Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 06 jan 2023 14:24 

Lunchwebinars over het nieuwe GLB 2023-2027


Op 1 januari was het zover: het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2023-2027 ging eindelijk van start. Dat nieuwe GLB brengt heel wat veranderingen met zich mee: zo is er nu de conditionaliteit (de vroegere ‘randvoorwaarden’), zijn er de nieuwe ecoregelingen en werd ook de definitie ‘actieve landbouwer’ aangepast.

Het is dus belangrijk dat u als landbouwer goed geïnformeerd bent. Daarom organiseren we in de maanden januari en februari een aantal webinars over verschillende aspecten van het nieuwe GLB. Elke webinar duurt een uur, van 12u30 tot 13u30.

Data en thema's
  • 19 januari - de actieve (jonge) landbouwer en inkomenssteun
    Voor de meeste GLB-maatregelen moet u, om hiervoor in aanmerking te komen, voldoen aan de definitie van ‘actieve landbouwer’. Deze sessie gaat in op de voorwaarden van de definitie ‘actieve landbouwer’. Daarnaast worden ook drie maatregelen besproken: basisinkomenssteun (betalingsrechten), herverdelende inkomenssteun en inkomenssteun voor jonge landbouwer.
     
  • 24 januari - conditionaliteit, de nieuwe randvoorwaarden
    De conditionaliteit is de nieuwe term voor de randvoorwaarden zoals we die kenden in het GLB 2014-2022. Landbouwers die steun wensen te ontvangen voor areaal- en diergebonden steunmaatregelen (zoals basisinkomenssteun, ecoregelingen …) moeten de conditionaliteit naleven. In deze webinar wordt duiding gegeven bij enkele belangrijke wijzigingen ten opzichte van de vroegere randvoorwaarden.
  • 26 januari - bufferstroken
    Deze sessie gaat dieper in op de verplichtingen i.v.m. bufferstroken binnen de conditionaliteit en op de vrijwillige maatregelen die in steun voorzien om een bufferstrook aan te leggen. Daarnaast zal ook informatie over de maatregel meerjarige bloemenstroken in de fruitteelt gegeven worden.
     
  • 31 januari - methaanreductie bij rundvee door voedermanagement
    Om de methaanuitstoot afkomstig uit de verteringprocessen van runderen te verlagen, kan onder andere ingezet worden op aanpassingen in het voedermanagement. Door het toevoegen van additieven aan het rantsoen van melk- en vleesvee, kunnen de enterische broeikasgasemissies gereduceerd worden. Welke maatregelen er steun krijgen, wordt tijdens deze webinar toegelicht.
     
  • 3 februari - maatregelen om de bodemkwaliteit te verbeteren
    Deze sessie gaat dieper in op de ecoregeling ‘vruchtafwisseling met een vlinderbloemige’, de ecoregeling en agromilieuklimaatmaatregel ‘inzaai van eenjarige en meerjarige ecoteelten’ (met uitzondering van grasklaver dat later in februari aan bod komt) en de ecoregeling ‘het verhogen van organische koolstof op bouwland’. Allen dragen bij tot onder meer een betere bodemkwaliteit. 

In de loop van de maand februari gaat deze reeks webinars verder. Meer informatie over de thema’s en de data van die lunchwebinars volgt nog. Hou dus zeker onze activiteitenagenda in het oog!

Inschrijving

Bent u geïnteresseerd in één of meer van de lunchwebinars? Inschrijven kan via Inschrijvingsformulier: Lunchwebinars Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (office.com).

Meer informatie over het nieuwe GLB 2023-2027 vindt u in de infofiches op onze website bij www.vlaanderen.be/landbouw/glb2023.

 


  Nieuwsflash
 
Droogte 2025: voedingsbedrijven en landbouwers slaan handen in elkaar Lees meer
 
 
“AI is geen sciencefiction meer op het veld” Lees meer
 
 
Aanstelling van een Vlaamse klimaatarts Lees meer
 
 
Impact van het verlies van handelsvoordelen voor Oekraïne op export eieren naar de EULees meer
 
 
Belemmeren van Vlaamse landbouwexport naar Frankrijk door administratieve barrièresLees meer
 
 
Normen, ondersteuning en praktijkervaringen met vrijloopkraamhokken voor zeugenLees meer
 
 
Bessenteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Nieuwe rassen Engels raaigras en rietzwenkgras op de Belgische rassenlijsten Lees meer
 
 
31 mei 2025 uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraagLees meer
 
 
Over de drempels voor de landbouwer in de community-supported agriculturecoöperatiesLees meer
 
 
De federale beleidsplannen voor landbouw Lees meer
 
 
Over het verlies aan landbouwareaal ten gevolge van het nieuwe MestactieplanLees meer
 
 
De toekomst van de appelteelt in Vlaanderen Lees meer
 
 
Droogte voorjaar 2025: tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen vanaf 9/5/2025Lees meer