waterloop waarmee ze in verbinding staat niet heeft onderschreden.

 

 

 

Raadpleeg het politiebesluit van 12 juni 2023


Een algemeen overzicht van waar er nog mag opgepompt worden, is terug te vinden op deze kaart. In gebieden die op deze kaart rood ingekleurd zijn, geldt er een onttrekkingsverbod. In de andere gebieden kan nog gecapteerd worden.

In de meeste gevallen heb je hiervoor wel een toelating of vergunning nodig (ook voor onttrekking uit het bekken in de Kleine Izegemstraat in Ledegem): Moet ik een vergunning hebben om oppervlaktewater te gebruiken?

Wat mag er wel nog?


In deze gebieden mag er wel nog water onttrokken worden voor:

  • Het drenken van vee in weides met behulp van weidepompen.
  • Het vullen van spuittoestellen (behalve in die gebieden waar een permanent captatieverbod geldt zijnde de Bornebeek en de bovenloop van de Hertsbergebeek).
  • Onttrekkingen met zonnepompen voor weidevogels.
  • Door de waterloopbeheerder toegestaan gravitair vullen van open putten dat op een zodanige manier gebeurt dat de afgesproken minimumpeilen verzekerd zijn.
  • Onttrekkingen door de hulpdiensten in geval van nood en wanneer er geen alternatief voor handen is.
  • Water uit het gecontroleerd overstromingsgebied in de Kleine Izegemstraat in Ledegem zolang het waterniveau het minimumpeil van de waterloop niet heeft onderschreden. Voor deze onttrekking heb je ook een onttrekkingsticket nodig.

Uit alle andere waterlopen kan er wel nog water onttrokken worden. In de meeste gevallen heb je hiervoor wel een toelating of vergunning nodig (dus ook voor captatie uit het gecontroleerd overstromingsgebied in de Kleine Izegemstraat in Ledegem).

Moet ik een vergunning hebben om oppervlaktewater te gebruiken?

 

Ik heb een onttrekkingsticket voor een waterloop waarin er nu een verbod geldt. Wat nu?

Wanneer je een onttrekkingsticket hebt om water te capteren uit een waterloop waar nu een verbod geldt, dan wordt de geldigheid van dit ticket (tijdelijk) opgeschort. Dit wil dus zeggen dat je ook geen water meer uit de waterloop kan onttrekken. Normaal gezien wordt je hierover ook automatisch geïnformeerd. Deze opschorting blijft geldig zolang het politiebesluit van de gouverneur van kracht is.

 


  Nieuwsflash
 
Waregem Koerse 2025: €200.000 te verdienen in 2 minutenLees meer
 
 
PAC-on-web in Wallonië opnieuw opengesteld Lees meer
 
 
Tot 70% van de kosten voor advies of vorming terugbetaald via kennisportefeuille Lees meer
 
 
Droogte 2025: voedingsbedrijven en landbouwers slaan handen in elkaar Lees meer
 
 
“AI is geen sciencefiction meer op het veld” Lees meer
 
 
Aanstelling van een Vlaamse klimaatarts Lees meer
 
 
Bessenteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
31 mei 2025 uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraagLees meer